Főoldal > EGÉSZSÉG > Mi mindent okozhat a trombofília?

Mi mindent okozhat a trombofília?

familiáris trombofíliaterhességtrombózistrombózishajlam
0

Írta:

A familiáris  trombofília genetikailag fokozott trombózishajlamot takar, melynek léteznek enyhébb és súlyosabb formái is.

A terhesség alapból egy olyan állapot, amikor a kismama vére eleve fokozottabban alvadékony, így ekkor megnő a trombózis rizikója, főleg akkor, ha trombofília is jelen van. Dr. Szélessy Zsuzsannától, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusától megkérdeztük, vajon milyen problémákat okozhat a trombofília várandósság során.

Több fajta trombofília létezik

A tromboflíiának több típusa is van, melyek közül a legismertebb a Leiden mutáció, ezt követi a FII 20210 mutáció, továbbá az ATIII, a Protein S/C alacsony szintje és az MTHFR mutáció. A mutációknak létezik hetero-és homozigóta formájuk is, attól függően, hogy csak az egyik vagy mindkét szülőtől öröklődött a probléma. A homozigóta forma súlyosabb, ezért ekkor az esetek többségében véralvadásgátló terápia szükséges a kismamának. Érdemes tudni, hogy egyszerre több trombofília is fennállhat, ami tovább fokozza a trombózis esélyét. Ezért érdemes még várandósság előtt trombofília szűrésen részt venni, főleg akkor, ha már volt trombózisa, vagy családjában előfordult már trombózis vagy tüdőembólia, illetve, ha az illető meddőséggel, esetleg habituális vetéléssel küzd.

Mi mindent okozhat egy kezeletlen trombofília terhesség során?

Meddőség

Sajnos igen gyakori, amikor a terhesség még az elején megszakad, sokszor az anyuka ekkor még nem is tud az állapotáról, de az első trimeszterben bármikor bekövetkezhet a baj. Ennek hátterében megannyi ok húzódhat, és nagyon sokszor nem is derül ki, mi okozza a tragédiát. Viszont érdemes tudni, hogy tromboflília is eredményezheti, a beágyazódás, a magzat táplálásának, oxigénellátásának zavarát, melynek oka, hogy a beágyazódás során szükség van a véralvadásban szereplő fehérjék összehangolt működésére. Sajnos később is okozhat problémákat a tromboflíia, mivel a placenta /méhlepény/ ereiben ugyanúgy keletkezhet vérrög az öröklött hajlam miatt, mint bárhol az anya szervezetében.

Koraszülés

A koraszülés hasonló okokból ugyanúgy veszélyezteti a kismamát és gyermekét, hiszen a gyermek nem kapja meg a számára szükséges anyagokat és oxigént. Ráadásul tanulmányok szerint a Leiden mutáció megnöveli a terhességi toxémia/HELLP szindróma kialakulásának esélyét, ami köztudottan igen komoly indikációja a baba mielőbbi világrajövetelének.

Mélyvénás trombózis, tüdőembólia

Természetesen a mélyvénás trombózis és annak szövődménye, a tüdőembólia veszélye is fenyegeti a trombofíliás kismamákat. Genetikailag fokozott trombózishajlam nélkül is kialakulhat ez a kismamáknál, ugyanis terhesség során eleve megnő a vérrögök kialakulásának kockázata. Ennek oka a vér alvadékonyságának fokozódása, hogy a kismama ne vérezzen el szülés során, illetve, ha a méhlepény egy része leválna, akkor minél előbb megszűnjön a vérzés.- mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa.

Trombofília szűrés, véralvadásgátlás, egészséges baba

Természetesen trombofíliával is szülhet egészséges gyermeket, ám ahhoz első körben tudni kell az állapotról. Erre a trombofília szűrés ad választ, és ha van (vannak) mutáció(k), úgy hematológus szakorvos eldönti, szükség van-e preventív jelleggel LMWH injekcióra vagy sem, és ha igen, akkor meddig. (Általában a véralvadásgátló injekcióra a gyermekágyi időszak végéig van szükség.)

Emellett fontos, hogy a kismama elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszon, mozogjon, ha visszerekkel küzd, hordjon kompressziós harisnyát, valamint étkezzen egészségesen, a nagy súlyfelesleg elkerülés érdekében- ezek betartása szintén hozzájárul a vérrögök kialakulásának csökkentéséhez.

Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X