Főoldal > AKTUÁLIS > Új polipilula a szívinfarktus ellen

Új polipilula a szívinfarktus ellen

érelmeszesedésszívinfarktus
0

Írta:

Az Európai Unió három országában – Egyesült Királyság, Írország és Hollandia – kezdődő tanulmány elindításáról Londonban számoltak be. Ma már az egész világon a legtöbb ember valamilyen szív- és érrendszeri betegség következtében hal meg, és ez gyakran lényegesen előbb történik, mint ahogy az elkerülhetetlen volna. Érthető, hogy a szívgyógyászok és a gyógyszeripar hosszú ideje dolgozik […]

Az Európai Unió három országában – Egyesült Királyság, Írország és Hollandia – kezdődő tanulmány elindításáról Londonban számoltak be.

Ma már az egész világon a legtöbb ember valamilyen szív- és érrendszeri betegség következtében hal meg, és ez gyakran lényegesen előbb történik, mint ahogy az elkerülhetetlen volna. Érthető, hogy a szívgyógyászok és a gyógyszeripar hosszú ideje dolgozik azon, hogyan lehetne a szívhalál kockázatát csökkenteni, és a lehető legkésőbbre tolni.

A kockázati tényezők befolyásolható tagjai – a dohányzás, az elhízás, az emelkedett vérkoleszterin, a nem megfelelően kezelt magas vérnyomás és a cukorbetegség – olyan elemei ennek a küzdelemnek, amelyek nagyrészt az életmódtól függnek.

A gyógyszerkutatási oldalon egy angol kutatópáros 2003-ban javasolta, hogy egyetlen pilulában kombináljanak háromféle vérnyomáscsökkentőt, a vérkoleszterint mérséklő statinkészítményt, a véralvadást gátló, ugyancsak kis adagú aszpirint és a szintén kockázati tényezőt gátló folsavat. Számításaik szerint, ha valaki 55 éves korában elkezdené szedni a polipilulának elnevezett készítményt, a szív- és érbetegség okozta halálozás kockázatát 80 százalékkal csökkenthetné.

A most kezdődő vizsgálatba olyan személyeket vonnak be, akiknek már volt valamilyen szív- és érbetegséget bizonyító rohamuk: infarktusuk vagy szélütésük, illetve különböző rizikó faktoraik miatt nagy kockázatúnak minősülnek. Az önként jelentkező résztvevők két évig szedik majd a vizsgálati készítményt.

Az új pilula négyféle gyógyszer kombinációja, és napi egyszeri bevétellel hatásos. A jelenlegi tervek szerint 2000 európai résztvevő megfigyelését hasonló létszámú ausztráliai, új-zélandi, brazíliai, kínai és kanadai betegcsoportok vizsgálatával egészítik ki.

A polipilula óriási előnye, hogy helyettesítheti különböző gyógyszerek naponta többszöri szedését.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X