Főoldal > AKTUÁLIS > Hogyan védjem a szemem, ha allergiás vagyok?

Hogyan védjem a szemem, ha allergiás vagyok?

allergiaszemcseppszemvédelemszénanátha
0

Írta:

Dr. Pintér Judit, a Budai Allergiaközpont allergológusának segítségével utána jártunk, mi okozza a panaszokat és mit tehetünk a javulás érdekében. Vörös, viszkető szemek Az allergiás kötőhártya-gyulladás, vagy másnéven konjuktivitisz néven ismert betegség – a kiváltó okoktól függően – jelentkezhet szezonálisan, vagy akár egész éven át is. Az év egy adott időszakában jelentkező tüneteket többnyire a […]

Dr. Pintér Judit, a Budai Allergiaközpont allergológusának segítségével utána jártunk, mi okozza a panaszokat és mit tehetünk a javulás érdekében.

Vörös, viszkető szemek

Az allergiás kötőhártya-gyulladás, vagy másnéven konjuktivitisz néven ismert betegség – a kiváltó okoktól függően – jelentkezhet szezonálisan, vagy akár egész éven át is. Az év egy adott időszakában jelentkező tüneteket többnyire a szemekbe kerülő pollenek, míg az állandó panaszokat inkább a beltéri allergének: állatszőr, háziporatka allergia, vagy penészgomba váltja ki. A beltéri allergének által okozott kötőhártya gyulladás sokkal enyhébb, mint a pollenek okozta, sőt sokszor nem is jelentkezik. A szemhéjak belső és a szemgolyó külső felszínét borító vékony kötőhártya gyulladása a betegnél viszketést, szemvörösséget és könnyezést okoz. Amennyiben nem kezeljük, a viszketés miatti dörzsöléssel másodlagos fertőzéseket is okozhatunk.

shutterstock_72606289.jpg ()Fontos a megfelelő szemcsepp!

A szemtünetek kezelésére az antihisztamin tartalmú szemcseppek ajánlottak. A kötőhártya gyulladást vény nélkül kapható szemcseppekkel is kezelhetjük, azonban ezek egy részének – dekongesztánsok – 1 hétnél tovább történő használata ártalmas. Mindenképpen javasolt, hogy szemész vagy allergológus szakorvossal konzultáljon a beteg a használandó szemcseppet illetően.

Tanácsok a mindennapokra

– Napközben lehetőleg ne érintsük meg, és ne dörzsöljük szemeinket.                                       

– Gyakori és alapos kézmosással védekezzünk a szemet érintő fertőzések ellen.     

– Az ágyneműt és a párnákat magas hőfokon mossuk rendszeresen, így is csökkentve a szembe jutó allergének mennyiségét.

– A szemek környékén kerüljük a kozmetikumok használatát.

– Kontaktlencsét, vagy lencsetárolót soha ne használjunk másokkal megosztva!

– Amennyire lehetséges, minimalizáljuk a kontaktlencse napi viselésének idejét.

– Konzultáljunk szemész szakorvossal a napi, eldobható lencsék viselésének lehetőségéről.

– Minimalizáljuk a szembe kerülő allergének mennyiségét. A kerti munkák során viseljünk védőszemüveget, a szabadban tartózkodás közben pedig napszemüveget.

– Napközben használjunk rendszeresen szemcseppet.

Szívesen feltennéd kérdéseidet életmód szakértőnknek? Június 4-én, a Wellness-napon lehetőséged nyílik egy mini-tanácsadásra. Ha már regisztráltál a rendezvényre, a tanácsadásra e-mailben iratkozhatsz fel szakértőnknél: bakos.zsuzsi@jadejoga.hu

Forrás: www.allergiakozpont.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X