A hideg hónapokban nemcsak a megfázások, hanem a vitaminhiány is gyakrabban fenyeget. Szerencsére van egy olcsó, könnyen elérhető gyümölcs, ami tele van egészséggel és segít átvészelni a telet.
A tél beköszöntével sokan hajlamosak elfeledkezni a friss gyümölcsökről, pedig van egy, ami ilyenkor is bőségesen elérhető, ráadásul igazi vitaminbomba: ez pedig a narancs. Az egyik legolcsóbb és legkedveltebb téli gyümölcsünk nemcsak finom, hanem a szervezet számára létfontosságú tápanyagokat is nagy mennyiségben tartalmaz.
A narancs legismertebb hatóanyaga a C-vitamin, ami nélkülözhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. Már egy közepes méretű narancs is fedezi a napi C-vitamin-szükséglet nagy részét, így rendszeres fogyasztása segít megelőzni a megfázásokat, influenzát, és gyorsítja a gyógyulást is. Emellett erős antioxidáns hatású, ami védi a sejteket az oxidatív stressz és a korai öregedés ellen.
De nemcsak a C-vitamin miatt érdemes naponta narancsot enni. A gyümölcs rosttartalma segíti az emésztést, támogatja a bélflóra egyensúlyát és hozzájárul a jóllakottságérzethez, így a diétázóknak is remek választás. A benne lévő kálium a szív- és érrendszer egészségét óvja, míg a folsav és a B-vitaminok az idegrendszer működését segítik.
Érdekesség, hogy a narancs héjában is számos értékes anyag található. A reszelt narancshéj természetes aromát ad süteményeknek, teáknak, de a héjban lévő illóolajok hangulatjavító hatásúak is.
A legjobb, ha a narancsot frissen, önmagában fogyasztjuk, de facsart lé formájában is tökéletes napindító. Télen különösen hasznos napi szinten beiktatni az étrendbe, hiszen nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem energiát ad, javítja a közérzetet és segít megőrizni a vitalitást.
A narancs tehát nemcsak olcsó, hanem valódi egészségforrás a hideg hónapokban. Egy gyümölcs, amit mindennap érdemes beiktatni – mert a legegyszerűbb megoldás néha a leghatékonyabb.

