Nem mindegy, hogy milyen folyadékkal vesszük be a gyógyszereinket, mert egyes élelmiszerek kölcsönhatásba léphetnek a hatóanyagokkal, sőt, akár hátráltathatják is azok munkáját.
Az talán közismert tény, hogy egyes gyógyszerek együttes bevétele nem ajánlott, azonban az élelmiszerek világában is vannak tiltólistás elemek. Bizonyos ételek és italok ugyanis megváltoztatják a gyógyszerek felszívódásának körülményeit.
A gyógyszer-élelmiszer kölcsönhatás
Amikor egy élelmiszer hat a bevett gyógyszer valamelyik összetevőjére, akkor gyógyszer-élelmiszer kölcsönhatásról beszélünk. Ennek keretében a gyógyszer nem tudja rendeltetésszerűen elvégezni a feladatát, nem úgy hat, ahogy kéne.
Mind vénymentes, mind vényköteles gyógyszereknél fennállhat ez a veszély, a legtöbbször pedig a felszívódás kerül célkeresztbe: vagy felgyorsul, vagy lelassul.
A gyümölcslevek nagyon savasak, ezért csökkentik az antibiotikumok hatékonyságát, a tejtermékek pedig a tetraciklin hatóanyagú gyógyszerekre vannak hatással.
Mire figyeljünk?
Ha betartjuk az alábbi szabályokat, elkerülhetjük a kölcsönhatást:
- mindig olvassuk át tüzetesen a betegtájékoztatót, kiemelt figyelmet szentelve a kölcsönhatás-előrejelzéseknek
- a víz a legjobb választás: ezzel vegyük be a gyógyszereket
- étellel soha ne vegyünk be gyógyszert, kivéve, ha arra nincs külön orvosi utasítás
- figyeljünk oda a vitaminok és a gyógyszerek együttes szedésére
- alkohollal soha ne keverjük a gyógyszerek bevételét