Főoldal > EGÉSZSÉG > Megdöbbentő tények a teáról!

Megdöbbentő tények a teáról!

0

Írta: and

Cukorral savasít A különféle teák akkor tudják kifejteni jótékony hatásukat, ha cukor, citrom és édesítőszerek nélkül iszod, így szervezeted savháztartása egyensúlyban marad. A cukor nélkül fogyasztott tea védi a fogzománcot, így megelőzhetőek a fogászati betegségek. Vérszegénységet okozhat A teában lévő tannin gátolja a vas felszívódását, ami napi hat csésze után, hosszútávon vérszegénységhez vezethet. Ha megszállott […]

Cukorral savasít

A különféle teák akkor tudják kifejteni jótékony hatásukat, ha cukor, citrom és édesítőszerek nélkül iszod, így szervezeted savháztartása egyensúlyban marad. A cukor nélkül fogyasztott tea védi a fogzománcot, így megelőzhetőek a fogászati betegségek.

Vérszegénységet okozhat

A teában lévő tannin gátolja a vas felszívódását, ami napi hat csésze után, hosszútávon vérszegénységhez vezethet. Ha megszállott tearajongó vagy, érdemes a szervezet számára szükséges vasmennyiséget különböző készítményekkel pótolnod, hogy ne kelljen lemondanod a szokásos rituáléról.

shutterstock_51367807.jpg ()Álmatlanság előidézője lehet

A fekete teában található koffein a kávéhoz hasonlóan élénkíti az idegrendszert, ám mértéktelen fogyasztása károsítja a szervezetet, hisz gyorsíthatja az ásványi anyagok kiürülését. Ez pedig álmatlansághoz vagy szívproblémákhoz vezethet. Napi három, vagy több csésze tea akár szorongást, szédülést, szívtáji nyomást, és remegést is előidézhet. Főként akkor, ha nem vagy rendszeres teafogyasztó. A zöld teának szintén élénkítő hatása van, ezért lefekvés előtt lehetőleg kerüld a fogyasztását. 

Gyomorbántalmakhoz vezethet

A teában található csersav bántja a gyomor nyálkahártyáját, és növeli annak savtartalmát, így túlzott fogyasztása könnyen gyomorproblémákhoz vezethet. A csersav a fogakra sincs jó hatással – sárgára színezi azokat -, ezért korlátozd teafogyasztásodat, hogy ne kelljen vagyonokat költened fogfehérítésre!

Friss vízzel főzd!

A teakészítés szempontjából az a legjobb, ha tiszta, hideg csapvizet használsz, de főzhetsz teát palackos vagy szűrt vízből is. A főzéshez a legideálisabb az agyag- vagy kőedény, melyből később áttöltheted a teát porcelán kancsóba, mely tovább melegen tartja az italt. A javasolt ázási időt ne lépd túl: ugyanis minél tovább áztatod a teafüvet, a felszabaduló cserzőanyaggal egyenesen arányosan csökken a tea pozitív hatóereje. Naponta két-három csésze bőven elegendő, hogy élettani hatásait élvezhesd!

Kerüld a filterest!

A filteres tea rosszabb minőségű, mint a szálas változat: egyes fajtáik mesterséges ízfokozót és aromát tartalmaznak. Emiatt érezheted úgy, hogy hiába döntöd kancsószám magadba, mégsem töltődsz fel energiával. A filter alapanyagát képező papír abszorpciós tulajdonsága kiszűri a tea ízét és a kolloidokat, arról nem is beszélve, hogy olyan anyagokat is tartalmaz, melyek károsak lehetnek az egészségedre.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X