Főoldal > EGÉSZSÉG > Párkapcsolati és munkahelyi problémák a gerincsérv hátterében?

Párkapcsolati és munkahelyi problémák a gerincsérv hátterében?

egészséggerincgerincproblémagerincsérvmunkahelypárkapcsolatporckorongprobléma
0

Írta:

A túlterheltség, az alváshiány és a krónikus stressz komoly gerincpanaszokat okozhat. A pszichés feszültség jelentős hatással van a mozgásrendszerre és az izmok tónusára; ha valaki nem képes kezelni egy tartósan fennálló élethelyzetet – például egy rossz párkapcsolatot – akkor a testben kialakított biomechanikai változások jelentős tényezők lehetnek a különböző mozgásszervi fájdalmak, idővel degenerációk kialakulásában – állítja Bene Máté gerincspecialista fizioterapeuta.

Ha egy lelki trauma tartósan fennáll, a test egy evolúciós minta szerint reagál: a nyak és a vállizmok megfeszülnek, a medence előre helyeződik, a gerinc egészségét biztosító élettani görbületek elsimulnak. A fejlődésünk során különböző élethelyzetekben (például menekülés vagy harc során) ezt a reakciót folyamatosan kioltottuk, azonban a modern környezet erre már ritkábban ad lehetőséget. Sokszor a feszültségeink forrása tartósan jelen van az életünkben – iskola, főnök, diszfunkcionális kapcsolat, stb. – így az izmok fokozott tónusa, valamint a gerinc helytelen tartása állandósul, ami később konkrét forrásai lehetnek mozgásszervi tüneteinknek.

37874009 - young beautiful woman with lower back pain isolated on white

„Nem csak az olyan egyszerű tényezők csökkentik jelentősen a krónikus stresszt, ezzel együtt pedig a tüneteket, mint például az alvás vagy a sportolás, de a pszichés faktorok szerepe is óriási a gyógyulásban. Fontos a megfelelő „megküzdési stratégia”, azaz a stressz-feldolgozás képességének kialakítása. Ilyenkor nem csak tüzet oltunk, hanem megoldjuk a probléma okát is” – tette hozzá Bene Máté gerincspecialista fizioterapeuta.

A gerinc szempontjából elhanyagolható, hogy egy pszichés feszültséget okozó tényező, vagy egy helytelenül beállított munkahelyi szék terheli túl a gerincet, a rendszer helyreállítását mindenképp fizikai gyakorlatokkal célszerű kezdeni. A gerincspecialista szakértő kiemelte, hogy megoldást jelenthet az autodekompressziós terápia, ahol a terapeuták minden korrekciós mozdulat okáról és értelméről pontosan, érthetően tájékoztatják a betegeket, amely már önmagában nagyban javítja a terápia hatékonyságát.

Forrás: Porckorong.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X