Főoldal > wellness > 8 hely, ahová soha ne rakd a telefonodat

8 hely, ahová soha ne rakd a telefonodat

autóbaktériumegészségfertőzésmobiltelefontelefonvírusWC
0 0

Írta:

A telefonodat te is mindenhová magaddal viszed? Lehet, hogy ez nem a legjobb ötlet, mint ahogyan az sem mindegy, hogy hol tartod a mobilod.

1. A zsebed

Logikusnak tűnik, de több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz. Van olyan szakértő, aki szerint ez a legrosszabb hely a telód tárolására. A bekapcsolt, hálózathoz csatlakozó készülékből kétszer, de akár hétszer nagyobb sugárzás is érhet, mintha a táskádba vagy valamilyen tokba teszed. A vizsgálatok alapján a mobiltelefon sugárzása és tumorok növekedés között összefüggés lehet.

2. A melltartód

Egyes kutatások és tanulmányok szerint a telefon sugárzása és rezgése, valamint a mellrák között kapcsolat lehet. Elegendő bizonyíték még nincs erre, de főleg sportmelltartó esetében, már csak a bőrirritáció miatt is rossz ötlet.

3. Az ágyadba és a párnád alá

Együtt aludni a mobiloddal nem túl okos dolog. Ha a párnád alá teszed és melegszik a készülék, mondjuk töltés közben, az tűzveszélyes. Azt is biztos tudod, hogy a képernyőfény befolyásolja a melatonin szintedet, ez pedig hatással lehet az alvást és az ébrenlétet szabályozó cirkadián ritmusra. A sugárzás is gondot okozhat. Ha folyamatosan a fejed közelében van a telefon, növekedhet az agydaganat veszélye.

4. A konnektorba bedugva

Csak addig kellene a töltőn hagyni a telefonodat, amíg az akkumulátora teljesen feltölt. Ha folyamatosan bedugva marad, akkor „túlterheled” energiával és túlzottan melegedhet. A mobilod forróvá, az akksi pedig csökkentett kapacitásúvá válhat.

Close up of a woman using mobile smart phone

5. Az arcodhoz nyomva

A telefonodat számos olyan helyre lerakod, ahol baktériumok és szennyeződések kerülnek rá. Ezek több pattanást, bőrirritációt, de még ráncokat is okozhatnak. Úgysem az arcodra, inkább a füledre van szükség, ha vonalban van valaki, igyekezz inkább úgy tartani a telefont, hogy az arcodhoz nem ér hozzá a készülék.

6. A kocsi kesztyűtartója

A legrosszabb, amit tehetsz a készülékkel, ha extrém hőmérsékleti körülmények közé rakod. A kocsi kesztyűtartója pont ilyen: nyáron nagyon meleg, télen meg elég hideg.

7. A strandtörölköződ

A tűző napsütés, a meleg és a homok a telefonod tönkretételének szinte biztos receptje. Védd a készüléket az ártalmas hatásoktól, hogy aztán remek vízparti képeket csinálhass vele.

8. A toalett

Habár a mobiltelefonok a modern újságok megfelelői/helyettesítői, mégsem jó ötlet a mindenhová magaddal vinned. A WC öblítés három méteres körzetén belül a baktériumok és a vírusok a levegőbe kerülhetnek, így a telódra is juthat belőlük.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

allergiaegészség

Mi okozhat tartós orrdugulást?

Írta:
2 napja 0 0

Nátha, allergia és arcüreggyulladás gyakori tünete az orrdugulás. Ilyen esetekben sokat segít a kezelőorvos által, jól megválasztott orrcsepp, mely akár hosszú távon is biztonsággal alkalmazható. Vannak azonban olyan esetek, amikor az orrdugulás tartósan fennáll és gyógyszerek, orrspray-k segítségével sem mulasztható el.

betegségegészség

Megnagyobbodott nyirokcsomó: súlyos betegséget is jelezhet

Írta:
3 napja 0 0

A nyirokcsomók az immunrendszerünk fő szereplői közé tartoznak, így gyakori, amikor megfázás, influenza és egyéb betegségek alkalmával megduzzadnak, jól kitapinthatóvá válnak. Igen ám, de mi a helyzet akkor, amikor látszólag kóros állapot nélkül duzzadnak meg a nyirokcsomók? A kérdésre dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa adott választ.