Főoldal > EGÉSZSÉG > 9 orvosi csoda és titok – nem fogsz hinni a szemednek!

9 orvosi csoda és titok – nem fogsz hinni a szemednek!

betegségcsodaegészségfurcsa
0

Írta: and

Ezek nem egy újabb Stephen King-regény fejezetei, hanem igaz történetek. A lány, aki nem érez fájdalmat

Ezek nem egy újabb Stephen King-regény fejezetei, hanem igaz történetek.

A lány, aki nem érez fájdalmat

Veleszületett szenzoros és autonóm neuropátia – ebben a betegségben szenved Gabby Ginras, aki gyerekkora óta számtalan alkalommal sértette meg magát, például kiverte a saját bal szemét és kitörte a fogait, hiszen egyáltalán nem érzékel fájdalmat. Gaby ma szigorú felügyelet alatt él, hogy ne tehessen több kárt magában.

Az örök csecsemő

Brooke Greenberg kb. 76 cm magas és nagyjából 13 kg-ot nyom. Akár egy nagyobbacska pólyás – kivéve, hogy Brooke az idén épp 16 esztendős. Négyéves kora óta csak a haja és a körmei nőnek, ő maga nem. Ez is egyfajta genetikai rendellenesség, ami egyelőre sajnos nem kezelhető, így Brooke családja is beletörődött, hogy a lány egész életében csecsemő marad.

brooke.jpg ()A faember

Az indonéz Dede Kosawa teljes arcát és testét szemölcsök borítják, ez tette világhírűvé, és így kapta a „faember” becenevet. Az orvosok szerint Dede a humán papilomavirus egyik fajtájában szenved. Már számtalan szemölcsöt eltávolítottak róla, és ebben az évben a kilencedik műtétsorozatot hajtják végre rajta.

Forrú fürdő hányás ellen

Maria Rogers megmagyarázhatatlan hányásrohamaira egyetlen megoldás létezett: a forró zuhany. Hosszú idő után kiderült: a rendellenesség a túlzott marihuánafogyasztás következtében alakult ki. Mariát hideg zuhanyként érte a felismerés…

Tengerészbetegség

Ha az ember hajóra száll, a visszatéréskor néhány percig mintha mozogna a talaj a lába alatt. De milyen lehet, mikor ez az érzés állandósul? A rendellenesség a disembarkment syndrome névre hallgat, és sajnos szintén nem gyógyítható, csupán kezelhető.

A nő, aki nagy lábon él

Mandy Sellars ugyanabban a betegségben szenved, mint a híres Elefántember, ám neki „csupán” a lábait támadta meg az úgynevezett Próteusz-szindróma: a lábak önmagukban több, mint 100 kg-ot nyomnak. Sellars önálló életet él, dolgozik, még vezet is, de vigyáznia kell magára, nehogy a kór ráhúzódjon a szívére, mert életveszélybe kerülhet.

Az égből pottyant ember

2007 decemberében Alcides Moreno bátyjával együtt 150 méternyi magasságból zuhant le egy felhőkarcoló ablakának tisztítása közben. A bátyja azonnal meghalt, Alcides ellenben túlélte a balesetet. 16 műtétet hajtottak végre rajta, és a jelek szerint minden esélye megvan, hogy újra járni tudjon. Magyarázat nincs, Moreno esete valóban nem más, mint igazi orvosi csoda.

Ébredés 19 év után

Jan Grzebski lengyel vasutas és az amerikai Terry Wallis – az a közös bennük, hogy mindketten 19 év után ébredtek fel a kómából, amikor az orvosok már rég lemondtak róluk. Ma mindketten relatíve normális életet élnek, bár Grzebski ébredésekor nagyon megdöbbent, hogy a kommunista párt uralma megdőlt, és mindenki mobiltelefont használ.

A fiú, akinek majd’ kiugrik a szíve

Amikor Christopher Wall megszületett, és a szíve a mellkasán kívül dobogott, az orvosok egy napot sem adtak neki. A fiatalember ma 34 éves, több, mint 15 műtéten van túl, a szívét ugyan nem sikerült visszahelyezni a mellkasába, de bevonták egyfajta speciális bőrrel, valamint Christopher műanyag mellvédőt visel a ruhája alatt; ebben kosarazni és karatézni is tud – ezek a kedvenc sportjai.  

Fotó: Topnews


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X