Főoldal > EGÉSZSÉG > Merevedési zavar ínygyulladás miatt?

Merevedési zavar ínygyulladás miatt?

betegségegészség
0

Írta:

Dr. Benkő Krisztina fogszakorvos az okokról és a megoldási lehetőségekről beszélt. A merevedési zavar

Dr. Benkő Krisztina fogszakorvos az okokról és a megoldási lehetőségekről beszélt.

A merevedési zavar fizikai okai

Török kutatók hasonlították össze 80, 30-40 év közti erekciós problémákkal küzdő férfi egészségi állapotát 82, szexuális gondokkal nem küzdő férfiével, majd eredményeiket a Journal of Sexual Medicine című szaklapban publikálták. Meglepő módon kiderült, hogy az erektilis diszfunkcióval rendelkező férfiak 53 százalékának volt ínygyulladása, míg a kontrollcsoportban ez csupán 23 százaléknál jelentkezett.

Ezt az adatot összevetették más tényezőkkel is, mint a kor, a testtömegindex, a szociális státusz és a képzettség, és az eredmények szerint a periodontális betegségekkel rendelkező férfiaknak 3,29-szer nagyobb az esélye a merevedési zavarra, mint az egészséges fogínyűeknek. A török orvosok szerint az erekciós problémák 150 millió férfit érintenek világszerte, és bár az esetek hátterében egyharmad részben pszichés tényezők állnak, a maradék kétharmad mögött fizikai okokat, az érrendszer elégtelen működését kell keresni.

impotency2.jpg ()Az egész érrendszer érintett

A krónikus periodontitis a gyulladásos betegségek közé tartozik, amelyet jórészt az ínygyulladásért is felelős baktériumok okoznak.  Már számos tanulmány igazolta, hogy a periodontitis az egész érrendszert érinti és rongálja, összefüggésbe hozható a szívkoszorúér-betegséggel, vagy akár a merevedési problémákkal is. Ráadásul az erekciós problémáknak és a krónikus periodontitisnek hasonlóak a rizikófaktorai, vagyis a dohányzás, a cukorbetegség, a koszorúerek betegsége és az idősödés.

“A már kialakult fogínygyulladásra figyelmeztethet a fogínyvérzés, amellyel feltétlenül orvoshoz kell fordulni, hiszen ez a fogvesztés egyik leggyakoribb oka. Ez a probléma, amely a népesség közel ötödét érinti, a szájban keletkező baktériumok túlzott elszaporodása miatt alakul ki” – hangsúlyozza dr. Benkő Krisztina.

Kevesen veszik tudomásul, hogy a tartós, visszatérő ínygyulladással nem csak a fogvesztést kockáztatják, de – mint kiderült más következményekkel is számolhatnak. Holott míg az ínybetegségek következményei visszafordíthatatlanok, megfelelő fogápolással megelőzhető a további romlás. A szakember szerint a megoldás alapköve a szájhigiénia, amely minimálisan a napi kétszeri alapos, legalább két percig tartó fogmosásból, valamint a fogközök tisztításából áll – például fogselyemmel. A fogorvos pedig akár orvosi megoldásokkal is megfékezheti a már kialakult gyulladást.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X