Főoldal > EGÉSZSÉG > Kezeld jól az élet változásait!

Kezeld jól az élet változásait!

családegészségkapcsolatkarrierköltözéslelki egészségmunkahelynyugalomstresszszerelemváltozás
0

Írta:

Új munkahely, új kapcsolat vagy lakóhelyváltás – mindez még akkor is stresszel jár, ha pozitív élményt jelent. Apró trükkökkel jobban viselheted az átmenetet!

Mindenki igényel némi hozzászokási időt, ha változás lép az életébe. Akik az átlagnál szorongóbb természetűek, különösen nehezen alkalmazkodnak. A kisebb események, mint az évszakváltás vagy egy új sportág kipróbálása is feszültséget okozhat. Természetes módszerekkel és egy kis gyakorlással megkönnyítheted a helyzetedet.

De mi lesz, ha…?

A leggyakrabban felmerülő félelem, hogy mi lesz, ha nem felelsz meg egy új szituációban, mi történik, ha rossz véleménnyel lesznek rólad. Arra vágysz, hogy mindenki minden körülmény közt szeressen? Érthető, de így lehetetlen célokat kergetsz. Ezért sokszor nem is vállalod a változtatást, maradsz a biztonságos ösvényen – így viszont remek lehetőségektől fosztod meg magad.

Pszichológusok tanácsai szerint legjobb, ha az adott esemény előtt lejátszod magadban a lehető legrosszabb változatot. Ha valaki rossz szemmel néz rád, mi történhet? Talán nem barátkozik majd veled? És akkor vajon nem marad egyetlen barátod sem? Természetesen nem így lesz! Attól még, hogy nem mindenki kedvel, te ugyanolyan értékes maradsz.

Felteheted a kérdést a változtatás előtt: mi lesz, ha kiderül, hogy rosszul döntöttél és megbánod az egészet? Egyrészt minden döntés megtapasztalást jelent, még a negatív kimenetelű választások is. Legközelebb már ennek birtokában haladsz tovább. Másfelől az sem biztos, hogy nem mégis ez a helyes út. Két lehetőséget nem tudsz egyszerre kipróbálni. Ha már így alakult és új helyzetbe kerültél, eldöntheted: a probléma részévé vagy a megoldás részévé szeretnél válni?

Beautiful young and happy blond woman with colorful umbrella on the street. The concept of positivity and optimism. Girl in a bright pink scarf, rubber boots and umbrella on the background of gray stone wall

Alkatodnak megfelelő megküzdési formák

Ha tudod magadról, hogy nehézségeid vannak a változások kapcsán, előre felkészülhetsz néhány természetes módszerrel. A homeopátia jól működik ilyenkor, de fontos, hogy képzett terapeutához fordulj, aki megállapítja, milyen alkati szerre lenne szükséged, hogy csökkenjenek az aggodalmaid. Ezek a kezelések mindig személyre szólóak – nem mindegy, hogy azért szorongsz, mert kevés az önbizalmad, vagy inkább attól tartasz, hogy túlzott kritikai érzéked miatt megbántasz másokat.

A Bach-virágterápia klasszikus szere a dió esszencia, ha változásokról van szó. Ez a szer segít alkalmazkodni, mérsékli a túlérzékenységet. Egyéb cseppekkel kiegészítve komplex megoldást nyerhetsz az új helyzetekben.

Az anticipációs szorongás, vagyis egy adott esemény előtti feszültség csökkentésére kiváló a golgotavirág és citromfű kivonatát tartalmazó tabletta, illetve az elsősegély-csepp néven kapható készítmény – ez a félelemmel járó testi tüneteket, a heves szívdobogást, izzadást, remegést, szétszórtságot is mérsékli.

Arra nem érdemes törekedned, hogy egyáltalán ne okozzon izgalmat egy új helyzet. Természetes, hogy kicsit feszültebb vagy ilyenkor. Legjobb, ha ezt nyíltan meg is mondod a környezetednek – az őszinte megnyilvánulások meglepően sok barátságos odafordulást eredményeznek a többiek részéről!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X