Főoldal > EGÉSZSÉG > A melatonin 4 megdöbbentő mellékhatása

A melatonin 4 megdöbbentő mellékhatása

álmatlanságalvásegészségemésztésfáradtsághormoninsomniamelatoninpihenés
0

Írta:

Tudtad, hogy az álmatlanságra szedett hormon tartós álmatlanságot is okozhat?

Magyarország lakosságának közel harmada küzd kialvatlansággal, a statisztikák szerint. Ha te is megtapasztaltad, milyen az, amikor órákig nem jön álom a szemedre, minden éjjel csak forgolódsz, vagy hajnalban a kakasoknál is korábban ébredsz, biztos bármit megadnál a mélyalvás receptjéért. A bárányok számolgatása sajnos korántsem olyan hatékony, mint az a köztudatban él, az altatók és a szorongásoldók pedig komoly hozzászokást okozhatnak.

A National Institutes of Health kutatói szerint a melatonin szedése lehet a megoldás. A melatonin egy természetes hormon, amely a triptofán nevű aminosavból a tobozmirigyben termelődik, és szabályozza az alvás-ébrenlét ciklusát. Normális esetben az „alváshormon” szintje este emelkedni kezd, hajnali 3 körül éri el a csúcsot, majd reggelre leesik. Csak sötétben termelődik, még a legkisebb fény is visszaszorítja jelenlétét. A kutatások szerint a melatonin tabletta szedésével az insomniás résztvevők akár 30-50 perccel korábban el tudtak aludni. Emellett azt találták, hogy nemcsak az elalvásban hasznos segítség, ugyanis jelentősen képes javítani az alvás minőségét, mélységét. Antioxidánsként is funkcionál, alvás közben javítja a sejtkárosodást a szervezetben.

Magyarországon nem lehet étrend-kiegészítőként forgalmazni, csak gyógyszerként, azaz vény nélkül, illetve vénykötelesen kapható a gyógyszertárakban. Mielőtt megrendelnéd valamelyik külföldi webshopból a terméket, érdemes tudni, hogy a vizsgálatok alapján az Amerikában kapható melatoninok 71%-a nem azt adta, amit a címkén ígért. Átlagosan 5-ször annyi mennyiséget tüntettek fel a termékeken, mint amennyit valójában tartalmaztak. Mivel hazánkban gyógyszerként kerül forgalomba, ez egyrészt megnehezíti a beszerzését, másrészt viszont garanciaként szolgál a tápanyag-tartalomra.

Azonban nem szabad megfeledkezni róla, hogy a melatoninnak is vannak mellékhatásai. A szédülés természetesnek vehető altató hatása miatt, ritka esetben okozhat alacsony vérnyomást, viszketést, hőhullámokat, heves szívverést, homályos látást, de mérsékelt ingerlékenységet és szorongást is. Az alábbi négy mellékhatás viszont igen gyakorinak számít, ezért használat előtt mindenképp érdemes tudni róluk.

Napközbeni álmosság

A leggyakoribb mellékhatása a melatonin tablettának, hogy másnapossághoz hasonló tüneteket produkál. Nemcsak az alvás idejére okoz álmosságot, hanem másnap reggelre is. Előfordulhat, hogy instabilan állsz a lábadon, szédülsz, és csak nagy nehézségek árán tudod összekaparni magad a mindennapi teendők elvégzéséhez. Mivel hosszabb időre biztosítja az altató hatást, a szervezet nem képes gyorsan hasznosítani, így a kába ébredés szinte garantált, de az sem ritka, ha egész nap nyúzottnak érzed magad. A napközbeni álmosság nemcsak a teljesítményt rontja, de a balesetek kockázatát is növeli.

80138645 - pensacola, fl - august 14, 2016: melatonin is a supplement used to promote better sleep.

Álmatlanság

Az orvosok gyakran hallják pácienseiktől visszajelzésként, hogy a melatonin egyáltalán nem használ nekik. Azt remélik, hogy a szintetikus altatókhoz hasonlóan a melatonin is rögtön elaltatja majd őket, és csalódnak, amikor ez nem következik be. A melatonin, bár gyógyszertárban kapható, valójában nem gyógyszer, hanem egy hormon, amely az élettani alvás szabályozója. Nem árt tudni, a szervezet naplementekor, este 7-8 körül természetesen elkezdi előállítani a melatonint. Fontos, hogy a tablettával a szervezet természetes folyamatait segítsd beállítani, és azt üzend az agyadnak, hogy közeledik a lefekvés ideje. Ha nem megfelelő időben alkalmazod, akár ronthat is a már meglevő alvásproblémán. Ha csak 22-23 óra körül tudod beszedni, az már túl késő. Lefekvés előtt közvetlenül sose alkalmazd, mert az pedig túl korai. A melatoninnak több formája van, a hazánkban kapható készítményeket 1-2 órával lefekvés előtt célszerű bevenni.

Fejfájás

A fejfájás a tájékoztatókon, szinte kivétel nélkül, a leggyakoribb mellékhatásként szerepel. A szervezetnek új gyógyszer vagy táplálék-kiegészítő fogyasztásakor ugyanis alkalmazkodnia kell, és a leggyakoribb válaszreakció a fejfájás. Minden, ami mesterségesen beleszól a szervezet amúgy természetes folyamataiba, felborítja azok idejét. A melatonin ráadásul a cirkadián ritmust, azaz a szervezet 24 órás belső óráját szabályozza. Ha nem megfelelően próbálod helyreállítani az alvásod a tabletta szedésével, például túl későn veszed be, de kora reggel kell kelned, akkor egy mély REM alvás közepén érhet az ébredés, amely biztos fejfájáshoz vezet.

Emésztési problémák

A melatonin szedése hányingert, székrekedést és/vagy hasi görcsöket is okozhat. A szakértők azt tanácsolják, hogy ne alkalmazz rögtön nagy mennyiséget, addig, amíg nem tudod, milyen hatással van a szervezetedre. Lehet, hogy irritálja az emésztőrendszered, ilyenkor az adott készítmény fogyasztását azonnal abba kell hagyni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X