Főoldal > EGÉSZSÉG > Így kerüld el a tavaszi megfázást!

Így kerüld el a tavaszi megfázást!

betegségegészségmegfázástavasz
0

Írta: and

Hamarosan végre megérkezik a régen várt tavaszi idő: gyönyörűen süt a nap, és már a mí

Hamarosan végre megérkezik a régen várt tavaszi idő: gyönyörűen süt a nap, és már a mínuszoktól sem kell tartani. Emiatt természetesen egyre többen sportolnak a szabadban. Érthető, hiszen sokkal üdítőbb az éppen virágzó, napfényes parkban edzeni, mint egy zárt edzőteremben. Sajnos nagyon sokan le is betegednek az első tavaszi edzések során, mivel megtévesztik őket a csalóka napsugarak. A következő tanácsok betartásával megfázás nélkül élvezheted a szabadban sportolás örömeit.

Öltözz rétegesen!

A kinti sportolás alapszabálya a réteges öltözködés. Hiába süt a nap, a levegő még nem túl meleg, maximum 10-15 fokos lehet napközben, reggel és este ennél jóval hidegebb. Emellett vedd számításba, hogy a parkokban a fák árnyéka miatt is hűvösebb lehet. Ezért mindig öltözz inkább melegebben! Ez nem azt jelenti, hogy vastag pulcsiban indulj el futni, hanem inkább több, vékony felsőt húzz magadra. Fontos, hogy kifejezetten sportoláshoz kifejlesztett ruházatot válassz, mert ezek jobban tartják a hőt, viszont az izzadtságot elvezetik. Ha közben mégis melegebb lenne az idő, a derekadra kötheted az egyik felsőt. Ez persze nem érvényes, ha a mozgástól melegedtél ki, hiszen akkor könnyen megfáznál.

tavasz2.jpg ()Sütkérezz a napon – de ne edzés után!

Ugyan nagyon csábító, hogy a kimerítő edzés után egy kis pihenővel jutalmazd magad, de ilyenkor a legkönnyebb megfázni. Kimelegedtél és megizzadtál, a ruhád nedves, és az alig 15 fokos időben hamar lehűl, így tested szinte jegesnek fogja érzékelni. Nem beszélve arról, hogy ilyenkor még a talaj vagy a padok is nagyon hidegek, mivel a napsütés még nem elég erős ahhoz, hogy kellően felmelegítse őket. Ha ilyenkor átizzadt ruhában kint üldögélsz, szinte garantált a megfázás, sőt rosszabb esetben felfázás lehet a vége! Ha teheted, cserélj ruhát, és vigyél magaddal egy vastag pokrócot, így nyugodtan élvezheted a tavaszi napsütést.

Védd a füled és a torkod!

A vastag pulcsi helyett elég egy felső és dzseki, a termonadrág is túl meleg, emiatt sokan rögtön feleslegesnek érzik a fülvédőt és a sálat is. Érthető, hogy minél hamarabb szeretnél megszabadulni a téli kiegészítőktől, de azért ne kapkodd el! A tavasz elején még előfordulhatnak erős, hideg szelek, amelyek intenzív mozgás (pl. futás) közben a fülben és torokban fájdalmat okoznak. Egy torok- vagy fülgyulladás pedig nem hiányzik senkinek, ezért a legjobb, ha egy könnyű sállal és fülvédővel óvod őket. Sőt, ha a kezed fázós, ne szégyellj kesztyűt is húzni: jobb, mintha edzés közben a pulcsid ujját húzogatnád.

Wellness Café tipp: Ne feledkezz el a fényvédős arckrémről! A levegő hőmérsékletén ugyan még nem érezni a napsugárzás erejét, de az arcbőr megfelelő védelméről már most gondoskodni kell.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X