Főoldal > AKTUÁLIS > Az EU-ban Magyarországon a legnehezebb a magasabb végzettségűeknek elhelyezkedni

Az EU-ban Magyarországon a legnehezebb a magasabb végzettségűeknek elhelyezkedni

álláskeresőfoglalkoztatottságmunkahelymunkanélküliségvégzettség
0

Írta:

A sikeres álláskeresők csupán 12%-a rendelkezik ugyanis felsőfokú végzettséggel. Ez a mutató Írországban 37%. A munkaerő piac válsága kiemelten érinti így a fiatalokat és a felsővezetőket. A 2008 őszén a globális pénzügyi piacokon bekövetkezett válság az eddigi legsúlyosabb recesszióhoz vezetett a munkaerő piacon is. Az EU GDP-ben 4,2%-kal esett 2009-ben, az ipari termelés visszaesett a […]

A sikeres álláskeresők csupán 12%-a rendelkezik ugyanis felsőfokú végzettséggel. Ez a mutató Írországban 37%. A munkaerő piac válsága kiemelten érinti így a fiatalokat és a felsővezetőket.

A 2008 őszén a globális pénzügyi piacokon bekövetkezett válság az eddigi legsúlyosabb recesszióhoz vezetett a munkaerő piacon is. Az EU GDP-ben 4,2%-kal esett 2009-ben, az ipari termelés visszaesett a késői 1990-es évek szintjére, a foglalkoztatási szint pedig meredeken csökkent. Ennek eredményeként 23 millió ember – vagyis közel a gazdaságilag aktív népesség 10%-a – most munkanélküli.

A foglalkoztatottság Magyarországon 2000-2009 között még mindig messze elmarad az Európai Unió átlagától, erős sereghajtónak bizonyul. A 2010-es adatok szerint ráadásul már a felsőfokú végzettségűek is nehezebben találnak munkát: Magyarországon a sikeres álláskeresők csupán 12%-a felsőfokú végzettségű. Egy Európai Uniós  jelentés szerint leginkább a középfokú végzettséggel rendelkezők pályázhatnak sikeresen állásra, a magasabb végzettségűek elhelyezkedési statisztikája elmarad az Európai Unió átlagától.

allascikkozi.jpg ()A jelentés szerint a munkanélküliség a fiatalok körében is folyamatosan nő, egyes országokban a 15-24 éves korosztályban elérte a 30%-ot.

Széll Klára, karriermárka építési tanácsadó elmondta: „A munkanélküliség emelkedése, valamint az újra-elhelyezkedés lehetőségének korlátolt volta miatt megnőtt a hosszútávú munkanélküliség kockázata is. A jelentés szerint az elmúlt évben kevesebben találnak munkát, mint korábban, ugyanakkor Magyarországon növekedés figyelhető meg a munkaerőkereslet terén.”

Egy KSH jelentés szerint a munkanélküliek 54,1 százaléka egy éve vagy annál régebben keres állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,8 hónap, 2,5 hónappal hosszabb az egy évvel korábbinál.
Széll Klára, karriermárka építési tanácsadó szerint a szürke statisztikák javításához előre tervezésre van szükség. A karrierjüket tudatosan irányítók számára elengedhetetlen ehhez, hogy megalkossák a saját karriermárkájukat, és megfogalmazzák egyéni szakmai küldetésüket és iránytűként használják.

Ennek ellenére Magyarországon még mindig kevés az a felsővezető, aki proaktívan építi fel saját karriermárkáját. Sok felsővezető hosszabb kényszerszabadságra megy miután elveszette állását, vagy épp magánzóként vállal el kisebb-nagyobb projekteket, amíg munkát keres.

Széll Klára, karriermárka építési tanácsadó elmondta: „Lehetséges karrierünket reaktívan működtetni, vagyis akkor keresni állást, amikor elveszítettük az előzőt, és elfogadni az elsőt, ami megfelelő egzisztenciával kecsegtet. Lehetséges intuitív módon a megfelelő állást kivárni és azt választani. Ám jelen korunkban, amikor a válság érinti a felsővezetői réteget is, érdemes tudatosan, proaktívan kézbe venni karrierünk irányítását azzal is, hogy megfogalmazzuk egyéni szakmai küldetésünket.”

Forrás: szellklara.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X