Főoldal > EGÉSZSÉG > Nyár, bulik, fogkefe – 10 jó tanács a nyári fogápoláshoz

Nyár, bulik, fogkefe – 10 jó tanács a nyári fogápoláshoz

fogfogápolásfogkefefogkőfogkrémfogmosásfogorvosfogselyemlyuktömés
0

Írta: and

A napbarnított bőrnél már csak a hófehér fogakat elővillantó mosoly lehet szexisebb. Dr. Bíró

A napbarnított bőrnél már csak a hófehér fogakat elővillantó mosoly lehet szexisebb.
Dr. Bíró Lukács, a fog- és szájbetegségek szakorvosa összeállított nekünk egy tízes listát, ami segít abban, hogy mire figyeljünk a vakáció alatt, és hogyan készüljünk fel a nyári szájápolásra.

1. Bulizz, de csak óvatosan!

Nyár a jó bulik és fesztiválok időszaka. Nem is gondolnánk, hogy egy kellemes partin milyen baktériumdömpinget szedhetünk össze. Ha figyelmetlenül más poharából iszunk, csókolózunk valakivel, akinek nem megfelelő a száj higiénéje, akkor csúnya fertőzéseket szedhetünk össze. A csók során baktériumflórát cserélünk, ami akár fogágy-gyulladást is okozhat. De akár herpesz is lehet a büntetés óvatlanságunkért, ezért nem árt alaposan megnézni, kivel gabalyodunk össze a buli után.

2. Nézz a poharadba!

A szabadtéri koncertek hangulatához jár a hűsítő, amit műanyag pohárban szorongatunk a buli végéig. A fogorvos azonban figyelmeztet arra, hogy ezek között a hangulatfokozók között sok olyan akad, ami ártalmas a fogunkra. „A bor, sör és különféle likőrök mind cukrot tartalmaznak, amely gyengíti a zománcot és károsítja az íny egészségét. A vörösbor, gyakori fogyasztás mellett, továbbá elszínezi a fogakat. A szénsavas üdítőknél a magas cukor- és savtartalom kombinációja idővel rombolja a fogzománcot, rendkívül érzékennyé téve a fogakat. Emiatt okozhatnak szuvasodást”. Dr. Bíró Lukács hozzáteszi még, hogy ha megfelelő szájápolás követi az italozást, akkor természetesen elkerülhetjük a későbbi panaszokat. Fontos, hogy a szénsavas üdítők után várjunk 1 órát a fogmosással.

3. Biztosítsd magad!

Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor a nyaralás során megfájdul a fog, vagy begyullad az íny. Egy külföldi vakáció során biztosítás nélkül bizony sok-sok euróval könnyíthetjük meg a pénztárcánkat, ha ott kell fogorvoshoz fordulnunk. Ne sajnáljuk azt a pár ezer forintot, amibe a biztosítás kerül, így nem érhet minket kellemetlen meglepetés. A fogorvos azt javasolja még, hogy olyan biztosítást kössünk, ami lehetővé teszi, hogy térítésmentes ellátásban részesüljünk a külföldi betegellátás során.

4. Kontroll az út előtt

Ha legalább két hétre elutazol, kérj egy kontrollidőpontot a fogorvosodtól. „Elutazás előtt ajánlott ellenőriztetni a fogak állapotát. Egy problémás fog, például egy el nem távolított, beszorult, bölcsességfog nem megfelelő higiénés körülmények között hamarabb belobbanhat, és kellemetlen órákat szerezhet a vakáció alatt.”- mondja Dr. Bíró Lukács. „Ne sajnáljuk ezt a fél órát a felülvizsgálatra, mert lehet, hogy ezzel mentjük meg a nyaralásunk hangulatát!”

5. Fogselymet a zsebbe!

A fogselyem nem foglal sok helyet a táskában, mégis használatával sokat tehetünk a fogainkért. A zsebben is elférő fogtisztító jó barátunk lehet egy-egy nyáresti étkezés után. „A fogselyem helyes használata a száj higiéné fontos része, mivel ez a kis eszköz kiválóan alkalmas a fogközök tisztítására, emellett eltávolítja a fogíny széléhez tapadt ételmaradékokat és lepedéket is.” – hívja fel a figyelmünket a fogorvos.

fog2.jpg ()

6. A fogkefédet soha!

Szép dolog a szerelem, amikor mindent megosztasz a pároddal. De a fogkeféddel legyél önző. Ez csak a tiéd. „A partner fogkeféjén rajta vannak az ő baktériumai.” – figyelmeztet Dr. Bíró Lukács. „Van olyan hölgy páciensem, akinek megfelelő a száj higiénéje, de a partnere folyamatosan visszafertőzi. Ha ilyen eset áll fenn, nem ciki a párunkat elküldeni fogorvoshoz. Addig pedig kérjük meg, hogy használjon klórhexidin tartalmú szájöblögetőt! Ez a ma ismert leghatásosabb szájüregi fertőtlenítőszer. A klórhexidin hatóanyaga megtapad a száj nyálkahártyáján és a fogakon, így 8-12 órán keresztül folyamatosan fejti ki hatását, megbontja a baktériumokból álló biofilmet, és tartósan megakadályozza annak ismételt kialakulását.” A megfelelő termék kiválasztásához kérd szakember segítségét, hogy tényleg azt az öblögetőt használd, ami hatásos a baktériumflóra helyreállításához, és nem színezi el a fogaidat.

7. A plakkfestés menő!

A fogbetegségek jelentős részéért a fogakra lerakódó lepedék, a plakk a felelős. A plakk sárgásfehér színe hasonlít a fog színére, ezért nehezen látható szabad szemmel. A plakkfestés segít ellenőrizni fogtisztítási technikánk hatékonyságát! Ha nyaralni utazol, dobj be egy doboz plakkfestő tablettát a bőröndbe. Ez megkönnyíti az alapos tisztítást és lehetőséget nyújt a fogmosás hatékonyságának ellenőrzésére. Nem beszélve arról, hogy a látvány motiválni fog a sikálásra.

8. Rágó helyett

Ha éppen nincs nálad rágó, számításba jöhet néhány olyan táplálék is, ami segít abban, hogy az étkezést követően a szájban maradt esetleges ételmaradékok ne okozzanak hosszabb távon fogászati problémát. Dr. Bíró Lukács többek között olyan zöldséget és gyümölcsöt ajánl, aminek rágása erősíti a fogínyt. A magas rosttartalmú répát érdemes időnként nyersen is fogyasztanod. Ha nincs időd fogat mosni napközben, a ropogós zöldség segít a fogak és az íny tisztántartásában. A rostban gazdag zellerszár remekül alkalmazható ebéd utáni fogtisztításra. Rágcsálásával megakadályozhatod a fogkő kialakulását is.

9. Fehéríts!

Bár vannak remek fehérítő hatású fogkrémek a leglátványosabb, professzionális fogfehérítést természetesen a fogorvostól várhatod. Dr. Bíró Lukács azt mondja, a művelet egyik pozitív hozadéka az, hogy a nyáron is ragyogó fogsor mellett az, hogy a fehérítésen átesett páciensek a jövőben sokkal körültekintőbben végzik a szájápolást, hiszen vigyázni akarnak gyönyörű mosolyukra!

10. Pakolj okosan!

Az útitáskádba mindenképpen kerüljön a fogkefe és a fogkrém mellé fogselyem és fogköztisztító kefe is. A fogkefékre kerüljön védőkupak! És persze nem árt, ha van nálad klórhexidin tartalmú szájvíz is. Ha ezeket megfelelő módon használod a nyaralás alatt, ragyogó mosollyal térhetsz haza a vakációról.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X