Főoldal > EGÉSZSÉG > Nevess, amennyit csak bírsz!

Nevess, amennyit csak bírsz!

0

Írta: and

A nevetés a legjobb gyógyszer A nevetés pszicho-neuro-immunológiai hatásai az orvostudomány által is elismertek. A nevetés jótékonyan hat a lélekre, az idegrendszerre és az immunrendszerünkre, gyorsabb a gyógyulás és jobb a szervezet védekezőképessége örömteljes hangulatban – mondja Geszvein Erika pszichológus, öröm- és autogén tréner.  A nevetés a legolcsóbb és legkönnyebben beszerezhető, mellékhatások nélküli gyógyszer, és […]

A nevetés a legjobb gyógyszer

A nevetés pszicho-neuro-immunológiai hatásai az orvostudomány által is elismertek. A nevetés jótékonyan hat a lélekre, az idegrendszerre és az immunrendszerünkre, gyorsabb a gyógyulás és jobb a szervezet védekezőképessége örömteljes hangulatban – mondja Geszvein Erika pszichológus, öröm- és autogén tréner.  A nevetés a legolcsóbb és legkönnyebben beszerezhető, mellékhatások nélküli gyógyszer, és a „hozzászokás” szerencsére kialakulhat.

A test és a lélek szoros kölcsönhatásban van. Ha elszégyelljük, magunkat, elpirulunk, ilyenkor a lelki hatás testi szinten is megjelenik – mondja szakértőnk. Ha hosszú ideig betegeskedünk, lelkileg kimerülünk és elkedvetlenedünk, tehát a hatás oda-vissza érvényesül. Ez lehet nehézség is, ám ha megkeressük ennek jó oldalát, hamar rájövünk, hogy páratlan előny, melyet kihasználhatunk. Testünk jobb állapotba hozatalával közérzetünk javul, és ha lelkileg felöltődünk, fizikailag is energikusabbnak és egészségesebbnek érezhetjük magunkat.

Hogy lehetsz boldogabb?

A boldogságot önmagadban kell keresned! Akkor tudsz csak igazán boldog lenni, ha ismered saját magadat, és tisztában vagy azzal, mire van szükséged. Szakértőnk véleménye szerint a külső körülmények csupán 10 százalékát alkotják azoknak a dolgoknak, melyek valóban boldoggá tehetnek. Ezért érdemesebb belül keresni a boldogságot, méghozzá úgy, hogy megváltoztatod a dolgokhoz való viszonyulásodat. Lehetsz akár egy ötcsillagos szállodában is boldogtalan, és szakadó esőben, egy sátorban ülve is boldog. A boldogságot vagy beengeded az életedbe, mert úgy gondolod, boldogságra születtél, vagy nem, mert úgy véled, az élet úgyis szenvedés.

Válaszd az optimizmust!

nevet2.jpg ()Az optimista ember tele van bizalommal és hittel, tudja, nem jöhet olyan akadály, melyen ne jutna túl, és ha mégsem boldogul, bármikor kérhet segítséget. Ha nehézség éri, megéli a fájdalmat, és tanul belőle, majd bölcsebben, lelkileg megújulva folytatja útját. Ha pozitívan gondolkodsz, mások is így állnak hozzád, és bárki szívesen tölti az idejét veled, mert olyan boldogságot sugárzol, melyre mindenki vágyik.

Tanulj meg nevetni!

A boldogságra való képesség részben tanulható, részben öröklődik, – mondja Geszvein Erika – ám sok múlik azon, hogy szüleidtől milyen mintákat hozol. Ha ezeket tudatosítod, átgondolod, észreveheted, hogy ezek viszonyulások. Ha úgy viszonyulsz az élethez, hogy az nehéz és csupa szenvedés, tudattalanul a nehézségeket fogod keresni, hogy világképed beigazolódjon.
Ha úgy döntesz, mától a boldogságot keresed, vágyod, illetve elsajátítod azokat a módszereket, melyekkel új életstílussá válhat a boldogság, az öröm, olyan felismerés részesévé válsz, mintha átírnál egy régi, rosszul működő programot a számítógépben egy korszerűbb, gyorsabb programra. Ehhez azonban gyakorlás szükséges, amihez segítséget nyújthat egy olyan terapeuta, aki már ismeri ennek a nyitját, illetve olyan társak, akiknek hasonló problémáik vannak, így megértőek veled szemben.

Ajándékozz magadnak Örömtréninget!

Az Örömtréning módszerét dr. Vidovszky Gábor pszichiáter fejlesztette ki. A szó jelentése, hogy az örömre való képességre trenírozhatod magadat, azaz megtanulhatsz örömtelibben élni. Ehhez nem kell mást tenned, mint saját természetes örömforrásaidat megtalálni.

Az Örömtréning speciális kommunikációs technikával, és vizualizációval kísért relaxációval segíti áthangolni gondolkodásodat, hogy befogadóbb legyél az élet jó dolgaira, azaz megtanít optimistán beszélni és gondolkodni. Mindezt anélkül teszi, hogy letagadná az élet nehézségeit, vagy a problémák létezését. Az örömmódszer jelmondata: „A dolgok nem jók vagy rosszak, hanem jók és rosszak egyszerre és a viszonyulásunktól függ, hogy milyennek látjuk őket” (Seneca).

Az örömtréning egyéni és csoportos formában is elsajátítható már 8-10 alkalom alatt. Szakértőnk tapasztalatai szerint az egyéni forma személyesebb jelleget ölt, a csoportosban pedig a közös élménymegosztás miatti öröm hatványozódik. Az örömtréning csoporthatásának lényege, hogy felerősíti a csoport pozitív atmoszféráját, így intenzíven megtapasztalhatod az öröm jótékony hatását. Fontos tréningszabály, hogy a csoportfoglalkozáson csak pozitívan szabad fogalmazni, illetve tartózkodni kell minden negatív megnyilvánulástól, és ha valaki egy nehézségről szeretne beszámolni, azt is csak a kommunikációs szabály figyelembe vételével teheti. Ezzel áthangolja magát és a csoportot is a problémákba való belesüppedés helyett a probléma megoldása felé tett lépések megtételére.

A problémák üzennek

Vedd észre, hogy az élet nehézségei ajándékokat tartogatnak, meg akarnak tanítani, és ezek a fejlődésedet, valamint a későbbi könnyebb problémamegoldást szolgálják.  Fedezd fel, mi okoz számodra örömet, hisz nem csak a fizikai testedet kell feltöltened (pihenéssel, egészséges ételekkel, elegendő folyadékkal, sporttal, relaxációval) hanem a lelkedet is ápolni kell! Mindennap van okod örülni, csak észre kell venned, így megtanulhatod és életstílussá alakíthatod az optimizmust, valamint a pozitív gondolkodást.
 
Szakértőnktől itt kérdezhetsz: geszveinerika@pszichologin.hu, www.pszichologin.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X