Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 kérdés az esemény utáni fogamzásgátlókról

5 kérdés az esemény utáni fogamzásgátlókról

biztonságfogamzásgátlásnőgyógyászterhességvédekezés
0

Írta: and

1. Mit jelent a sürgősségi fogamzásgátlás? A nem kívánt terhesség megelőzésének egy hatékony eszköze olyan esetekben, amikor elfelejtettél, vagy nem megfelelően védekeztél, illetve úgy ítéled meg, hogy az alkalmazott fogamzásgátló módszer nem elég biztonságos (pl. megszakításos közösülés, lecsúszó, elszakadó óvszer). Sürgősség fogamzásgátlásnak is nevezik, mivel a tablettát 3 illetve most már 5 napon belül kell […]

1. Mit jelent a sürgősségi fogamzásgátlás?

A nem kívánt terhesség megelőzésének egy hatékony eszköze olyan esetekben, amikor elfelejtettél, vagy nem megfelelően védekeztél, illetve úgy ítéled meg, hogy az alkalmazott fogamzásgátló módszer nem elég biztonságos (pl. megszakításos közösülés, lecsúszó, elszakadó óvszer). Sürgősség fogamzásgátlásnak is nevezik, mivel a tablettát 3 illetve most már 5 napon belül kell bevenned a kívánt hatás eléréséhez – tájékoztat dr. Szuromi András, nőgyógyász.

2. Mit tartalmaznak ezek a tabletták?

Az esemény utáni fogamzásgátló tabletták szintetikus sárgatest-hormonszerű hatóanyagot (levonorgesztrelt) tartalmaznak, amelyek a ciklus függvényében megakadályozzák a tüszőérést, vagy a már megtermékenyített petesejt beágyazódását.  A rendszeresen szedett modern hormonális fogamzásgátlók sokkal kisebb megterhelést jelentenek a szervezetednek, míg az eseményi utáni pirulák hormontartalma viszonylag magas – hisz céljuk a maximális biztonság – ezért csak kivételes esetekben, legfeljebb félévente egyszer alkalmazhatod.

3. Mennyire biztonságos ez a módszer?

A fogamzásgátlásnak e módja közel sem olyan megbízható, mint a normál fogamzásgátló tabletták vagy a spirál, ám végső megoldásként a védekezésben segítséget nyújthat. A sürgősségi tablettákat a menstruációs ciklus bármelyik napján alkalmazhatod, ám ha bizonytalan vagy abban, hogy mikor szeretkeztél pontosan védekezés nélkül, vagy ha ugyanabban a menstruációs ciklusban 72 órával korábban is történt védekezés nélküli közösülés, a terhesség bekövetkezhet, és második aktust követően a sürgősségi tabletta nem nyújt védekezést a nem kívánt terhesség ellen.

fogamz2.jpg ()

4. Milyen mellékhatásai vannak?

A hányinger és a hányás az esemény utáni tabletták egyik leggyakoribb mellékhatása. Ha a hányás a tabletta beszedését követő 2 órán belül következik be, ajánlott egy újabb adagot bevenned, vagy más módszerről gondoskodnod. A gyógyszerek esetleges mellékhatásainak egyike lehet a szédülés is. A szabálytalan, vagy pecsételő vérzést ne téveszd össze a rendes menstruációs vérzéssel, ami bekövetkezhet egy héttel hamarabb, vagy egy héttel később is, mint ahogyan számítasz rá. A vérzés mennyiségét az esemény utáni tabletta általában nem befolyásolja – fűzi hozzá a szakértő.

5. Hogyan tudok hozzájutni a tablettákhoz?

Az esemény utáni tabletta felírásához nem szükséges nőgyógyászati vizsgálat, ám tudnod kell az utolsó menstruációd első napját, ami nem lehet egy hónapon túli, hisz ilyenkor még a receptírás előtt ki kell zárnia az orvosnak a terhességet. Országszerte több sürgősségi fogamzásgátló ambulancia is működik, ahol bármikor kérhetsz segítséget, ám a tablettát felírathatod a nőgyógyászati klinikák, a rendelőintézetek nőgyógyászati osztályán, és a háziorvosodnál is.

Wellness Cafe tipp: Ha megtörtént a „baleset”, válaszd a megbízható Escapelle tablettát vagy az EllaOne-t, ami 5 napon keresztül képes megakadályozni a teherbeesést.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: http://homeopathya.hu/


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X