Főoldal > EGÉSZSÉG > Sírd ki magad – megmondjuk miért!

Sírd ki magad – megmondjuk miért!

0

Írta: and

Mitől sírunk? Legtöbbször valamilyen személyes bánat vagy sérelem az oka a sírásnak. Sírhatunk, ha összevesztünk valakivel, ha elveszítettünk valakit, ha aggódunk valami miatt, ha magányosnak érezzük magunkat, vagy ha nagyon félünk valamitől. Előfordul, hogy valamilyen művészeti alkotás hatására sírjuk el magunkat, ha nagyon szomorú, vagy megható a könyv, amit olvasunk, vagy a film, amit nézünk. […]

Mitől sírunk?

Legtöbbször valamilyen személyes bánat vagy sérelem az oka a sírásnak. Sírhatunk, ha összevesztünk valakivel, ha elveszítettünk valakit, ha aggódunk valami miatt, ha magányosnak érezzük magunkat, vagy ha nagyon félünk valamitől. Előfordul, hogy valamilyen művészeti alkotás hatására sírjuk el magunkat, ha nagyon szomorú, vagy megható a könyv, amit olvasunk, vagy a film, amit nézünk. Akkor is kicsordulhatnak a könnyeink, ha nem szomorúak vagyunk, csak nagyon idegesek, vagy mérgesek.

Nem mindenhol illik…

A mi kultúránkban nem mindig elfogadott dolog a sírás. Ez különösen igaz a férfiakra, de egy felnőtt nőtől is elvárják, hogy ne sírja el magát például a munkahelyén, ha ordít vele a főnöke, és igyekezzen a könnyeit inkább saját magának, esetleg a barátainak, családjának tartogatni. Talán előfordult már veled is, hogy akkora volt a nyomás, hogy olyan helyen sírtad el magad, ahol nem szeretted volna, és kínosan érezted magad emiatt. Pedig a sírás természetes reakció a túlzottan stresszes vagy nagyon szomorú helyzetekben. De miért is kezdenek el időnként bugyogni a könnyeink?

b1702224_150.jpg ()Miért sírunk?

Pusztán az életben maradáshoz nem lenne szükségünk a sírásra, bizonyos helyzetekben mégis megjelenik ez a különös viselkedés. Egy válaszreakció ez, amely természetes levezetése a túlzott feszültségnek és stressznek. A pszichológusok szerint fontos, hogy ne tartsuk vissza, hanem engedjük ki a könnyeinket, így tud az elménk, a lelkünk is megkönnyebbülni. Azon kívül, hogy segít levezetni az összegyűlt feszültséget, ha mások előtt sírunk, annak szociális funkciója is van, így jelzi a testünk mások felé, hogy a lelkünk rosszul érzi magát, és hogy támogatásra van szükségünk.

Mi történik sírás közben?

A könnyek funkciója, hogy védjék, és nedvesítsék a szemgolyót, folyamatosan termelődnek a könnymirigyben. Amikor sírunk, akkor fokozódik a könnytermelés, így a végén a sós cseppek legördülnek az arcunkon. Ezen túl is máshogy viselkedik a szervezetünk, amikor zokogunk. Az arcunk eltorzul sírás közben, hangunk is elcsuklik, és az egész test rázkódni kezd. A légzés ritmusa egyenetlenné válik, szinte kapkodjuk a levegőt. A vérkeringés, a vérnyomás és az izmok feszültségi állapota is megváltozik a normálishoz képest. Egyes kutatások szerint bizonyos hormonok koncentrációja is megváltozik a szerveztünkben, valamint átalakul az immunrendszer működése is.

Hogyan hat a sírás a hangulatunkra?

Biztos érezted már, hogy egy kiadós sírás után megkönnyebbültél, és jobban érezted magad, mint előtte. A biológiai és kémiai változások, amelyek végbemennek sírás közben olyan változásokat eredményeznek, amelyektől javulhat a hangulatod, és a bánat oka talán nem is tűnik majd olyan megoldhatatlan gondnak, mint előtte. Épp ezért, ha olyan helyen vagy, ahol nem érzed magad kínosan, nem érdemes visszatartanod a könnyeidet. Inkább sírd ki magad, és meglátod, sokkal jobban fogod magad érezni utána!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X