Főoldal > EGÉSZSÉG > Váljon rutinná az életedért az emlő önvizsgálata!

Váljon rutinná az életedért az emlő önvizsgálata!

betegségmellrák
0

Írta: and

Hazánkban évente 7000-nél is több új emlőrákos esetet diagnosztizálnak. Bár a szűrés a

Hazánkban évente 7000-nél is több új emlőrákos esetet diagnosztizálnak. Bár a szűrés a magyar nők számára behívóval vagy háziorvosi beutalóval ingyenes, csupán 40-45%-uk látogat el a szűrőállomásokra. Nagyon bíztató adat, hogy az utóbbi két évben ez az arány 6%-kal emelkedett, hiszen a korai szakaszban felfedezett és időben kezelt emlőrák a legtöbb esetben már nem jelent végzetes betegséget. Az úgynevezett célzott biológiai terápiáknak köszönhetően egyre többen gyógyulnak meg, és élhetnek továbbra is teljes életet.

Az emlőrákos betegek közül az orvosok molekuláris diagnosztikával már ki tudják választani, hogy kik azok, akiknél sikeresen alkalmazhatók a megfelelő életminőséget biztosító új gyógyszerek – attól függetlenül, hogy korábban részesültek-e már kemoterápiás kezelésben. A túlélési eredmények nagyon bíztatóak, sokszor lényegesen meghosszabbítható a rákos beteg élete, de akár a végső gyógyulás is elérhető.

breast2.jpg ()Sajnos azonban egyáltalán nem biztos, hogy minden nő időben eljut az államilag finanszírozott szűrésre, pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a gyógyuláshoz mennyire fontos a korai felismerés. Ezért is elengedhetetlen minden nő számára a már késő tinédzserkortól elkezdett, havonta egy alkalommal, szakszerűen elvégzett önvizsgálat.

A szűrésre nem járó nők az emlődaganatok 70-80 %-át saját maguk fedezik fel, ugyanakkor náluk sokkal kisebb arányban fordul elő előrehaladott megbetegedés, mint az önvizsgálatot elmulasztó nőknél, hiszen előbbieknél az elváltozásra sokkal nagyobb eséllyel derül fény a korai, gyógyítható stádiumban. Az emlő rendszeres önvizsgálata továbbá azért is nagyon fontos, mert ritkán ugyan, de kialakulhat két mammográfiás szűrés között is daganat.

Az Egészség Hídja Összefogás hagyománnyá vált sétáján mutatták be a „Breast Test” elnevezésű okostelefon alkalmazást, amely segítséget nyújt a nőknek a rendszeres és megfelelő önvizsgálathoz. Valós fényképekről sajátíthatod el a szakszerű módszert, amelyet érdemes a menstruáció kezdetét követő 7-10. napon elvégezni (az alkalmazás minden hónapban figyelmeztet az időpontra). Az elváltozásokat rögzítheted a helyük és észlelésük dátuma szerint, és további hasznos információkat tartalmazó weboldalak is elérhetők innen.

A „Breast Test” a Magyar Onkológiai Társaság és a Magyar Rákellenes Liga ajánlásával 2012. október 28-tól már magyar nyelven is elérhető iPhone és Android felhasználóknak az alábbi linkeken itt és itt.

Ez a videó segít a Breast Test nagyon egyszerű használatában:


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X