Főoldal > DIÉTA > Lúgosíts és fogyj ezzel a szupernövénnyel!

Lúgosíts és fogyj ezzel a szupernövénnyel!

brokkolidiéta
0

Írta: and

Igaz, a brokkoli közeli rokona a karfiolnak, mégis ízesebb és egészségesebb annál, ezért a gyerekeket is könnyen meg lehet vele barátkoztatni. Számos pozitív hatásáról ódákat lehetne zengeni, de ennek ellenére valamiért csak ritka összetevője hazánkban az ételeknek. Szezonja az őszi-téli időszakra esik, így napjainkban szinte mindenhol találkozhatunk ezzel az élénkzöld színű, értékes növénnyel, amit nagy […]

Igaz, a brokkoli közeli rokona a karfiolnak, mégis ízesebb és egészségesebb annál, ezért a gyerekeket is könnyen meg lehet vele barátkoztatni. Számos pozitív hatásáról ódákat lehetne zengeni, de ennek ellenére valamiért csak ritka összetevője hazánkban az ételeknek. Szezonja az őszi-téli időszakra esik, így napjainkban szinte mindenhol találkozhatunk ezzel az élénkzöld színű, értékes növénnyel, amit nagy baj lenne nem beletenni a kosarunkba.

Igazi segítség a fogyásban

A brokkoli a fogyókúrázók egyik kedvenc csemegéje, mivel elég belőle csupán egy keveset fogyasztani, utána egy darabig biztosan nem leszünk éhesek. Komplex szénhidrátokat tartalmaz, melyek lassabban emésztődnek meg, emiatt a vércukor- és az energiaszintet hosszú időn keresztül optimálisan tartja, így ha rendszeresen megtalálható a tányérodon, akkor nem kell a diétás időszakot fáradtan és lelassulva átvészelned.

Ezen kívül a brokkoli olyan anyagokat is tartalmaz, melyek aktivizálják a szervezetünkben azokat az enzimeket, melyek a méregtelenítésért felelősek, valamint segítenek megelőzni az öregedésben szerepet játszó szabadgyökök terjedését. Azonban azt tudni kell, hogy csakis akkor fejti ki jótékony hatását, ha nem főzöd hosszasan – a legjobb, ha csupán párolod, de akár nyersen is fogyaszthatod az étkezések között csokoládé helyett.

brokkoli2.jpg ()Diétás rakott brokkoli

Párolj meg egy fej friss brokkolit, közben pedig főzz 2 db tojást, illetve pár darab virslit. Miután ezzel kész vagy, tedd be őket egy jénai tálba, majd öntsd le az egészet natúr joghurttal. A tetejére tegyél mozzarellát, aztán tedd be a sütőbe, és várd meg, míg ráolvad a sajt.

Harc a rák ellen

Kutatók megállapították, a brokkoli az egyik olyan zöldség, mellyel felvehetjük a harcot a daganatos megbetegedések ellen. Ezt a hatását a benne található szulforafán nevű anyagnak köszönheti, mely a legnagyobb mennyiségben ebben a káposztafélében van jelen. A zöldségben a cukorhoz tapad, de a szervezetben felszabadul, és antioxidánsként visszafordítja a sejtek romlását, meggátolja a rák továbbterjedését, valamint aktivál egy olyan proteint, amely megvédi a szöveteket a negatív hatásoktól.

Lényeges felismerés volt az is, hogy a szulforafán ugyanúgy öregszik, de megfelelő, vitaminokban és rostban gazdag táplálkozással a folyamat lényegesen lelassítható.
Fontos tudni, hogy főzés közben a rákmegelőző tulajdonsága is elvész: kísérletek igazolták, hogy főzéssel 3,4% volt a szulforafán hasznosulása, míg anélkül 37%.

Lúgosíts brokkolival!

Bizonyára tudod, a mai táplálkozással nagyban hozzájárulsz a szervezet elsavasodásához, ezért időnként érdemes lúgosító kúrát beiktatnod, hogy helyreállítsd a sav-bázis egyensúlyt. A nyers brokkoli csipegetése erre igazán kiváló, mivel gátolja a káros savak sejtpusztítását, illetve erősíti a vérereket, és csökkenti szívbetegség, valamint a reflux kockázatát. Amennyiben nem tartozik a kedvenc csemegéid közé, ízét megbolondíthatod úgy, hogy megolvasztasz egy kis sajtot, belecsepegtetsz fehérbort, majd abba mártogatod a tápláló zöldséget.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X