Főoldal > EGÉSZSÉG > Tampon vagy betét? Döntsenek az érvek!

Tampon vagy betét? Döntsenek az érvek!

betétintim higiéniakényelemmenstruációtampon
0

Írta: and

Start és záróra A ciklusod elején és az utolsó napokban rendszerint gyenge vérzést tapasztalsz. Ilyenkor még szárazabb a hüvely, és előfordul, hogy a tampon hosszabb időtartam alatt nem szív elegendő mennyiséget magába ahhoz, hogy könnyedén eltávolítsd. A kevéssé átnedvesedett tampon a kivétel közben felsértheti a hüvely érzékeny falát. Ilyenkor inkább válaszd a betétet, hiszen ebben […]

Start és záróra

A ciklusod elején és az utolsó napokban rendszerint gyenge vérzést tapasztalsz. Ilyenkor még szárazabb a hüvely, és előfordul, hogy a tampon hosszabb időtartam alatt nem szív elegendő mennyiséget magába ahhoz, hogy könnyedén eltávolítsd. A kevéssé átnedvesedett tampon a kivétel közben felsértheti a hüvely érzékeny falát. Ilyenkor inkább válaszd a betétet, hiszen ebben az időszakban a vékonyabb, kényelmesebb változatok épp elegendő védelmet nyújtanak.

Csúcsidőben

A menstruáció második-negyedik napja közt legerőteljesebb a vérzés. Sok lány aggódik ilyenkor: vajon nem történik-e baleset a leggondosabb védelem ellenére is? Nyugodtan töltheted a napot, ha tampont választasz, akár extra méretben. Egyénenként eltérő a havi vérzés erőssége, így tapasztalatodra támaszkodj, hogy szükséged van-e a fokozott biztonságra. A tamponhasználat mellett mindenképp alkalmazz tisztasági betétet is kiegészítésként – így akkor sincs okod aggodalomra, ha a megszokottnál épp intenzívebb a menzeszed.

tamp2.jpg ()Álomba merülve

Bár a helyes tamponhasználat semmilyen veszélyt nem rejt, a hüvely egészségét támogatod, ha a ciklus során időnként már védelmi vonalat választasz. Ha napközben a tampon mellett döntöttél, éjszakára válts át betétre! Ilyenkor feltétlenül a legjobban illeszkedő, vastag változatot használd, hiszen hosszú órákon keresztül nem fogod kicserélni. Ha ébredéskor száraznak is éreznéd, légy óvatos: felkeléskor rendszerint lökésszerűen távozik a felgyűlt vérmennyiség. Éppen ezért alsóneműd kiválasztásánál most ne a divat vezessen: bátran húzd elő a fiókból az ezekre a napokra őrzött, szélesebb fazonú darabokat, amelyek biztonsággal tartják a nagyobb méretű betéteket is.

Sportos órákra

Ha a menzeszed nem kíséri zavaró fájdalom vagy rossz közérzet, ilyenkor sem kell lemondanod a sportolásról. Edzés alatt azonban az esetleg félrecsúszó betét kínos perceket okozhat, ráadásul a fesztelen mozgásban is gátolhat. Közvetlenül a sportos program megkezdése előtt helyezz fel egy normál vagy extra méretű tampont, így a kényelem és védelem megnyugtató párosát élvezheted. Az uszodát azonban inkább kerüld ezeken a napokon, ha csak nem vagy meg rögzött úszásrajongó. A tampon ugyan megakadályozza a kiszivárgást, de a menstruáció alatt megnövekszik a fertőzésveszély. Erre a pár napra válts edzőteremben vagy a szabadban végezhető gyakorlatokra!

A cikk folytatását keresd a Wellness magazin tavaszi számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X