Főoldal > EGÉSZSÉG > Miért jó az inzulinpumpa?

Miért jó az inzulinpumpa?

cukorbetegségdiabéteszinzulininzulinpumpa
0

Írta:

Az 1-es típusú cukorbetegek kénytelenek inzulin alkalmazására a megfelelő vércukorszint elérése érdekében.

Hagyományos esetben ez inzulin injekció (inzulinadagoló pen) használatával történik, ám a betegek mindennapjait ma már több eszköz is segíti. Ilyen például az inzulinpumpa, amellyel kiküszöbölhető a gyakori öninjekciózás. Hogy mi is pontosan az inzulinpumpa és hogy kiknek ajánlott, arról prof. dr. Barkai Lászlót, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

Hogy néz ki az inzulinpumpa?

Az inzulinpumpa egy olyan eszköz, mely előzetes beállítás alapján meghatározott mennyiségű inzulint juttat be a szervezetbe. Maga a pumpa egy kicsi, mobiltelefonhoz hasonló szerkezet, mely az inzulint egy vékony műanyag csőszereléken és kanülön keresztül folyamatosan a bőr alatti kötőszövetbe juttatja, ezáltal a hasnyálmirigy működéséhez hasonlóan 24 órán keresztül adagolja a hormont (nappal és éjszaka is). A pumpával folyamatosan adagolt inzulin biztosítja a „bázis” inzulinszükségletet az étkezések között és az étkezésekhez szükséges „étkezési” vagy más néven bólus inzulint (a többlet inzulin adása csupán egy gomb megnyomásával történik).

Az eszköz részei:

·     Pumpa

·     Tartály

·     Infúziós szerelék

·     Bevezető eszköz

Kiknek ajánlott az inzulinpumpa?

Az inzulinpumpa főleg olyan cukorbetegeknek való, akiknél hagyományos módszerrel nem lehet elérni a megfelelő vércukorszintet, HbA1c értéket, gyakori és nagymértékű kilengéseket tapasztalnak, illetve akiket sokszor sújt hipoglikémia (főleg éjszakai), vagy nem érzékelik a leeső glükóz szintet. Ez annak köszönhető, hogy a lehető legpontosabban képes biztosítani a szervezet inzulin igényét, főleg azért, mert igen kis mennyiségű inzulin bejuttatására is képes.

Érdemes megemlíteni a gyermekeket és fiatalokat is, ugyanis náluk kifejezetten nagy segítséget jelenthet, hiszen a beállítás révén nincs szükség gyakori injekciózásra és önfeledt, kényelmes életet élhetnek- egyrészt az öninjekciózás elkerülése miatt, másrészt azért, mert szabadabbnak érezhetik magukat, mivel nem az inzulinadaghoz kell igazítani az étkezéseket, hanem fordítva.

A pumpa indikációi összefoglalva:

·     Rossz HbA1c érték

·     napi vércukor-ingadozása jelentős (>=10,0 mmol/l)

·     hajnali jelenség (reggeli éhomi vércukor ismételten > 8,0 mmol/l)

·     havonta legalább 3 alkalommal észlelhető klinikai tünetekkel járó hipoglikémia

·     hipoglikémia-érzet csökkenése vagy elvesztése

·     súlyos hipoglikémiai (vércukor < 3,0 mmol/l) jelentkezik legalább 1 ízben 6 hónap alatt.

Miért jó az inzulinpumpa?

Az inzulinpumpával remekül lehet utánozni az egészséges hasnyálmirigy működését, hiszen a pontos programozásának köszönhetően tökéletesen képes igazodni a szervezet inzulin igényéhez, figyelembe véve a beteg aktuális állapotát, étkezését, esetleges betegségét. Nagyon fontos tudni, hogy a pumpa nem mér vércukorszintet és magától nem képes kiszámolni a megfelelő adagot- ezeket a betegnek kell megtennie- hívja fel a figyelmet Barkai professzor, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Éppen ezért a páciens által elsajátítható ismeretek szükségesek a megfelelő inzulin mennyiség meghatározásához, az ételek szénhidrát tartalmának megbecsüléséhez. Viszont segítség, hogy a legtöbb eszköz rendelkezik egy ún. bólus varázslóval, mely segít kiszámolni a szükséges bólus inzulin mennyiségét.

Fontos: csakis megfelelő ismeretekkel rendelkező, 1-es típusú cukorbetegek alkalmazhatják az inzulinpumpát, orvosi beleegyezéssel.

Forrás: Cukorbetegközpont, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X