Főoldal > EGÉSZSÉG > Az életveszélyes szindróma – figyelj oda!

Az életveszélyes szindróma – figyelj oda!

inzulinrezisztenciamegelőzésmetabolikusszindrómatünet
0

Írta: and

Civilizációs betegségünk A metabolikus szindróma (más néven inzulinrezisztencia szindróma) világszerte rendkívül gyakori betegség, és míg korábban idősebb embereknél fordult elő inkább, ma már egyre több fiatal szenved tőle. A betegség tulajdonképpen összefoglaló neve azon állapotnak, amelyben a következő tünetek együttesen fennállnak: hasi típusú elhízás, magas vérzsír értékek, emelkedett inzulinszint, emelkedett vércukorérték, magas vérnyomás. A szindróma […]

Civilizációs betegségünk

A metabolikus szindróma (más néven inzulinrezisztencia szindróma) világszerte rendkívül gyakori betegség, és míg korábban idősebb embereknél fordult elő inkább, ma már egyre több fiatal szenved tőle. A betegség tulajdonképpen összefoglaló neve azon állapotnak, amelyben a következő tünetek együttesen fennállnak: hasi típusú elhízás, magas vérzsír értékek, emelkedett inzulinszint, emelkedett vércukorérték, magas vérnyomás.

metabolikuscikk.jpg ()A szindróma kialakulásának kockázati tényezői közé sorolható a túlzott sófogyasztás, a genetikai hajlam, a mozgásszegény életmód, a hormonális változások, a dohányzás, a nagy mennyiségű alkohol és a stressz is. A tünet-együttes bármilyen életkorban elkezdődhet, ezért Neked sem árt odafigyelned arra, hogy éled az életed.

A metabolikus szindróma kialakulása

A mozgásszegény életmód és a szükségleten felüli táplálkozás következtében a szervezetben felhalmozódhatnak a zsírok, ami túlzott elhízáshoz vezethet. A kellően nagy túlsúly hatására a zsírszövetekben egy fokozott citokintermelődés indulhat be, a glükózzal telített sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, vagy inzulinrezisztencia alakulhat ki, ám ha a családban a cukorbetegség halmozottan fordul elő, már kisebb mértékű elhízás esetén is kialakulhat.

Az inzulinérzékenység csökkenése eleinte az inzulintermelés fokozását indukálhatja, ami megemelheti a szimpatikus idegrendszer aktivitását, s így megteremtheti a magas vérnyomás kialakulásának feltételeit.

Súlyos problémákhoz vezethet

A hasnyálmirigy egy idő után már képtelenné válhat az inzulinrezisztencia mértékének megfelelő mennyiségű inzulint termelni, ami a szénhidrát anyagcsere-zavaraihoz vezethet. A szervezet ilyenkor nem tud mit kezdeni a nagy mennyiségben felszaporodott és feldolgozatlan glukózzal, az érrendszer falára lerakódhatnak a benne áramló egyes anyagok, így az érrendszer összeszűkülhet. Az érfalakra nehezedő nyomás megnövekszik, ha ugyanannak a vérmennyiségnek szűkebb csatornákon kell áramolnia, így kialakulhat a magas vérnyomás. Ennek következtében terhelődhetnek az érfalak, romolhat a szív vérellátása, s olyan veszélyes betegségeket idézhet elő, mint a szívinfarktus.

metabolikuscikk2.jpg ()Ismerd fel időben a tüneteket!

Ha az utóbbi időben azt tapasztalod, hogy fáradékony, kimerült és nyugtalan vagy, esetleg nehezebben koncentrálsz, szédülsz, izzadsz, fáj a fejed, romlott a látásod, hevesebben dobog a szíved és zúg a füled, feltétlenül fordulj orvoshoz, aki felállítja a pontos diagnózist és dönt a lehetséges kezelési módokról.

Tegyél most ellene!

Bár a betegség kialakulásában szerepet játszhatnak bizonyos genetikai tényezők is, alapvetően a rostokban és zöldségfélékben gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozás a metabolikus szindróma tünetei ellen hatékony segítséget jelenthet – vélekedik Klima Anita dietetikus – ám az egészséges étrend mellett nagyon fontos a rendszeres testmozgás is, lehetőleg hetente háromszor.

Wellness Cafe tipp: Feltétlenül konzultálj dietetikussal, aki személyre szabott étrenddel szakszerűen segíthet.

Fotók: Profimedia.hu

Epilálás – 8 tévhit, amit el kell oszlatnunk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X