Főoldal > EGÉSZSÉG > Így táplálkozz PMS ellen!

Így táplálkozz PMS ellen!

megelőzésmenstruációPMStáplálkozástünet
0

Írta: and

A menstruáció előtti tünetegyüttes sok nőnél jelentkezik, igen kellemetlen testi és lelki problémákat okozva. A leggyakoribb tünetei a hát és fejfájás, folyadékvisszatartás, hasi görcsök, a mellek érzékenysége, ingerlékenység, és depresszió. Bár régebben sokan ezt csak hisztinek tartották, ma már tudjuk, hogy a két női hormon, az ösztrogén és a progeszteron termelésével, valamint a hormonszint változásával […]

A menstruáció előtti tünetegyüttes sok nőnél jelentkezik, igen kellemetlen testi és lelki problémákat okozva. A leggyakoribb tünetei a hát és fejfájás, folyadékvisszatartás, hasi görcsök, a mellek érzékenysége, ingerlékenység, és depresszió.

Bár régebben sokan ezt csak hisztinek tartották, ma már tudjuk, hogy a két női hormon, az ösztrogén és a progeszteron termelésével, valamint a hormonszint változásával függ össze a tünetek kialakulása.

pms2.jpg ()Válogasd meg, mit eszel

Egyes kutatási eredmények alapján a tünetek megelőzése érdekében ajánlatos szénhidrátban gazdag, és zsírokban szegény étrendet követni. Érdemes kiegészítő vitaminokat is fogyasztani, vagy ezekben gazdag ételeket. Például nagyon fontos a B6-vitamin, ami segíthet leküzdeni a depressziót és a puffadást, de a C- és az E-vitamin is jót tehet, csökkentheti a mellek érzékenységét.

A spenót és más levélzöldségek nagyon gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, melyek közül a legfontosabb a B-vitamin és a magnézium. Érdemes sok zöldséget fogyasztani ebben az időszakban.
Válassz teljes kiőrlésű pékárukat, melyek gazdagok összetett szénhidrátokban, B6-vitaminban és magnéziumban.

A tojás, a búzacsíra, és a kemény héjú gyümölcsök, mint a diófélék, sok E-vitamin tartalmaznak, ami szintén nagyon fontos, hogy jobban érezd magad. A vörös húsok, a szárnyasok, a máj és a belsőségek szintén tartalmaznak nagy mennyiségű B6-vitamint, de emellett gazdagok vasban is, ami rendkívül fontos a menstruációs problémák megelőzésében.

Fogyassz sok citrusfélét. Ezeknek a gyümölcsöknek a magas C-vitamin tartalma segíthet a táplálékokban található vas felszívódásában.
Használj főzéshez és salátákhoz tiszta olívaolajat. Ennek E-vitamin tartalma nagy segítség lehet a tünetek enyhítésében, és nagyon egészséges is.
A kagyló és a rák nagyon gazdag magnéziumban és más ásványi anyagokban is. Ha ezeket nem szereted, akkor egyél kemény héjú és aszalt gyümölcsöket, azokkal is rengeteg magnéziumhoz juthat a szervezeted.

Amit kerülnöd kell

Csökkentsd a sófogyasztásodat, főleg a menstruáció előtti héten. A nátrium fokozza a folyadékvisszatartást, ami nagyon kellemetlen puffadáshoz, duzzanatokhoz vezethet. A legtöbb készételben és zacskós levesben rendkívül sok a só, így érdemes ezeket elkerülni.

Egyes kutatások szerint a koffein erősítheti a PMS tüneteit. Persze nem kell teljesen lemondanod a kávéról vagy a teáról, elég, ha csak csökkented az elfogyasztott mennyiséget a menstruáció előtti napokban.
Sokan ebben az időszakban édességfüggők lesznek, megállás nélkül falják a csokikat, ami fejfájást és fáradtságérzést okozhat. Ha te is ilyen vagy, próbálj inkább rászokni, hogy többször kisebb adagokat eszel, hogy a vércukor szinted ne ingadozzon.
Kerüld az alkoholfogyasztást, mert az ront a kedélyhullámaidon, és erősíti a depresszió érzését.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X