A sötétzöld brokkoli a káposztafélék családjába tartozik, alakja hasonló a karfiolhoz. A brokkoli rózsáit párolva, főzeléknek, dekoratív salátába, rakott formában érdemes felhasználni. A szárból (ha nem fás!), készíthetsz krémlevest, mártást. A brokkoli100 grammonként 25 kalóriát, 3,3 gramm fehérjét, 2,1 gramm szénhidrátot, sok rostot és kevés zsírt tartalmaz. Gazdag C- és B vitaminban, folsavban. Megtalálható benne a kalcium, vas, kálium, […]
A sötétzöld brokkoli a káposztafélék családjába tartozik, alakja hasonló a karfiolhoz. A brokkoli rózsáit párolva, főzeléknek, dekoratív salátába, rakott formában érdemes felhasználni. A szárból (ha nem fás!), készíthetsz krémlevest, mártást. A brokkoli100 grammonként 25 kalóriát, 3,3 gramm fehérjét, 2,1 gramm szénhidrátot, sok rostot és kevés zsírt tartalmaz. Gazdag C- és B vitaminban, folsavban. Megtalálható benne a kalcium, vas, kálium, foszfor, magnézium, cink és egy rákellenes hatóanyag is.
Milyet vásárolj?
- Figyelj arra, hogy vásárláskor a zárt bimbójú, tömör, rozsdafolt nélküli (ez a rothadás jele!) és féregmentes zöldséget válassz. Arra is ügyelj, hogy a szára ne legyen fás!
Hogyan tisztítsd?
- Alaposan mosd meg: folyass meleg vizet a rózsák közé, hogy ne maradjanak benne élősködők.
- A szárát, ha nem fás, vágd fel kockára, és használd fel az étel készítéséhez.
Mire figyelj?
- A brokkoli nyersen nem fogyasztható csak párolás és főzés után.
- Ha panírozva (akár rántva, akár párizsiasan készíted) bő olajban süsd meg.
- Ne feledd, hogy sok olajat képes magába szívni!
- Ha picike szódabikarbonát vagy citromlevet adsz a főzővízhez, akkor nemcsak üde színét őrzi meg, hanem ropogós is marad!
- 1-3 napig eltartható a hűtő zöldséges rekeszében.
Kinek ajánlott:
- testsúlycsökkentőknek
- alacsony szénhidrát tartalma miatt cukorbetegeknek
- változatosságot igénylőknek
- sportolóknak
- az egészséges étrend híveinek
- aki tehermentesíteni szeretné a szervezetét
- ha székrekedésed van
- enyhén túlsúlyos, szív- és érrendszeri betegeknek
Kinek nem ajánlott?
- aki nem szereti
- akinek nagyon érzékeny a gyomra és hajlamos a puffadásra
Az alábbi 3 napos programmal alacsony energiatartalmú, C- és B vitaminokban, rostban gazdag zöldséges ételekkel segítheted a szervezetedet, csökkentve a tumor kialakulásának esélyeit. A mennyiségek egy főre számított és tisztított mennyiséget jelölnek. A kúra akkor lesz igazán hatásos, ha az ételek mellé legalább két liter vizet is elfogyasztasz!
Első nap
Reggeli: Borjúpárizsis brokkoli saláta, graham pirítós
Hozzávalók:
5 dkg borjú párizsi
5 dkg graham kenyér
1 dl sovány joghurt
15 dkg főtt brokkoli
só – ízlés szerint
Elkészítés:
A salátát érdemes előző este elkészíteni. Kevés, enyhén sós vízben tedd fel a brokkolit főni kb.10 percre, vagy tedd be 5 percre mikrohullámú sütőbe. Ha kész, hűtsd le, majd keverd össze a metéltre vágott borjú párizsival és joghurttal. Süsd meg a kenyérszeleteket pirítós sütőben, és a salátával együtt fogyaszd őket. Jó étvágyat!
Tízórai: Joghurtos körte turmix
Hozzávalók:
10 dkg héjával kockára vágott körte
1 dl joghurt
1 dl víz
Elkészítés:
A hozzávalókat turmixold össze.
Ebéd: Rakott brokkoli
Hozzávalók:
30 dkg brokkoli
1 teáskanál olaj
10 dkg sovány darált sonka (selyemsonka)
5 dkg reszelt köményes sajt
10 dkg héjában főtt burgonya
1 dl sovány tejföl
só, fűszerpaprika – ízlés szerint
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük. Szedd a brokkolit rózsákra, kissé sós, forró vízben kb. 5 perc alatt főzd meg és alaposan csepegtesd le. Tedd a felszeletelt burgonyát, pici olajjal kikent hőálló tálba, majd rakd meg a brokkoli felével, darált sonkával, majd fedd le a maradék brokkolival. Öntsd a tetejére a reszelt sajttal kikevert sovány tejfölt, kissé rázd össze. Előmelegített, forró sütőben süsd készre 20 perc alatt. Forrón fogyaszd!
Uzsonna: 1 db gesztenyés rúd (olyan, mint a túró rudi)
Vacsora: Barna rizses brokkoli, főtt tojással
Hozzávalók:
20 dkg brokkoli
5 dkg barna rizs (a rizst főzés előtt 15 percre forró vízbe kell áztatni, majd lecsöpögtetés után lehet a recept szerint elkészíteni)
1 db 3 perces lágy tojás
só, őrölt fehér bors, aprított petrezselyemzöld – ízlés szerint
Elkészítés:
Tedd főzőedénybe a rózsáira szedett brokkolit, add hozzá a vízbe áztatott barna rizst, majd fűszerezd ízlés szerint. Tedd fel annyi vízzel főni (kb. 20 perc főzési idő kell neki), amennyi ellepi a keveréket. Tálaláskor tedd a tetejére a lágy tojást félbe vágva.
Második nap
Brokkoli krémleves
Hozzávalók (egész napra):
1 kg brokkoli
1 dl sovány tejföl
1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
1 dl 3%-s főzőkrém
6 db kukoricás abonett
őrölt bors, reszelt vöröshagyma, só, aprított petrezselyemzöld – ízlés szerint
Elkészítés:
A rózsáira szedett brokkolit bő vízben tedd fel főni. Fűszerezd ízlés szerint sóval, fűszerekkel, aprított petrezselyemzölddel. Kb. 30 percnyi főzés után keverd a tejfölhöz a főzőkrémet, majd a teljes kiőrlésű liszttel készíts habarást. Ha kész, add a leveshez a masszát és azzal együtt forrald fel. Mixerrel pürésítsd a levest. 6 adagra osztva, adagonként 1-1 abonettel, forrón fogyaszd.
Harmadik nap
Reggeli: Tejes kávé, fonott kalács
Hozzávalók:
2 dl tej, (1,5% -os)
0, 5 dl kávé,
1 dkg cukor
5 dkg fonott kalács
2 dkg emelt gyümölcs tartalmú málna lekvár
Tízórai: 2 dl 100%-s grapefruit lé
Ebéd: Mentás lazac, fűszervajas brokkoli
Hozzávalók:
1 szelet kb. 20 dkg-os lazac
2 szál menta, aprózva
1 kávéskanál Floriol Trió olaj
40 dkg brokkoli
2 dkg fűszervaj
só, őrölt bors, hal fűszerkeverék – ízlés szerint
Elkészítés:
A lazacot fűszerezd ízlés szerint, szórd meg a fele adag aprított mentával, és hagyd állni. Közben a brokkolit szedd rózsáira. Forrósítsd meg az olajat serpenyőben, és süsd a lazac mindkét oldalát 3-3 percig. Közben a fűszervajat egy másik edényben forrósítsd fel, dobd rá a brokkolit, és 5-6 perc alatt kevergetve, lefedve, párold ropogósra. Tálaláskor szórd meg a halszeletet a maradék mentával és tedd mellé a brokkolit.
Uzsonna: 1 db Sport szelet jégkrém
Vacsora: Brokkolis saláta, 1 db tökmagos zsemle
Hozzávalók:
10 dkg főtt brokkoli
5 dkg főtt burgonya
5 dkg főtt sárgarépa
2 dkg csemege uborka
5 dkg alma
1, 5 dl natúr joghurt
1 teáskanál mustár, só, őrölt bors - ízlés szerint
citromlé, barna cukor
1 db tökmagos zsemle
Elkészítés:
Először az öntet készítsd el. A joghurthoz add hozzá a mustárt, ízlés szerint a sót, őrölt borsot, citromlevet, barna cukrot és alaposan keverd át. Tedd félre hűteni. A salátához a kockázott zöldségeket és almát egy tálban keverd össze, és forgasd át az öntettel. Frissen fogyaszd a tökmagos zsemlével.
Tudtad?
– Amerikában a klasszikus zöldborsó köret helyett a brokkolit készítik szívesen alacsonyabb kalóriatartalma és rákellenes hatása miatt.
– A karfiolt a brokkolival házasítva egy harmadik, különleges zöldség t is létrehoztak, színesítve a választékot.
– Fagyasztani csak előzetes hőkezelés után javasolt (blansírozás)
Képek forrása: Profimédia