Főoldal > AKTUÁLIS > Az artériás életkor mérése áttörést hozhat

Az artériás életkor mérése áttörést hozhat

artériás életkorbetegségegészségérrendszerszívbetegség
0

Írta:

Magyarországon az összes halálozás felét és a munkaképesség elvesztésének közel egyharmadát még mindig a szív- és érrendszeri betegségek okozzák. A számtalan figyelemfelkeltő kampány ellenére a társadalom és az egyén felelőssége nem kielégítő a hatékony megelőzéshez, pedig legfőbb ideje annak, hogy komolyan vegyük a problémát mi magyarok is, akik persze „sose halunk meg”. Az érrendszeri betegségek […]

Magyarországon az összes halálozás felét és a munkaképesség elvesztésének közel egyharmadát még mindig a szív- és érrendszeri betegségek okozzák. A számtalan figyelemfelkeltő kampány ellenére a társadalom és az egyén felelőssége nem kielégítő a hatékony megelőzéshez, pedig legfőbb ideje annak, hogy komolyan vegyük a problémát mi magyarok is, akik persze „sose halunk meg”.

Az érrendszeri betegségek katasztrofális következményei, az agyvérzés, a szívinfarktus, a szívelégtelenség, vagy az alsó végtagok elvesztéséhez vezető perifériás érszűkület a legsúlyosabb életminőség rontó körülmények közé tartoznak, és hatalmas terhet rónak mind az egészségügyi ellátórendszerre, mind a betegekre és családjukra.

arteriascikk1.jpg ()„Az emberek többnyire úgy tekintenek a szív- és érrendszeri betegségre, mint egy végzetszerű, elkerülhetetlen eseményre. Igaz, a legfőbb kiváltó ok, az érelmeszesedés hosszú ideig tünetmentes maradhat, így sajnos sok páciens esetében az első tünet egyben az utolsó is, hiszen az infarktus gyakran hirtelen halálként jelentkezik” – véleményezte a helyzetet Prof. Dr. Farsang Csaba, a Magyar Hypertonia Társaság örökös tiszteletbeli elnöke. „Napjaink prevenciós stratégiájába egy régóta ismert alapigazság épülhet be: minden ember annyi idős, mint az artériáinak az életkora. Az érrendszer korai öregedésének felismerése és ezt követő agresszív rizikócsökkentő terápia sokat segíthet a fatális események megelőzésében.”

Az elmúlt évtizedben az orvostudomány új lehetőséget teremtett az érelmeszesedés korai fázisában való felismerésére az artériás funkció és a nagyartéria rugalmasságának vizsgálatán keresztül. A szemléletváltás eredménye olyan egyszerűen alkalmazható műszerek, alkalmazásukban veszélytelen eljárások megjelenése, amelyek képesek az artériás funkciót jellemző paraméterek mérésére. Korábban ezek a fontos jellemzők csak klinikai körülmények között voltak vizsgálhatóak, az érfalak rugalmasságának mérése manapság nem bonyolultabb a vérnyomásmérésnél. Az „Arteriográf” orvosi műszer néhány perces, fájdalommentes méréssel értékes információt ad a vizsgált személy artériás rendszeréről, a fő ütőértől a kis arteriolákig.

arteriascikk2.jpg ()„A megélt éveink száma és az érrendszerünk életkora nem feltétlenül azonos. Az artériás életkor meghatározásával könnyen értelmezhető és az egyén aktuális állapotára vonatkozó fontos adatokat kaphatunk. A közismert hagyományos rizikófaktorok, mint a dohányzás, az elhízás, a cukorbetegség vagy éppen a magas vérnyomás akkor válnak igazi fenyegetéssé és vezetnek végül a kívánatos életmódváltáshoz, ha a páciens a saját rossz érállapotával szembesül” – nyilatkozta Csuka Domokos, a Medexpert Kft. ügyvezető igazgatója.

Korunk gazdasági és társadalmi kényszere alapján az egyéni felelősség kérdése a korábbiaknál sokkal fontosabb szerepet kap az egészségügyben, így a megelőzést szolgáló olcsó, ugyanakkor hatékony módszerekre sokkal nagyobb szükség lesz a jövőben.

Forrás: www.arteriograf.hu

 Így csempészd vissza a vágyat az életedbe!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X