Főoldal > EGÉSZSÉG > Megrövidíthetik a nők életét a fiúgyerekek

Megrövidíthetik a nők életét a fiúgyerekek

betegségegészség
0

Írta:

A kutatás során többségében még az iparosodás előtt született nőket vizsgáltak a kutat&

A kutatás során többségében még az iparosodás előtt született nőket vizsgáltak a kutatók, ezért nem bizonyítható minden kétséget kizáróan, hogy a fiúgyerekek valóban megrövidíthetik az anyák életét. Emiatt sokkal inkább elképzelhető, hogy a külső társadalmi tényezők, mintsem belülről fakadó biológiai hatások befolyásolják az anyák várható legmagasabb életkorát. A finn tanulmány eredménye arra utal, hogy valószínűleg a fiúk és a lányok nevelése közötti kulturális különbözőségek miatt változhat meg a nők élethossza.

A terhesség és a szoptatás egyaránt extra tápanyagokat és kalóriát igényel az anya szervezetétől. Ez az extra energiaszükséglet megrövidítheti a sok gyereket szülő anyák életét, még akkor is, ha sok más nőhöz viszonyítva egészségesebb életet élnek, mondta Grazyna Jasienska, a lengyelországi Jagelló Egyetem biológiai antropológusa, aki részt vett a finn kutatásban.

A fiúk általában eleve nagyobb súllyal születnek, mint a lányok, ezért a kutatók azt feltételezik, hogy a terhesség és szoptatás ideje alatt a fiúgyerekek több tápanyagot és energiát vonnak el az anyától. De világszerte eltérő eredmények születtek a hasonló kutatások során, így például Kínában éppen fordított tendencia figyelhető meg, ott ugyanis a fiúgyerekek szülőanyái jellemzően tovább élnek, jegyezte meg Samuli Helle, a Turku Egyetem evolúciós ökológia szakértője, a tanulmány társszerzője.  

fiu2.jpg ()A kutatás során Helle és kutatótársai több mint 1100 finnországi anya és gyerekei adatait vizsgálták meg. Az adatok az elmúlt 300 évből származtak, és az anyák többsége 1960 előtt született. A vizsgálatok során kiderült, hogy minél több fiúgyereke volt egy nőnek, annál rövidebb ideig élt a legutolsó szülése után. A jelenség egyaránt megfigyelhető volt a gazdag és a szegény nők körében is.

Jasienska szerint elképzelhető, hogy semmi köze az anyák várható legmagasabb életkorának a fiúgyerekekre jellemző többlet energiaszükséghez, hanem inkább az adott korszakra jellemző társadalmi normák tükröződnek az eredményekben. „A hagyományos társadalmakban a lányok sokkal segítőkészebbek a fiúknál, például szívesen segítenek az anyának a háztartásban és akár a gyereknevelésben is” – jegyezte meg Helle.  

A finnországi tanulmány részleteit a Biology Letters című tudományos szakfolyóirat legutóbbi számában publikálták.

Forrás: medipress.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X