Főoldal > AKTUÁLIS > Újraéled a TBC? Ma van a tuberkulózis világnapja

Újraéled a TBC? Ma van a tuberkulózis világnapja

betegségeredményinformációtuberkulózisvilágnap
0

Írta:

Bolygónk lakosságának egyharmada ma is hordozza szervezetében a TBC kórokozóját. A mai napig ez a legtöbb halálos áldozatot követelő, fertőző kór. Földünk népességének egyharmada, tehát mintegy kétmilliárd ember hordozza a tbc kórokozóját, ám szerencsére nem mindenkiben fejlődik ki a betegség. Világszerte közel 8 millióan betegszenek meg és évente mintegy 2 millióan halnak meg a már […]

Bolygónk lakosságának egyharmada ma is hordozza szervezetében a TBC kórokozóját. A mai napig ez a legtöbb halálos áldozatot követelő, fertőző kór.

Földünk népességének egyharmada, tehát mintegy kétmilliárd ember hordozza a tbc kórokozóját, ám szerencsére nem mindenkiben fejlődik ki a betegség. Világszerte közel 8 millióan betegszenek meg és évente mintegy 2 millióan halnak meg a már rég legyőzöttnek hitt betegségben. A betegség nem csak a hajléktalanok, vagy szegények körében terjed. A baktériumok a tengerentúli utazások szaporodásával visszatértek a fejlett országokba is.

A TBC másodvirágzása

A WHO szerint több tényező játszik szerepet a tbc újraéledésében. Világszerte milliók bolyonganak leromlott fizikai állapotban, mindenfajta egészségügyi ellátás nélkül. Az otthonukat elhagyni kényszerülők gyerekei általában nem kapják meg a védőoltásokat, rossz táplálkozás és a stressz csökkenti az általános ellenállóképességet. A másik ok, hogy Mycobacterium tubercolosis, a kórokozó az elmúlt évtizedek során hozzászokott és alkalmazkodott az antibiotikumokhoz, ezért egyre újabb gyógyszerekre van szükség. Hazánkban ma a betegségben 11 ezren érintettek, háromezer új beteget, és 700 halálos áldozatot követel a kór évente. A WHO célja, hogy a világon tbc-ben elhunytak száma felére csökkenjen. Ez a rendszeres szűrővizsgálatokkal, és a fertőzöttek célzott kezelési programjával valósulhat meg. A 21. század információs lehetőségei nagy előrelépést jelentenek a felkészülésben és a megelőzésben.

tbccikk.jpg ()Az életmód csapdáitól a szűrővizsgálatokig

Az egészséges, megfelelő ellenálló képességű szervezet nem könnyen lesz tébécés. Más a helyzet, ha valakinek az immunrendszere valamilyen ok miatt legyengült; ha idős emberről van szó, vagy immunbetegségben szenved. A mellkas-röntgen, továbbá a különféle laboratóriumi vizsgálatok megerősítik vagy megcáfolják a feltételezést. Ha valaki tartósan ki van téve a fertőződés veszélyének, vagy gyanús panaszai vannak, tanácsos vizsgálatra jelentkeznie. Egyértelmű tünet lehet a tartós köhögcsélés, véres köpet, hőemelkedés, súlyvesztés, étvágytalanság, fájdalmas légzés, hidegrázás. Évente rendszeres szűrővizsgálatokkal, laboratóriumi vizsgálatokkal, és vérvételekkel megelőzhető, időben kiszűrhető, és kezelhető a tbc, mint sok más hasonlóan súlyos betegség is. A laboratóriumi vizsgálatok ma már nem időigényesek, és kézhez kapott eredményeinkről akár otthonunkban, néhány kattintással tájékozódhatunk. A labtestsonline.hu a közelmúltban útjára indult labordiagnosztikai információs weboldal, mely a  laboratóriumi vizsgálati eredmények értelmezését teszi lehetővé a nagyközönség számára, közérthető módon az Interneten.

Laboratóriumi eredmények közérthetően az Interneten

A labtestsonline.hu által ma megvalósulhat az, hogy egészségünket, tüneteink sorsát sokkal inkább saját hatáskörünkbe vonjuk. Ha szűrővizsgálaton, vagy az orvos által elrendelt laborvizsgálaton veszünk részt, az eredményekben gyakran csillagokkal megjelölt eltérést tapasztalhatunk az egészséges tartománytól. Az itt elérhető részletes információk segítenek eloszlatni az alaptalan félelmeket, és betegségekhez kötődő hiedelmeket. Az oldal másik nagy előnye, hogy előkészíti az orvossal való hatékony konzultációt is, hiszen számtalan kérdésre kaphatunk választ a weboldalon, a betegségek hátteréről részletesen informálódhatunk.  A labtestsonline.hu, korunk internetes, virtuális laboratóriuma rendelkezésünkre áll, hogy pontosan tájékozódhassunk a gyakori betegségek megelőzésének, kezelésének lehetőségeiről. Segíti a tünetek korai felismerését, eligazít a vizsgálatok menetéről, részletes leírásokkal mutatja be az egyes kórképeket, és a kórokozó baktériumok sajátosságait. Az oldal kivételes előnye, hogy laboratóriumi leletünkön feltüntetett értékek megértésében, a számokkal teli hosszú sorok lefordításában végre egyszerű segítséget kaphatunk. Lépéseinket így már nem a félelem, hanem a magabiztosság irányíthatja. Ez a megoldás ma a betegek és az egészségügyi szakemberek közötti kommunikáció megkönnyítésére, komoly betegségek kialakulásának megelőzésére, szervezetünkben zajló folyamatok ellenőrzésére és az időben történő cselekvésre.

Forrás: www.labtestsonline.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X