Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 jel, hogy erősítened kell az immunrendszeredet

6 jel, hogy erősítened kell az immunrendszeredet

influenzamegfázásnáthaszervezet
0

Írta:

Ha nem akarod köptetők és papírzsepi-hegyek között a szobádban tölteni az idődet, már most ismerd fel, ha csökkent az immunitásod, és tegyél ellene!

 

1. Folyamatosan édességet eszel

Egy amerikai tanulmány szerint, 100 gramm cukor elfogyasztásával jelentősen akadályozod, hogy a fehérvérsejtjeid elpusztítsák a szervezetedben lévő baktériumokat. A szorgalmas sejtek a cukorfogyasztás után akár 5 órán át csökkentett üzemmódban működnek. Jobban teszed, ha mellőzöd a nagy mennyiségű cukrot az étrendedből, még akkor is, ha kifejezetten édesszájú vagy.

2. Nem iszol eleget

A szervezetednek sok folyadékra van szüksége, hogy könnyedén eltávolíthassa a méreganyagokat. Ha nem vagy egy nagy vízivó, nem kell aggódnod, a tea és a leves is beleszámít a napi folyadékfogyasztásodba. Személyenként változik, hogy napi hány litert kell meginni, de könnyen tudod ellenőrizni: ha a vizeleted halványsárga, jó úton jársz.

3. Rövid idő alatt sokat fogytál

Ha nem az esztelen diétázás miatt adtál le hirtelen több kilót, kezdj el gyanakodni, hogy valamelyik szerved nem működik egészségesen. Érdemes kivizsgáltatnod magad! Persze a túlsúly sem számít pluszpontnak, hiszen terheli a szívet, az agyat és egyéb szerveidet is. Ha rövid idő alatt híztál meg, az is gyanús lehet, talán valamilyen gyulladás van a szervezetben és emiatt felborult a hormonális egyensúlyod. Irány az orvos!

4. Rossz minőségű vizet iszol

Az ivóvized tisztasága is nagy szerepet játszhat abban, hogy mennyire vagy ellenálló a betegségekkel szemben. Magyarország sok településén nem egészséges a kútvíz, mert arzént tartalmaz. Az arzént pedig összefüggésbe hozták számos különböző rákos megbetegedéssel, sőt a sertésinfluenzával is. Ha nem vagy biztos a víz minőségében, válaszd inkább a palackozott ásványvizet!

5. Száraz az orrod

Bár kényelmetlen, az orrfújás valójában egy jó védelem megfázáskor és influenza esetén. Az orrodban lévő nyálka tulajdonképpen egy csapda a vírusoknak. Ha az orrjáratok túl szárazak, a baktériumok könnyebben bejutnak a szervezetedbe. Sós oldat befújásával “meglocsolhatod” őket, de az otthoni párásító-készülék is sokat segíthet. Ha a szárazság krónikus, keresd fel az orvosodat, hogy megtalálhassa a kiváltó okot!

6. Mindig fázol

Ha folyamatosan vacogsz, az azt jelenti, hogy az immunrendszered nem működik a megfelelő sebességgel. Egy átlagos felnőtt egy-három megfázásba csúszik bele szezononként, amely 3 vagy 4 napig tart. Ha nehezebben kecmeregsz ki belőle, alacsony az ellenállásod. Több mozgásra, rendszeres testmozgásra, és egy testre szabott diétára van szükséged, egészséges zöldségek és immunitásnövelő ételek fogyasztásával.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X