Főoldal > EGÉSZSÉG > Valóban segít a sajt a rák elleni küzdelemben? Itt a válasz!

Valóban segít a sajt a rák elleni küzdelemben? Itt a válasz!

ráksajt
0

Írta:

A nizin, egy természetes tartósítószer, mely a tejtermékekben található, jelentős hatással bír a rákos sejtekre, állítja egy új kutatás.

Számos okot találunk arra, hogy miért érdemes több sajtot fogyasztani. Az egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai mellett a Journal of Antimicrobial Chemotherapy szerint újabb érvet hozott a sajt fogyasztásának támogatására—ez pedig a rákos sejtekkel való harc. Egy Michigani Egyetemen végzett kutatás során megállapították, hogy a tartósítószerként ismert nizin , amely természetesen a tejtermékekben képződik, jelentős hatást gyakorol a rákos sejtekre.

A kutatók a nizin hatását vizsgálták a tumorsejtekkel szemben, ahol kísérleti patkányok egy „nizin turmixot” kaptak, amely a táplálékból kinyerhetőnél jóval koncentráltabb volt. Az ital adásának eredménye lenyűgöző: a nizin a rákos sejtek 70-80%-át elpusztította a vizsgálat 9 hete alatt. A kutatás során 30 különböző rákfajtával és bőrfertőzésekkel foglalkoztak.

„A mai napig nem találtak olyan baktériumot, sem emberben, sem állatban, ami ellenállna a nizinnek, ” nyilatkozta Dr. Yvonne Kapila, a kutatás vezetője. A nizin hatékonyságát két fő tulajdonsága adja: leköti a baktériumokat , megelőzve ezzel a kártételt, másfelől pedig támadja magukat a baktériumokat , még az antibiotikum-rezisztens törzseket is.

Bár az eredmények bíztatóak, túl kevés alanyon végezték el a kísérletet ahhoz, hogy a nizin hatásait biztosan kijelenthessük, az emberi szervezetben számos kérdésre még válaszokra várunk. A következő lépés a nizin rák- és baktériumölő hatásának klinikai vizsgálata lesz. Bár még messze vagyunk a végső eredményektől, ezek az eredmények bizakodásra adnak okot , és addig is érdemes élvezni a finom sajtokat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X