Főoldal > EGÉSZSÉG > Erre figyelj, ha nem szeretnél influenzás lenni!

Erre figyelj, ha nem szeretnél influenzás lenni!

betegségfertőzésinfluenzamegelőzésóvintézkedés
0

Írta: and

Ne aggódj túl sokat Ha állandóan attól félsz, hogy elkapod az influenzát és a H1N1-et, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy ez tényleg be is következik. A sok izgalomtól ugyanis megnő a depresszió, az álmatlanság , a bőrkiütések kockázata, melyek legyengítik az immunrendszered. Nézd objektíven a dolgokat! Bár tavaly nyáron számos rémhír terjengett, a H1N1-nek […]

Ne aggódj túl sokat

Ha állandóan attól félsz, hogy elkapod az influenzát és a H1N1-et, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy ez tényleg be is következik. A sok izgalomtól ugyanis megnő a depresszió, az álmatlanság , a bőrkiütések kockázata, melyek legyengítik az immunrendszered. Nézd objektíven a dolgokat! Bár tavaly nyáron számos rémhír terjengett, a H1N1-nek nincsenek súlyosabb tünetei, mint a hagyományos influenzának, és teljesen fel lehet belőle épülni.

Óvatosan az ölelés-puszi-kézfogás hármassal

Miért veszélyes egy baráti ölelés? Minél közelebbi kontaktusba kerülsz egy fertőzött személlyel, annál nagyobb az esélye annak, hogy te is elkapod a kórt. Ez nem azt jelenti, hogy influenzaszezon idején kerüld a barátaidat, kollégáidat, hanem azt, hogy tégy óvintézkedéseket. Ha olyan szituációba kerülsz, ahol például kezet kell fognod, utána ne érintsd meg addig a szád vagy a szemed, amíg meg nem mostad előtte a kezed.
A fertőzöttől, ha lehet,  tarts pár lépés távolságot. Barátok esetében pedig közölheted, hogy nem akarsz most puszizkodni, de nagy a valószínűsége, hogy pont a beteg barátod fogja felajánlani, hogy kerüljétek a közelebbi testi kontaktust.

Mellőzd a dohányzás

Azt már régóta tudjuk, hogy dohányzás megviseli az arcüregedet és a tüdődet. De azzal is érdemes tisztában lenni, hogy így könnyebben kaphatod el a fertőzést, sőt arra is hajlamosabbá tehet, hogy az influenzának különböző szövődményei alakuljanak ki nálad. A krónikus dohányosok tehát jobban ki vannak téve az influenzának, és annak szövődményeinek, mint például a tüdőgyulladásnak.

Ne vidd túlzásba az edzést

Jóból is megárt a sok. A túl sok edzés szintén legyengítheti a szervezetedet, és fokozott stressznek teszi ki a testedet, különösen, ha nem fogyasztasz elegendő folyadékot, nem eszel rendesen, és nem alszol eleget. Plusz, az edzőtermi gépek is veszélyforrást jelenthetnek. Ha valaki nem törli le maga után az izzadságát a bicikliről vagy padról, máris megtelepedhetnek ott a kórokozók. Ez nem azt jelenti, hogy hanyagold az edzést, de tarts mértéket, és edzés előtt töröld le azt a gépet, amit épp használni készülsz. Edzés után pedig alaposan zuhanyozz le!

Ne igyál től sok alkoholt

influenza4.jpg ()A rövid időn belül elfogyaszott nagy mennyiségű alkohol is igencsak megviseli az immunrendszert, ezáltal a szervezet jobban ki van szolgáltatva az influenzavírusnak is. A másik probléma az alkohollal, hogy igen gyorsan dehidratál, ami megakadályozza, hogy az orrodon és a szádon át távozzanak a nyálkahártyában rejtőzködő bacilusok.

Használj megfelelő kézmosó gélt

A kézgél jó megoldás lehet olyan esetben, mikor olyan helyzetben vagy, hogy nincs kéznél szappan és víz. De választás előtt mindig nézd meg az összetevőket, mivel a 60- 95 százalékos alkoholtartalmú készítmény a leghatékonyabb, de ne várj tőle csodát. A legjobb megoldás még mindig a hagyományos kézmosás.

Moss helyesen kezet

A legtöbb ember nem mossa meg rendesen a kezét. Az ideális, ha naponta kb. tízszer mosol kezet, de ennek gyakorisága persze a mindennapi szituációktól is függ. Egy tanulmányban a résztvevő emberek  39 százaléka például csak ritkán, vagy egyáltalán nem mosott kezet tüsszentés után, és akik meg is mosták, ők is kevesebb, mint 15 másodpercig. A javasolt kézmosási időtartam 20 másodperc vagy több. Ugye, ez nem egy rettentő nagy idő? Mire megmosod mindkét kezed felületét és az ujjaid közét is, már le is telik. Ne felejtsd el utána jól megtörölni a kezeidet!

Használd jól az arcmaszkot

Az arcmaszk alapvetően nem szükséges, anélkül is át lehet vészelni a szezont, bár sokan használják, különösen a veszélyeztetettnek minősülő csoport tagjai. Ha mindenképp szeretnél maszkot viselni, győződj meg róla, hogy helyesen teszed fel, és veszed le. Ugyanis a maszk, ha rosszul használják, több kárt okoz, mint hasznot. A maszk ne érjen hozzá az orrodhoz, a szemedhez és a szádhoz. Mikor leveszed, hátulról kösd ki, hogy elkerüld, hogy hozzáérjen az arcod kényesebb részeihez. Használat után dobd ki, majd alaposan moss kezet!

Ne nyúlj rögtön gyógyszerekhez

A pácienseknek csak csekély részének van szüksége antivirális szerekre, így, ha nem tartozol a veszélyeztetett csoportba, nemigen lesz rá szükséged. Ha mégis súlyosnak ítéled a helyzetet, mindenképp keresd fel az orvosod, aki majd megmondja, hogy van-e szükséged gyógyszerszedésre. Magadtól ne szedd be, mert az adagolást is elronthatod, illetve ezzel tovább ronthatod immunrendszered állapotát.

Törődj a betegséggel

Bár az első pontban azt tanácsoltunk, ne félj, de az sem jó, ha az influenzaszezonban egyáltalán nem veszel tudomást a dologról. Vigyázz magadra, akkor is, ha fiatalnak, és egészségesnek érzed magad, és úgy érzed, te aztán nem lehetsz beteg. Bár a hagyományos influenzának és a H1N1-nek a 65 év felettiek, a két év alattiak, a krónikus betegek és terhesek vannak a legjobban kiszolgáltatva, de ez nem zárja ki, hogy egy egészséges gyerek vagy felnőtt ne kaphatná el a kórt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X