Főoldal > EGÉSZSÉG > ”I have diabetes” – hasznos utazási tippek cukorbetegeknek

”I have diabetes” – hasznos utazási tippek cukorbetegeknek

betegségcukorbetegségdiabetesegészségnyaralás
0

Írta:

Mínusz 5 kg egy hét alatt! Hazánkban a cukorbetegségben érintettek száma 5-10 százalékkal nő &

Mínusz 5 kg egy hét alatt!

Hazánkban a cukorbetegségben érintettek száma 5-10 százalékkal nő évente, így sok családban akad olyan utazni vágyó, akinek pihenését különösen körültekintően kell megszervezni. Az utazás nagyban megváltoztathatja a hétköznapi rutint, ami hatással lehet az inzulinigényre is, ezért a megszokottnál is nagyobb figyelmet kell fordítani az önellenőrzésre. „Elsőre bonyolultnak tűnhetnek az utazással összefüggő pluszfeladatok, de ezek miatt senkinek nem kell lemondania a nyári élményekről. Ha a cukorbeteg rendelkezik a megfelelő eszközökkel, naponta többször ellenőrzi a vércukorszintjét, illetve hallgat az orvosi tanácsokra, gondtalanul pihenhet és ismerhet meg új helyeket a világban”- osztja meg tapasztalatait Erős Antónia.

„Az előkészületeket nagyban befolyásolja, hogy mennyi időre és milyen körülmények közé utazik a beteg, bizonyos alapszabályok betartására azonban mindenkinek figyelnie kell. A nyaralás alatt sem feledkezhetünk el a cukorbetegségről; de minél inkább odafigyelünk, annál felszabadultabban élvezhetjük a pihenést. A legfontosabb szem előtt tartani azt, hogy a szabadság nem ad felmentést az orvosi felügyelet alól. Érdemes indulás előtt konzultálni a kezelőorvossal a nyaralás előtti teendőkről, a nélkülözhetetlen gyógyszereket, vércukormérőt, tesztcsíkokat pedig többször is ellenőrizni a csomagban”- tanácsolja dr. Hosszúfalusi Nóra diabetológus. A szakértő minden beteg számára javasolja:

– Utazás előtt kössön baleset- és betegbiztosítást, szerződéskötéskor jelezze, hogy cukorbeteg és ellenőrizze, mire terjed ki a biztosítási fedezet.

– Legyen nálad vércukormérő, tesztcsíkok a vércukorszint méréséhez, elegendő mennyiségű inzulin, illetve vércukorszint-csökkentő tabletta, inzulinadagoló toll vagy fecskendő, szőlőcukor, illetve glükagon injekció. Növeli a biztonságérzetet, ha tartalék vércukormérőt, ujjbegyszúrót és inzulinadagoló tollat viszel magaddal arra az esetre, ha a fentiek közül elvész valamelyik. Az inzulinpumpával kezelteknél is mindig legyen inzulinadagoló toll!

– Az esetleges vészhelyzetekre felkészülve érdemes a betegséget azonosító többnyelvű „cukorbeteg vagyok” kártyát, esetleg karkötőt is beszerezni, illetve megtanulni az adott ország nyelvén egy-két alapvető segítségkérő mondatot.

diabetes2.jpg ()– Tanácsos már az utazás kezdete előtt informálódni, hogy az úti célul választott országban milyen ételekkel találkozhatsz, így tájékozódhatsz azok hozzávetőleges szénhidráttartalmáról. Ha nem tudod egy ismeretlen édesség szénhidráttartalmát megbecsülni és szeretnéd megkóstolni, akkor a felszolgált mennyiség harmadát tanácsos elfogyasztani. Az utazáshoz mindig vidd magaddal az úgynevezett “hipós” csomagot (szőlőcukor, cukortartalmú üdítő, keksz)!

– Körültekintést igényel az utazás megszervezése, különösen akkor, ha a messzi célpontra csak repülővel lehet eljutni. Mivel a fagypont alatti hőmérséklet és a nagy meleg egyaránt károsíthatja az inzulint, tanácsos a kézipoggyászban tartani és a fedélzetre vinni, ehhez azonban a diabetológus írásos igazolására is szükség van.

– Az inzulint nem szükséges hűtőszekrényben tárolni, ám óvni kell az extrém hatásoktól, túl magas vagy túl alacsony hőmérséklet hatására az inzulin veszít hatásosságából.

– A vércukormérő készüléket és tartozékait mindig tartsd magadnál, ne feledkezz meg a tartalékelemről és elegendő tesztcsíkról sem. A modern készülékekkel már széles hőmérséklet tartományban (8-44°C) lehetséges a pontos vércukormérés.

– A tesztcsíkokat 2-32°C között kell tárolni, azonban nem szabad kitenni hősugárzás hatásának (pl.: közvetlen napfénynek) vagy párának, nedves közegnek. A hirtelen hőmérsékletváltozás páralecsapódáshoz vezet, ezért ne tárold a tesztcsíkot hűtőszekrényben és használat után azonnal zárd vissza a tubust! A modern tesztcsíkok így felbontás után is lejárati idejük végéig felhasználhatók.

– Nyaralás alatt hordj kényelmes, jól szellőző lábbelit. Esténként ellenőrizd, nincsenek-e sérülések a lábadon, vagy nem nyomta-e el nagyon a cipő, nem dagadtak-e meg a lábaid. A cukorbetegség következtében idegkárosodás alakulhat ki, mely miatt az egyén esetleg nem érzi, milyen forró a homok vagy a kisebb kövek által okozott nyomást, súlyosabb esetben sérülést; ilyenkor nem szabad mezítláb sétálni a homokban vagy a strandon!

– Talán sokan nem gondolnák, de az inzulinadag mennyisége szempontjából az sem mindegy, merre vesszük az irányt. Inzulinnal kezelt cukorbetegeknek ajánlatos konzultálni a diabetológussal abban az esetben, ha az utazás során számolni kell az időeltolódással. Ne feledjük: a kelet felé történő utazás rövidebb napot jelent, tehát kevesebb inzulinra lehet szükségünk, a nyugat felé történő utazás pedig hosszabb napot, így több inzulint jelenthet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X