Főoldal > DIÉTA > Friss, méregzöld tavasz: készíts medvehagymás finomságokat!

Friss, méregzöld tavasz: készíts medvehagymás finomságokat!

medvehagymarecepttavaszzöld
0

Írta: and

Tavaszi hírnök A zöldellő erdő csodás gyógynövénye a fokhagymára emlékeztető medvehagyma, amelyet csupán néhány éve fedezett fel újra a magyar konyhakultúra. A medvehagyma kiváló méregtelenítő, vérnyomáscsökkentő és emésztést serkentő növény, főzés során valamennyi részét (gumó, szárak, levelek, virágok) felhasználhatod, ám megkóstolhatod szirmait is, amelyek enyhén édeskés ízűek. A medvehagyma rendkívül sokoldalú, hisz finom salátákat, hideg […]

Tavaszi hírnök

A zöldellő erdő csodás gyógynövénye a fokhagymára emlékeztető medvehagyma, amelyet csupán néhány éve fedezett fel újra a magyar konyhakultúra. A medvehagyma kiváló méregtelenítő, vérnyomáscsökkentő és emésztést serkentő növény, főzés során valamennyi részét (gumó, szárak, levelek, virágok) felhasználhatod, ám megkóstolhatod szirmait is, amelyek enyhén édeskés ízűek. A medvehagyma rendkívül sokoldalú, hisz finom salátákat, hideg szószokat, túrós ételeket készíthetsz belőle, ahogy leveseket és püréket is.

Medvehagymás pesto

Vadító színe, különleges íze miatt ez az étel az ünnepi asztal díszeként is szolgálhat.

Hozzávalók: 1 nagy csokor medvehagyma, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 5 deka pirított fenyőmag, pár csepp citromlé, só, frissen őrölt színes bors.

A medvehagymát mosd meg alaposan, és vágd apróra. Egy serpenyőben pirítsd meg a fenyőmagot, törd apróra, majd keverd a hagymához. Fűszerezd ízlés szerint, cseppents hozzá frissen facsart citromlevet, végül botmixerrel pürésítsd. A pestót fogyaszthatod sajttal, vagy tésztával.

medvehagymacikk2.jpg ()Medvehagymás spagetti

Ez a recept az egyik legegyszerűbben, leggyorsabban elkészíthető medvehagymás étel.

Hozzávalók: 1 csomag spagetti, 1 csokor medvehagyma, 50 gramm fenyőmag, 100 gramm reszelt parmezán, 200 gramm medvehagymás pesto, 100 ml fokhagymás olaj, 100 gramm pirított fenyőmag, csipetnyi só.

Főzd meg a tésztát enyhén sós vízben, majd szűrd le. Vágd finomra a medvehagyma leveleit, keverd össze a pestóval, és öntsd a spagettire. Tálald egy mélyebb tányérban, szórj rá reszelt parmezánt és pirított fenyőmagot. A medvehagymás spagettihez jól harmonizálnak a tengeri herkentyűk, vagy a sült bárány.

Medvehagymás rizottó

Mint minden medvehagymás receptnél, itt is nagyon fontos, hogy lehetőleg tálalás előtt, frissen készítsd el. A belőle készült rizottót tálalhatod borjú-, bárányhúshoz, sült halakhoz vagy főételként friss salátával.

Hozzávalók: 300 gramm rizs, 1 liter húsleveslé, 100 gramm parmezán, 100 ml tejszín, 2 szál friss sáfrány, 200 ml száraz fehérbor, 1 kis csokor medvehagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, vaj, só, bors.

Áztasd a sáfrányt a fehérborba, majd mosd meg a medvehagymát, szárítsd meg, és a feléből készítsd el a fent leírt pestót. Vágd finomra a hagymát, párold meg a vajon, majd add hozzá a sóval, borssal fűszerezett rizst és pirítsd rövid ideig a serpenyőben. Keverj hozzá egy merőkanálnyi forró levest, és főzd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett. Amikor a rizs felszívta a levest, újabb merőkanál lé következik, egészen addig, amíg elfogy az 1 liter. A levest vedd le a tűzről, add hozzá a tejszínt, forrald pár percig, majd a maradék medvehagymát vágd finomra, add hozzá a pestót, a reszelt parmezánt, a rizst, keverd alaposan össze, majd takard le egy fedővel.

medvehagymacikk1.jpg ()Medvehagymás krémleves

Gyorsan elkészíthető és nagyon ízletes étel, bármilyen kifinomult menüsor nyitánya.

Hozzávalók (4 főre): 1 marék friss medvehagyma levél, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 nagyobb burgonya, 500 ml tejszín, 1500 ml víz, koriander, chili, só és bors.

A burgonyát hámozd meg, kockázd fel, és a medvehagyma levelek egyötödével főzd puhára enyhén sós vízben. A fokhagymát és a vöröshagymát aprítsd fel, tedd a levesbe, és turmixold össze az egészet. Keverd hozzá a maradék felaprított medvehagymát, a tejszínt, a fűszereket, majd botmixerrel pépesítsd az egészet.

Spárgás-medvehagymás palacsinta

Hozzávalók: 125 gramm liszt, 1 tojás, 250 ml tej, só, 1 teáskanál olaj a sütéshez.
A krémhez: 100 gramm medvehagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 gramm liszt, ¼ liter zöldségleves, 100 ml tejszín, só, bors, szerecsendió, 250 gramm fehér spárga, 50 gramm parmezán, 20 gramm vaj.

Hámozd meg a spárgát, vágd fel kb. 5 centis darabokra, és blansírozd (főzd elő) sós-cukros vízben. A medvehagymát szintén blansírozd sós vízben, öblítsd le hideg vízzel, csepegtesd le alaposan, majd aprítsd finomra. Forrósítsd fel a vajat, keverd hozzá habverővel a lisztet, majd öntsd rá a hideg zöldséglevest, főzd lassú tűzön 15 percig, folyamatosan kevergetve.

A frissen őrölt szerecsendiót, a sót és a borsot keverd el a tejszínbe, tedd bele a fokhagymát, botmixerrel pépesítsd, majd öntsd a leveshez. Ezután süsd ki a palacsintát, az egyik felét töltsd meg a spárgával és a medvehagyma szósszal, végül hajtsd össze. A tetejére reszelj parmezánt, és fogyaszd melegen.

Amikor lankad a libidó…


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X