Főoldal > EGÉSZSÉG > A tünetek nélküli hallásgyilkos kór

A tünetek nélküli hallásgyilkos kór

betegségegészségfül
0

Írta: and

Bizonyára emlékszel még saját gyerekkorod fülfájós napjaira, ami aztán visszaköszön sz

Bizonyára emlékszel még saját gyerekkorod fülfájós napjaira, ami aztán visszaköszön szülőként is gyermeked fülbajos időszakában. A legtöbb gyerek gyakorta küszködik kisebb-nagyobb fülfájással, és gyakorlatilag nincs is olyan gyerkőc, amelyik megúszná a középfülgyulladást, melynek azonban létezik egy alattomos fajtája is, mely csendben “ölheti meg” a gyerek hallását.  

Mi is az a középfülgyulladás?

A téli-tavaszi időszakban gyakori kisgyermekeink körében ez a rendszeresen visszatérő betegség, melynek több fajtáját különböztetjük meg: lehet akut illetve krónikus, más szempont szerint pedig hurutos és gennyes. Az akut gyulladást a hirtelen bekövetkező gyorsan gyógyuló esetekre mondjuk, míg a krónikus középfülgyulladást a hosszan elhúzódó, lassan gyógyuló, illetve a gyakran visszaeső esetekre. A hurutos vagy savós középfülgyulladás esetén általában áttetsző váladék található a középfülben, ezzel szemben a gennyes esetben baktériumfertőzés okozta sűrű, sárga gennyes váladék.

Tünetek és kezelés

Rendszerint pár nappal a felső légúti hurut kialakulása után jelentkeznek a tünetek. Sokszor a középfülgyulladással egy időben orr- és garatüreg-gyulladás is keseríti a kicsik életét.

Könnyen felismerhető jelei vannak a betegségnek:

– sajgó és erősödő fülfájás
– külső hallójárat fájdalma nyomásra
– rossz hallás, akadályozott orrlégzés, orrhangon beszélés
láz, rossz közérzet és levertség
– nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása és tapintásra érzékenysége
– csecsemőknél nyugtalanság, vigasztalhatatlan sírás és az étel visszautasítása, fülhöz kapkodás   

hallas2.jpg ()Mivel ezek a tünetek egyenként is riasztóak, így sikerül a legtöbbször időben szakemberhez fordulni, melynek köszönhetően szinte biztos a (mintegy két héten belüli) gyógyulás. Sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet azonban akkor, amikor nincsenek árulkodó tünetek.

Mégsem eszik olyan forrón… 

A középfülgyulladásnak létezik egy olyan fajtája is, melyet nem jelez sem fájdalom, sem láz. A lassan kialakuló és hosszú távon akár hallásromlást is eredményező savós középfülgyulladás olyan gyerekeknél alakul ki, akiknek a gyakori fertőzések miatt az orrmandulájuk túl gyorsan nő nagyra, ami lezárja a fülkürtöt, emiatt a középfül nem tud levegőzni. Ha pedig a fülkürt tartósan le van zárva, vákuum alakul ki a középfülben, és benne hetek-hónapok alatt savós folyadék szaporodik fel. Ezeknél a gyerekeknél lassan romlik a hallás, ami általában akkor tűnhet fel leginkább a szülőknek, ha mindkét oldali fület érinti, ha azonban csak az egyiket, nem biztos, hogy észreveszik.

A fül-orr-gégészek többsége pont a nagyobb baj elkerülése érdekében javasolja a szakemberhez fordulást, már a legkisebb gyanú esetén is. Ugyanis, szerencsére, ha időben észreveszik, gyógyítható a kór. A gond akkor kezdődik, ha a betegség sem antibiotikumokkal, sem más gyógyszerekkel, mint amilyenek az orrcseppek, az antihisztaminok vagy orrsprék, sem gyógyul meg magától. Ezért is javasol a legtöbb szakember sebészeti beavatkozást, ha az állapot 3 hónapig nem javul. Az amerikai orvosok eljárásuk során kis metszést ejtenek a dobhártyán, leszívják a folyadékot, és egy kis szellőző csövet, tubust illesztenek be, hogy a középfülből a külső fül felé biztosítsák az elfolyást. Vannak olyanok, akik ejtenek ugyan metszést, hogy a folyadék eltávolodjon, de nem tesznek be szellőző tubust.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X