Főoldal > EGÉSZSÉG > Szabadulj meg rossz szokásaidtól!

Szabadulj meg rossz szokásaidtól!

0

Írta: and

Rossz szokás: Néha bekapok egy-két altatót Ha amúgy egészséges vagy, és csak néha napján tapasztalod azt, hogy nehézségeid vannak az alvással, azt javasoljuk, hogy inkább kerüld a gyógyszereket, ugyanis ha rákapsz az altatókra, függővé válhatsz, és még jobban bezavarhat az alvásodba. Megoldás: Gyógyszer helyett válassz inkább természetes altatókat, például gyógyteát, de egy kellemes fürdő, vagy […]

Rossz szokás: Néha bekapok egy-két altatót

Ha amúgy egészséges vagy, és csak néha napján tapasztalod azt, hogy nehézségeid vannak az alvással, azt javasoljuk, hogy inkább kerüld a gyógyszereket, ugyanis ha rákapsz az altatókra, függővé válhatsz, és még jobban bezavarhat az alvásodba.

Megoldás: Gyógyszer helyett válassz inkább természetes altatókat, például gyógyteát, de egy kellemes fürdő, vagy egy könyv is segíthet abban, hogy ellazulj, és mielőbb álomba szenderülj.

Rossz szokás: Péntekenként megiszom több pohár italt

Tény és való, ha hetente legurítasz pár pohár alkoholt, csökkented a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. De mi a helyzet, ha ezt a heti mennyiséget egy este alatt iszod meg?  Ne számíts sok jóra, ugyanis az alkalmankénti nagyivástól megugrik a vérnyomás, ezáltal megnő a szívrendellenességek kialakulásának kockázata, nem beszélve a mellrák veszélyéről!

Megoldás: A nőknek ajánlott napi alkoholbevitel egy pohár, így a legjobb, ha vacsora mellett kortyolgatsz el egy pohár bort, így az ízét is jobban ki tudod élvezni. Ha vendégségben vagy, hígítsd vízzel a bort, vagy a koktélt szódával és citrommal. Ezzel a módszerrel nem mellesleg több száz kalóriát is megspórolsz.

rosszszokas2.jpg ()Rossz szokás: Olykor elfelejtem bevenni a fogamzásgátlót

Ha egy vagy két nap egymás után elfelejted bevenni a fogamzásgátlót, nem kell kétségbe esned, ugyanis ennyi idő nem elég a szervezetednek, hogy jelentősen csökkenjen az ösztrogénszinted, s ezáltal teherbe ess. De ne feled, két nap a maximum, amit kihagyhatsz, ha utána is elfelejted bevenni a pirulát,mindenképp használjatok óvszert!

Megoldás: Ha 2 napig nem szedted be a tablettát, a harmadik nap vedd be az aznapi adagot, plusz a két elmaradt szemet. Jó ötlet, ha valamilyen módszerrel emlékezteted magad a gyógyszer beszedésére, állíts például emlékeztetőt a telefonodba, ami minden este jelez, hogy vedd be a pirulát.

Rossz szokás: A barátaim társaságában elszívok pár szál cigit

Bár nem vásárolod dobozszám naponta a cigarettát, azért baráti társaságban szívesen elpöfékelsz pár szállal? Ha azt hiszed, hogy heti pár szál nem károsítja az egészségedet, tévedsz! Az alkalmi dohányzással is legalább annyira kiteszed magad a dohányzás okozta megbetegedéseknek, mint egy rendszeres dohányos, és többek közt a tüdőrák kialakulásának kockázatát is nagyban növeled.

Megoldás: Ha előre tudod, hogy az estét füstölgő barátaiddal fogod tölteni, szerelkezz fel rágóval, és ha lehet, őket is kínáld meg vele. Ha valamivel lekötöd a szádat, kevésbé vagy kitéve a csábításnak.

Rossz szokás: Rendszeresen használok édesítőszert

Ne gondold, hogy ha cukor helyett édesítőt használsz, az garancia a karcsúságra. Ugyanis, ha szereted a kávédat és az ételeidet megszórni egy kis mesterséges édesítővel, a szervezeted az édes íz hatására olyan jelzéseket küld az agynak, hogy még több kalóriát igényeljen, így óhatatlanul is elkezdesz többet nassolni a kelleténél.

Megoldás: A mesterséges édesítőkkel megpakolt ételek helyett egyél inkább természetesen édes nassolnivalókat, például almát, vagy natúr aszalt gyümölcsöket. Ezzel eltelítődik a gyomrod, így nem fogsz felesleges kalóriákat magadhoz venni.

Rossz szokás: Néha beugrom a szoliba pár percre

Ha egy évben egyszer befekszel pár percre a szoláriumba, mondjuk a barátnőd esküvője előtt, abból még nem lesz katasztrófa. De tudnod kell, hogy a ráncokért és a bőrrákért igen nagymértékben a káros UV sugarak felelősek, amik nem csak a nyári kánikula alatt érhetik a bőrödet, hanem a szoláriumban is.

Megoldás: Ha szeretnéd, hogy télen is napbarnítottan tündökölj, szoli helyett válassz inkább bronzosító krémet, ami nem károsítja a bőrödet.

Rossz szokás: Kólafüggő vagyok

A kólafüggőség sem egészen ártalmatlan, hiszen a sok kólázás következtében könnyen kialakulhat koffein-addikció. Tudtad azt, hogy egy palack diétás kólában annyi koffein van, mint egy eszpresszóban? A kólában lévő koffein egy darabig feldob, viszont utána gyorsabban is merülnek le tartalékaid, mint normál esetben, ami még több kólaivásra késztet, ráadásul az alvásban is megzavarhat. Nem beszélve arról, hogy a szénsav károsítja a fogakat.

Megoldás: Csökkentsd le a kólafogyasztásod a lehető legminimálisabbra, és délután kettő után már ne fogyassz belőle! Ha szénsavasat iszol, utána vízzel öblögesd ki a szádat!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X