Főoldal > EGÉSZSÉG > Immunterápia felsőfokon

Immunterápia felsőfokon

betegségegészség
0

Írta: and

Bizonyos helyzetekben vagy időszakokban szinte állandóan náthás vagy, majd’ kikaparod a szemed úgy viszket,

Bizonyos helyzetekben vagy időszakokban szinte állandóan náthás vagy, majd’ kikaparod a szemed úgy viszket, vagy épp nehezen veszed a levegőt, erősen tüsszögsz, és ha elkap a roham majd megfulladsz, úgy köhögsz, de nem múlik az inger. Gondoltál már arra, hogy allergiás vagy asztmás vagy, vagy épp a kettő kombinációja talált meg? Az utóbbi években, leginkább a gyerekek körében, ugrásszerűen megnőtt az allergiás asztmások száma, számukra hozhat enyhülést, hogy a tudósok most kimutatták, hogy az allergiás asztma hosszú távú szabályozását már háromévnyi allergiaoltással is el lehet érni.    

Asztma vagy allergia

Nem mindegy, így nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy valójában melyik kategóriához tartozunk, hogy bizonyos mértékig akár mi magunk is tudjuk befolyásolni szervezetünk állapotát, akár azzal, hogy igyekszünk elkerülni a betegségünkre negatív hatással lévő tényezőket, akár azzal, hogy tudva, melyek javítanak állapotunkon, saját javunkra fordítjuk a hasznosakat.

asztma2.jpg ()Az asztma, kizárólag a légutak immunológiai rendellenességen alapuló, hosszantartó gyulladása. Kialakulásában rengeteg tényező játszhat szerepet, és ezekből csak az egyik csoport az allergéneké. És persze az sem igaz, hogy az asztmások állandóan fulladnak, a tünetmentes állapottól a nehézlégzéses állapotig széles skálán mozog az asztmások állapota, de még tünetmentességük ellenére is betegek.  

Ezzel szemben az allergiás hajlamnak mindig valamilyen környezeti tényező, így például virágpor, atka, állati szőr áll a hátterében. Épp ezért a tünetek is akkor jelentkeznek, amikor az allergiás azzal az anyaggal találkozik, amire túlérzékeny, egyébként tünetmentes állapotban van. Az allergiára ugyanakkor az is jellemző, hogy melyik szervben okoz tüneteket. Ezért beszélünk a szemet megtámadó allergiás kötőhártya-gyulladástól, az allergiás asztmán át rengeteg fajtájáról.

Az asztma és az allergia találkozásakor pedig kialakulhat az allergiás asztma. Ilyenkor az asztma valós kóroki tényezője az allergén. Ezért fordulhat elő az, hogy bizonyos idő elteltével a csupán szénanátha – allergiával küzdőnél hirtelen asztmás tünetek jelentkeznek. Ilyenkor ugyanis már nemcsak az orrnyálkahártyán jelennek meg az allergiás gyulladás jelei, hanem a mélyebb légutakban is, tünetként már asztma jeleit is mutatva.

Van megoldás

Eddig, a gyermekkori légzőszervi allergiában szenvedők számára szinte lehetetlennek tűnt a gyógyulás, mivel máig nincs teljes gyógymódja e betegségnek. Ennek legfőbb oka, hogy ezek elől az apró élősködők elől nincs menekvés, mindenhol fellelhetők. A poratkára allergiás gyermekek ugyanis az atkák szervezetében és ürülékében lévő fehérjékre reagálnak, melyek legnagyobb mennyiségben a párnákban, matracokban, szőnyegekben és kárpitozott bútorokban fordulnak elő. Egy gramm porban akár 19 ezer poratka is lehet. Mivel pedig a poratka elhalt hámsejtekkel táplálkozik, ezért kitűnően érzi magát emberek és állatok környezetében. Éppen ezért immunterápia nélkül nagyon nehéz enyhíteni az allergia tüneteit.

Iwona Stelmach, a Lodzi Orvosi Egyetem gyermekallergológus professzora az immunterápia, azaz az allergiaoltás lényegét pont abban látja, hogy az megváltoztatja az allergiás megbetegedés lefolyását. A kezelés hatására enyhülnek a tünetek, ugyanakkor pedig segít megelőzni az asztmát és más allergiák kialakulását. A kutatásból az is kiderült, hangsúlyozta a professzor, hogy a poratka okozta allergiában szenvedő gyerekek mintegy fele tapasztalt három év kezelés után tünetmentességet úgy, hogy gyakorlatilag egyáltalán nem volt szükségük állapotfenntartó gyógyszerekre.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X