Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez is állhat a látásromlás mögött

Ez is állhat a látásromlás mögött

cukorbetegségkezeléslátásproblémaszembetegségszemészetvizsgálat
0

Írta:

A cukorbetegség ismert és gyakori szövődményei közé tartoznak a szemészeti problémák, melyek elsősorban a diabetes érkárosító hatásának tudhatók be.

Hogy pontosan miként is függ össze a magas vércukor érték és a látásromlás, illetve, hogy milyen szemészeti problémákkal érdemes számolni, arra dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa adott választ.

Cukorbetegség és a látás

A cukorbetegség– legyen az 1-es vagy 2-es típus- egy olyan anyagcsere rendellenesség, mely során a sejtek kellő mennyiségű inzulin hiányban éheznek, mivel az energiát adó glükóz nem képes beépülni a sejtekbe, szövetekbe. Ez az egész szervezetre negatív hatást gyakorol, többek között az erekre is, független attól, hogy nagy, közepes, esetleg kis érről van szó. Ezek fala károsodik, áteresztő képességük nő, rugalmasságuk csökken, és érszűkület, érelzáródás alakul ki, valamint kompenzálásként értágulatok, ún. microaneurysmák alakulnak ki- ezek megrepedése vérzést okozhat. Emellett új, károsodott erek képződnek, ami következményes üvegtesti vérzéshez, ideghártya leváláshoz, látásromláshoz, sőt, egyes esetekben vaksághoz vezethet. A vakság megelőzése a beteg a belgyógyász és szemész közös feladata.

Milyen szemészeti szövődményei vannak a cukorbetegségnek?

Mivel a tartósan magas vércukorszint miatt a szemben az erek és idegek is károsodnak, ezért több szemészeti szövődmény is felléphet. Sajnos igen gyakori, amikor ezeket a beteg akkor tapasztalja, amikor még nem is tud a cukorbetegségéről, hiszen a 2-es típusú diabetes már hosszú ideje fennállhat, úgy, hogy semmilyen tünetet nem okoz. A  páciens sokszor csak akkor szembesül a betegségével, amikor az már szövődményeket okozott (pl. szemészeti, neuropathias szövődményt). Éppen ezért fontos a magas rizikóval rendelkezők rendszeres szűrése diabetes irányába.

Diabéteszes retinopathia

A cukorbetegség egy veszélyes és ismert szemészeti szövődménye, mely vakságot is okozhat.  Ez a szemfenéki elváltozás a szemfenéki rossz keringés eredménye, mely különböző érelváltozásokat okoz és gátolja a retina normális működését. Ekkor az üvegtestben apró bevérzések keletkeznek, és az illető kis fekete pontokat vesz észre a látó mezőben. Tünetei közt a homályos látás is szerepel. Eleinte panaszt a retinopathia nem okoz, csak akkor, ha már súlyosabb.

Fénytörés zavara

A magasabb vércukorszint a szemgolyóban is megemeli a vércukorszintet, változik a szem fénytörése és a beteg rövidlátóvá válik. A vércukorszint rendezését követően visszanyeri az eredeti fénytörést.

Fokozott gyulladásos hajlam

Diabetes esetén a károsodott szöveti keringés miatt gyakrabban alakul ki gyulladás a szemben, szemhéjakon, kötőhártyán és a szaruhártyán, árpa is megjelenhet. A már kialakult elváltozás is lassabban gyógyul.

Szürke-és zöldhályog

A szemlencse normál esetben tiszta és áttetsző, ám szürkehályog esetén homályos, zavaros a fényáteresztőképesség csökkenése miatt, melyet a magas vércukorszint is okozhat.

Ennél veszélyesebb a zöldhályog, melynek során nő a szemnyomás.  A cukorbetegek hajlamosabbak zöldhályogra.  Az új erek képződése következtében létrejöhet a szemnyomás fokozódása. Ilyen esetben a szemnyomás csökkentése szükséges- ez cseppekkel, esetleg lézeres kezeléssel orvosolható.

Kerüljük el a vakságot!

Sajnos a diabétesz szemészeti szövődményei akár vakságot is okozhatnak, ezért nagyon fontos a cukorbetegséggel élők rendszeres szemészeti szűrése. Ennek gyakoriságát a szemészeti elváltozás súlyossága határozza meg.  A vércukorszint normalizálása (gyógyszerrel/inzulinnal, valamint életmód terápiával) elengedhetetlen, ugyanis ennek hiányában sokkal gyorsabban és sokkal súlyosabb szövődmények alakulhatnak ki.

Diabeteses terheseken már a terhesség első trimeszterében  javasolt a szemészeti vizsgálat elvégzése.

Forrás: Cukorbetegközpont, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X