Főoldal > EGÉSZSÉG > Miről árulkodnak az ujjaid?

Miről árulkodnak az ujjaid?

betegségkörömtenyértünetujj
0

Írta: and

Duzzadt ujjak A sós nassok és a PMS gyakran okozhatnak duzzadt ujjakat. De,ha ez az állapot huzamosabb ideig, akár hetekig is eltart, lehet, hogy pajzsmirigy alulműködés áll a háttérben. Ilyenkor nem termelődik elég hormon, mely az anyagcseréd és a szervezeted kiegyensúlyozott működését fenntartaná, így az anyagcseréd lelassul. A pajzsmirigy alulműködése nemcsak elhízáshoz, de fáradtsághoz, alacsony […]

Duzzadt ujjak

A sós nassok és a PMS gyakran okozhatnak duzzadt ujjakat. De,ha ez az állapot huzamosabb ideig, akár hetekig is eltart, lehet, hogy pajzsmirigy alulműködés áll a háttérben. Ilyenkor nem termelődik elég hormon, mely az anyagcseréd és a szervezeted kiegyensúlyozott működését fenntartaná, így az anyagcseréd lelassul. A pajzsmirigy alulműködése nemcsak elhízáshoz, de fáradtsághoz, alacsony libidóhoz és szívelégtelenségekhez is vezethet. Egy egyszerű vérteszt azonban ki tudja szűrni a problémát.

Vörös tenyér

Az égető, vörös tenyér ekcémára utalhat, melyet a stressz is kiválthat. A tünetek enyhítése érdekében használj szappanmentes kéztisztítót, különösen szeles időben vagy kertészkedés közben kesztyűt. Ha mindez nem segít, elképzelhető, hogy valami allergiás reakció váltja ki a problémát, például valamelyik ékszerre, ételre vagy antibiotikumra reagálsz érzékenyen, éppen ezért érdemes allergiatesztet végeztetned.

ujjak2.jpg ()

Halovány körmök

Ha megnyomod a körmöd, a színe elhalványul, de pár pillanat múlva ismét rózsaszínűvé változik. Ha mindez nem történik meg, és még 1-2 perc múlva is fakóak a körmeid, az vérszegénységre vagy vashiányra utalhat. A vashiány fáradtsághoz, vagy rosszabb esetben szívelégtelenséghez vezethet, éppen ezért, ha ezt tapasztalod, konzultálj az orvosoddal. Ügyelj rá, hogy mindig fogyassz vasban gazdag élelmiszereket, és minél több C-vitamint.

Zsibbadt, kék ujjbegyek

A kék ujjbegyek Raynaud-szindrómára utalhatnak, mely során a vér nem megfelelően áramlik a tenyeredben. Ez egy elég gyakori rendellenesség, mely leginkább a nőket érinti. Kivált oka legtöbb esetben a hideg hőmérséklet és a stressz. Ha huzamosabb ideig tart ez az állapot, akkor irány a kórház, mert ez már a tenyered épségét veszélyeztetheti.

ujjak3.jpg ()Elszíneződött ujjak

A sárgás, elszíneződött ujjak valamiféle gombás fertőzésre, vagy pedig cukorbetegségre utalhatnak. Ha ilyen tünetet tapasztalsz, mindenképpen ellenőriztesd a vércukor-szintedet, hogy még időben kiderüljön a baj. Ha negatív lenne az eredmény, akkor a fogfehérítő is segíthet abban, hogy megszüntesse az elszíneződést, és ujjaid visszanyerjék eredeti színűket.

Ha a mutatóujj kisebb, mint a gyűrűs

Ez a jelenség nőknél elég ritka, és porckopásra vagy policisztás ovárium szindrómára utalhat. Ez egy hormonális rendellenesség, mely a termékenységre is káros hatással lehet. Ilyenkor a méhen belül több tesztoszteron termelődik, mely a szívbetegségek kockázatát is megnöveli. A megnövekedett tesztoszteron-szint is oka lehet a hosszabb gyűrűsujj kialakulásának. Ne fesd előre az ördögöt a falra, de saját nyugalmad és egészséged érdekében fordulj orvoshoz, hogy még időben kiderüljön egy esetleges probléma.

Menedzser szindróma, csökken a nemi vágy?


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X