Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért eszünk többet tévénézés közben

Ezért eszünk többet tévénézés közben

étkezésnassolástévénézéstévézés
0

Írta:

A TV előtti nassolás és falatozás viszonylag gyakori tevékenységünk, a két dolgot nehezen tudjuk elválasztani egymástól. Pedig nem biztos, hogy jót tesz.

Komoly összefüggés van a tévénézés és a közben folytatott nassolás között: egy kutatás szerint hajlamosak vagyunk többet enni a képernyő előtt, mint az asztalnál. Az okok összetettek, a végkimenetel pedig nem túl előnyös.

Nem figyelünk annyira

Amikor a TV előtt eszünk, elsősorban nem a szervezetünkre és annak jeleire figyelünk, hanem a képernyőn mutatott műsorra. Ezért nem feltétlenül vesszük észre, hogy mikor lakunk jól, mikor telítődünk el. A végeredmény pedig egész egyszerűen a túlevés.

Ez lett a fő eredménye a Cleveland Clinic szakemberi által, a Houstoni Egyetem hallgatóinak bevonásával lefolyt kutatásának. A kutatók megállapították, hogy minél hosszabban nézte egy személy a tévét, annál többet nassolt.

Összekapcsolt dolgok

És ha ez nem lenne elég, akkor az agyunkban össze is kapcsolódik a tévézés és az evés folyamata, így akkor is falatozni akarunk majd, amikor nem vagyunk éhesek, de bekapcsoljuk a képernyőt.

Egy másik kutatás szerint az sem mindegy, hogy mit nézünk: a főzőműsorok alatt több, a természetfilmek alatt kevesebb édességet fogyasztunk.

Összességében azt javasolják a szakértők, hogy táplálkozzunk tudatosan, ebbe pedig az evés és a tévézés szétválasztása is beletartozik. Ha tehetjük, együnk az asztalnál, adjunk külön idősávot minden egyes étkezésnek.

Forrásunk volt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X