Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 kérdés a szénanátháról

6 kérdés a szénanátháról

allergénallergiaallergiaszezonszénanáthatünet
0

Írta: and

1. Mi a szénanátha? A légúti allergia egyik megjelenési formája, a szezonális allergiás orrnyálkahártya-gyulladás és kísérő tüneteinek együttes neve. A szezonális tünetek időtartama rövidebb, általában 1 hónap, míg az egész évre kiterjedő szénanátha esetén ezek állandóak. 2. Melyek a tünetei? A szénanátha leggyakoribb tünete a fül- és orrviszketés, a vizes orrfolyás, a viszkető, könnyező szemek, […]

1. Mi a szénanátha?

A légúti allergia egyik megjelenési formája, a szezonális allergiás orrnyálkahártya-gyulladás és kísérő tüneteinek együttes neve. A szezonális tünetek időtartama rövidebb, általában 1 hónap, míg az egész évre kiterjedő szénanátha esetén ezek állandóak.

2. Melyek a tünetei?

A szénanátha leggyakoribb tünete a fül- és orrviszketés, a vizes orrfolyás, a viszkető, könnyező szemek, a kötőhártya-gyulladás, a torokkaparás, az állandó tüsszögés, esetleg a nehezebb légzés vagy a száraz köhögés.

3. Mi okozza?

A szezonális allergiák kiváltásában főleg olyan allergének játszanak szerepet, mint a pollenek, a poratkák, a penészgombák spórái, az állatszőrök és a madártollak, ám ezeken kívül számos allergén okozhat szénanáthát. Az allergia kialakulásában fontos szerepe van a táplálkozásnak, így például a nyírfapollen-érzékeny betegnél egy alma elfogyasztása keresztallergiát idézhet elő, ami további tüneteket produkálhat.

4. Milyen szövődményei lehetnek?

A szénanátha jelentősen befolyásolja az életminőséget. Nem, vagy nem megfelelő kezelése tovább súlyosbíthatja a kellemetlen tüneteket, s álmatlansághoz, ingerlékenységhez, fáradékonysághoz vezethet. A szénanátha gyakran más betegséggel is párosul (allergiás asztma, ekcéma, arcüreggyulladás), ezért nagyon fontos a szakorvosi diagnózis mielőbbi felállítása és a megfelelő terápia.

5. Hogyan készüljek fel rá?

A növényi pollenekre való allergia általában kora tavasztól késő őszig tart. A kora tavaszi szénanáthát a nyírfa, az égerfa és a mogyoró okozza, a május-júniusi tünetekért a fűfélek felelősek. Július közepén virágzik a lándzsás útifű, a fehérlibatop, az augusztusban kezdődő fekete üröm és parlagfű virágzása pedig a legsúlyosabb panaszokat okozza. Az enyhébb szénanátha kezelésére a vény nélküli gyógyszerek általában elegendőek, ám ha komolyabb tüneteid vannak, fordulj feltétlenül allergológushoz, aki megfelelő terápiával segít a panaszok enyhítésében. A gyógyszertárakban kapható orrspray-k, orrcseppek is hasznosak, ám segítségedre lehet az immunterápia vagy a homeopátiás szerek, amelyeket már tavasztól szedned kell.

6. Hogyan csökkenthetem a tüneteket?

Allergiaszezonban kerüld a tejtermékeket, a cukros és zsíros ételeket és igyekezz minél kevesebb húst fogyasztani. Válassz olyan immunerősítő étrendet, ami gazdag vitaminokban, gyümölcsökben, zöldségekben és omega-3 zsírsavakban, így jelentősen csökkentheted a pollenérzékenységet. A virágporszezon idején lehetőleg keveset tartózkodj a szabadban, és szemed védelmére viselj szemüveget. Igyekezz a lakást minél jobban portalanítani és használj légkondicionálót a szellőztetés helyett. Érdemes naponta hajat mosnod, hogy megszabadítsd fürtjeidet a rájuk rakódott pollenektől, és a hálóba ne vidd be a nappal viselt ruhát. Ha nyaralást tervezel, inkább olyan helyet válassz, ahol alacsonyabb a pollenkoncentráció és akármerre jársz, kísérd figyelemmel a polleninformációs jelentéseket.

Epilálás – 8 tévhit, amit el kell oszlatnunk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X