Főoldal > EGÉSZSÉG > Visszanőhet a kimetszett mellszövet?

Visszanőhet a kimetszett mellszövet?

betegségegészségmellrák
0

Írta: and

A nőiesség egyik legismertebb formája mi tagadás, a női kebel, ami lehet kicsi vagy nagy, kerek vagy megereszkedett. Nőké

A nőiesség egyik legismertebb formája mi tagadás, a női kebel, ami lehet kicsi vagy nagy, kerek vagy megereszkedett. Nőként persze lehetsz elégedett vagy elégedetlen a sajátod formájával és nagyságával, de egy biztos, hozzád tartozik, és mivel lényed része, nemcsak fizikailag jelent sokat. Így amikor az érintetteknél diagnosztizálják a mellrákot, nemcsak a hírrel kell megbirkózni, hanem annak rémével is, hogy le kell mondani a nőiség eme jól látható szimbólumáról. Ám úgy tűnik, hamarosan fellélegezhetnek az érintett nők egy új japán fejlesztésnek köszönhetően.

Ötből öt

A felkelő nap országának kutatói olyan nőkön végeztek saját őssejtjeikből és más testrészeikből származó zsírszövetekből vett kombináció beültetést a korábbi emlőmegtartó műtét során eltávolított szövetek helyére, akik emlőrákban szenvedtek.  Az interneten ismertetett tanulmányból kiderül, hogy a kísérletben öt, 30 és 60 év közötti nő vett részt. A beavatkozás után egy évvel a tudósok azt tapasztalták, hogy minden alkalommal sikeres volt a beavatkozás. Senkinél nem alakult ki fertőzés és a rák sem újult ki – ismertette a kutatásvezetője, Nakajama Bin, a Tottori Egyetem professzora. A sikerre alapozva a tudósok most azt remélik, hogy akár már egy éven belül alkalmazható lesz ez az érintettek számára csodát ígérő módszer Japánban, ami azonban nagy mértékben függ attól, hogyan dönt a kormány a hamarosan napirendre kerülő őssejtek felhasználásáról szóló szabályozásról.   

mell2.jpg ()Több év várakozás

Természetesen a mellszövet regenerálása érdekében már korábban is próbálkoztak a zsírszövetek felhasználásával, ám ez csupán 30%-os sikert hozott, mivel a legtöbb esetben a zsírsejtek hamar felszívódtak. Ám az őssejtek hozzáadásával most sikerült 70-90%-ra növelni a regeneráció esélyét, miután olyan új vérerek jöttek létre, amelyek képesek voltak megfelelően ellátni, fenntartani az új szövetet. És bár szerte az egész világon egyre több klinikai vizsgálat állítja kutatásának középpontjába az őssejtek felhasználásával végzett mellműtéteket, ám egyes szakvélemények szerint a biztonságos bizonyításhoz több éves megfigyelésekre van szükség.  Ezt az álláspontot képviseli Nagy-Britannia vezető mellrákellenes jótékonysági szervezetének, a Breakthrough Breast Cancer munkatársa is a japán tanulmánnyal kapcsolatban. Rachel Greig hangsúlyozza: a biztató fejlemények ellenére egyelőre még nehéz megmondani, hogy milyen szerepe lehet a most bemutatott új eljárásnak a mellrákos betegek jövőbeni kezelésében, mert egyrészt igen korai szakaszban vannak, másrészt pedig igen kisszámú vizsgálatokról van szó.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X