Főoldal > EGÉSZSÉG > Legfontosabb vizsgálatok pajzsmirigygyulladás esetén

Legfontosabb vizsgálatok pajzsmirigygyulladás esetén

gyógyszerkezeléspajzsmirigypajzsmirigygyulladáspajzsmirigyzavar
0

Írta:

Kell-e gyógyszert szedni pajzsmirigygyulladás esetén?

A pajzsmirigybetegségek zöme gyógyszeresen kezelendő, és nem ritka, amikor a páciensnek élete végéig kell szednie az adott készítményt. Felvetődhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha az illető pajzsmirigygyulladással küzd? Hiszen a probléma nem mindig jár hormonszint eltéréssel, és ha mégis, gyakran -akár spontán- gyógyul. A választ dr. Békési Gábortól, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistájától tudtuk meg.

Több formája is van a pajzsmirigygyulladásának

Hogy kell-e valamilyen kezelés a szerv gyulladása esetén vagy sem, annak eldöntéséhez fontos tisztázni a gyulladás típusát, ugyanis annak több típusa is lehet. Talán a leggyakoribb az a pajzsmirigy krónikus, autoimmun gyulladása, ami a Hashimoto betegség. Ekkor a szerv antitesteket termel, melyek megtámadják a pajzsmirigyet, így az gyulladásos állapotba kerül. Az állapot – mivel hatással van a hormontermelésre is-, gyógyszeres úton kezelhető, melyet a betegnek sokszor élete végéig alkalmaznia kell.

Szintén gyakorinak számít a szubakut pajzsmigygyulladás, amit csendes pajzsmirigygyulladásnak is neveznek, mivel nem feltétlen jár figyelemfelhívó tünetekkel, így van, hogy észre sem veszik. Bár okozhat túl-és alulműködést is, spontán gyógyulhat, így elegendő a megfigyelés, ám érdemes tudni, hogy krónikussá válhat-ez esetben tartós gyógyszeres terápia indokolt. Ide tartozik a szülés után fellépő pajzsmirigygyulladás is.

Van a pajzsmirigygyulladásoknak fájdalommal járó típusa is, melyet vírusok, baktériumok okoznak, és gyakran felső légúti megbetegedés szövődménye. A mirigy fájdalmas megnagyobbodásával, lázzal, hidegrázással jár. Az állapot hirtelen lép fel, és bár hormonszint eltérésekkel járhat, antibiotikummal kell kezelni, melynek hatására rendeződik a probléma.  Szerencsére ritka mivel a mirigy alapból ellenálló a fertőzésekkel szemben.

Legfontosabb vizsgálatok gyulladás gyanúja esetén

·     TSH

·     T3/T4

·     TPO

·     TG

·     UH

Kell gyógyszer pajzsmirigygyulladás esetén?

Látható, hogy a pajzsmirigygyulladásnak több típusa is létezik, és mind más-más természetű. Általánosságban elmondható, hogy élete végéig csakis azoknak a betegeknek van szükségük gyógyszeres hormonterápiára, ha autoimmun eredetű a probléma (Hashimoto)- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. A többi esetben gyakran elegendő a megfigyelés, esetleg csak meghatározott ideig kell a betegnek gyógyszert szednie (ez lehet hormon, gyulladáscsökkentő, antibiotikum is).

Forrás: Budai Endokrinközpont, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X