Főoldal > EGÉSZSÉG > Tudd meg, mire kell figyelned, ha gyógyszert szedsz

Tudd meg, mire kell figyelned, ha gyógyszert szedsz

0

Írta: and

Antibiotikumok Gyakori probléma ezekkel a gyógyszerekkel, hogy nem csak a kórokozókat pusztítják el, hanem a bélben természetesen megtalálható baktériumokat is, ami belgyógyászati problémák kialakulásához vezethet. Antibiotikum kúra alatt a legfontosabb, hogy igyekezzünk egyensúlyban tartani a bélbaktériumokat. A friss, élőflórás joghurt fogyasztása naponta kétszer nagyon hatásos lehet, de ma már számtalan étrendkiegészítő kapható, melyek kimondottan a […]

Antibiotikumok

Gyakori probléma ezekkel a gyógyszerekkel, hogy nem csak a kórokozókat pusztítják el, hanem a bélben természetesen megtalálható baktériumokat is, ami belgyógyászati problémák kialakulásához vezethet. Antibiotikum kúra alatt a legfontosabb, hogy igyekezzünk egyensúlyban tartani a bélbaktériumokat. A friss, élőflórás joghurt fogyasztása naponta kétszer nagyon hatásos lehet, de ma már számtalan étrendkiegészítő kapható, melyek kimondottan a bélflóra védelmére tartalmazzák a megfelelő pre- és probiotikumokat, valamint vitaminokat.

Koleszterinszint-csökkentők

A magas vérkoleszterin és zsírszint csökkenésére írják fel ezeket a gyógyszereket. Szedésük csökkenti a vas és a folsav felszívódását, ezek hiánya pedig újabb betegségeket okozhat. Vasat legnagyobb mértékben a húsokból, májból és más belsőségekből vehetünk magunkhoz. Egyes zöldségek is nagyon magas vastartalmúak, azonban ezekből jóval kevesebbet tudunk hasznosítani. Legjobb folsav forrásunk a máj, a leveles zöldségek, mint a spenót, gyümölcsök és az élesztő.

gyogyszerek2.jpg ()Savlekötők

Emésztési zavarok, gyomorégés és gyomorfekély ellen alkalmazzák. Néhány ilyen gyógyszer alumíniumot tartalmaz, ezért nem is szabad folyamatosan szedni, mert csökkenti a szervezet foszfor felvevő-képességét. A tartós foszfáthiány pedig csontlágyuláshoz vezethet, amit legegyszerűbben húsok, hal és tojás rendszeres fogyasztásával előzhetünk meg.

Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők

A két szert gyakran együtt kell szedni, így hosszan tartó alkalmazásuk csökkenti a szervezet folsav-szintjét, ezzel együtt pedig a vérsejtek képződését is, ami súlyos vérszegénységhez vezethet. Ezeknek a problémáknak a kivédésére nagyon fontos a gyógyszerek mellett odafigyelni a megfelelő folsav bevitelre, akár tabletta formájában, vagy az étkezéssel. Ajánlott gyakran fogyasztani zöld levélzöldségeket és hüvelyeseket, de a belsőségek is igen nagy mennyiségben tartalmazzák a folsavat.

Fogamzásgátló tabletták

Régebben úgy tartották, hogy a fogamzásgátló tabletták fokozzák a szervezet vitamin- és ásványi anyag igényét, azonban ennek ma már pont az ellenkezőjét mondják a szakemberek, sőt, szerintük éppen fokozza a vas és egyes tápanyagok felszívódását. Emiatt, ha abba szeretnéd hagyni a gyógyszer szedését, fontos, hogy megemeld a folsav bevitelét, így csökkenthető a későbbi terhesség során a fejlődési rendellenességek kialakulásának esélye.

Vízhajtók

Vesebetegség, szívelégtelenség, vagy például magas vérnyomás esetén a betegségek miatt kialakult folyadék-visszatartás kezelésére alkalmazzák ezeket a gyógyszereket. A fokozott vizeletkiválasztással a szervezet fontos ásványi anyagokat és vitaminokat veszít, melyeket nagyon fontos időben pótolni. Ha a probléma gyakran előfordul, valószínűleg nem elég a táplálkozással pótolni a tápanyagokat, szükséged lesz valamilyen multivitamin és ásványi anyag készítmény szedésére is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X