Főoldal > EGÉSZSÉG > Károsak a kalcium étrendkiegészítők?

Károsak a kalcium étrendkiegészítők?

csontétrendkalciumtej
0

Írta:

Nincs könnyű dolga annak, aki manapság egészségesen szeretne élni, hiszen hétről hétre dőlnek meg a régi egészség-mítoszok, és lépnek helyükbe az újabbak. A kalciummal is valami hasonló történt, bár az orvosok senkit sem akarnak lebeszélni a megfelelő mennyiségű kalciumbevitelről, egyesek óva intenek attól, hogy étrendkiegészítők formájában vigyük be szervezetünkbe ezt a nagyon fontos anyagot, mivel […]

Nincs könnyű dolga annak, aki manapság egészségesen szeretne élni, hiszen hétről hétre dőlnek meg a régi egészség-mítoszok, és lépnek helyükbe az újabbak. A kalciummal is valami hasonló történt, bár az orvosok senkit sem akarnak lebeszélni a megfelelő mennyiségű kalciumbevitelről, egyesek óva intenek attól, hogy étrendkiegészítők formájában vigyük be szervezetünkbe ezt a nagyon fontos anyagot, mivel azok túlzott mennyiségű kalciumot tartalmaznak.

Növeli a szívroham kockázatát

A British Medical Journal frissen publikált tanulmánya szerint az 1 gramm kalciumot tartalmazó tabletták (D-vitaminnal való együttes szedése) nagyban – mintegy 20%-kal – megnövelhetik a szívroham kialakulásának kockázatát. A kutatás során 17 000 nőt vizsgáltak meg, és úgy találták, hogy az 5 éves szedési periódus alatt a kalcium tabletták többet árthatnak, mint használnak, hiszen a csontokat valóban ellenállóbbá teszik, de túlságosan megnövelik a stroke és a szívroham kockázatát. Arról nem is beszélve, hogy szakértők szerint kiegyensúlyozott étrend mellett nincs szükség plusz kalciumra, hiszen már egy nagy pohár tej (kb. fél liter) is tartalmazza azt a mennyiséget, amely elegendő a csontok épségének biztosításához. Azt egyelőre nem tudni, hogy az étrendkiegészítő formájában bevitt túlzott mennyiségű kalcium miért növeli a szívroham kockázatát, de az orvosok feltételezése szerint meglehet, hogy túlzottan megvastagítja az artériákat, amely vérrögképződéshez vezet.

kalciumcikk.jpg ()A tanulmány még egy érdekes dologra hívja fel a figyelmet, mégpedig arra, hogy felnőtt korban majdhogynem felesleges az ilyen szintű dózis bevitele, mivel a kalcium beépülése tinédzser korban történik, tehát ekkor igazán fontos, hogy a fiúk 800mg, a lányok pedig 1000mg kalciumot vigyenek be a szervezetükbe tej, sajt, magvak vagy halak fogyasztásával. „Azok a nők, akik a menopauza után, csontjaik gyengülését követően kezdenek el étrendkiegészítőt szedni, lényegében már elkéstek” – mondja Ursula Arens, a brit dietetikus szövetség egyik munkatársa.

A túlzott kalciumbevitel – más néven hypercalcemia – nemcsak a szívroham és stroke kockázatát növeli, de veseelégtelenséghez, vesekő kialakulásához vezethet, emellett gátolhatja a vas és a cink megfelelő felszívódását. Bár egyelőre nincs rá elég bizonyíték, egyes orvosok szerint a prosztatarák kockázatát is növelheti a hypercalcemiás állapot.

Ne feledd, a kalcium mégiscsak elengedhetetlen!

Félreértés ne essék, egy orvos sem akarja lebeszélni az embereket a kalciumról, csupán arra figyelmeztetnek, hogy a napi 700-800mg-os értéket nem ajánlatos túllépni. Viszont az is legalább olyan fontos, hogy ezt a mennyiséget elfogyasszuk, hiszen szervezetünk nagyon is igényli ezt, sőt, a megfelelő mennyiségű kalcium megóv a korai haláltól. Ez a bíztató eredmény szintén egy brit kutatásnak köszönhető, amely tartogatott még váratlan tanulságot, hiszen a 40000 ember bevonásával végzett kutatás konklúziója szerint a kalciummal ellentétben a multivitaminok, a vas, a réz, a B6 vitamin, a magnézium és a folsav mind növelik a korai halál kockázatát.

A kalcium a vérnyomásra is jó hatással van, hiszen segít azt kordában tartani, a csontok és a fogak épségéről pedig talán fölösleges is beszélni, hiszen már kisiskolás korban megtanítják a gyerekeknek, hogy a napi tejivás az egészség és erő egyik alappillére. A kalciumot tehát senki se száműzze étrendjéből, csupán tartsa be a mértéket!

Fotó: Profimedia – Red Dot

Curver Grand Chef ételtartó (x)

Kavard fel a port és nevess!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X