Főoldal > EGÉSZSÉG > Fulladás – mi okozhatja?

Fulladás – mi okozhatja?

allergiaasztmafulladáslégúti allergiák
0

Írta:

Aki asztmás betegként újabban erősödő tüneteket tapasztal, annál lehetséges, hogy újabb betegség, pl. légúti allergia jelent meg az asztma mellett. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, mit tegyünk ilyen esetben.

Nagyon gyakori az allergiás asztma

Az asztmás betegek állapotát rontja, akár rohamot is provokálhat a dohányfüst, az erős illatok, vegyszerek belélegzése. A magas légszennyezettség is felerősítheti a tüneteiket, ezért is fontos, hogy ilyen esetben a lehető legkevesebb időt tartózkodjanak a szabadban. Emellett a felnőtt asztmás betegek 65%-ánál jelentkezik allergia is. Ilyen esetben allergiás asztmáról beszélünk. Ez azt jelenti, hogy az említett asztmás tüneteket előhozó, felerősítő külső körülmények, az úgynevezett triggerek mellett egy újabb jelenik meg, mint például a pollenek okozta allergia.

„Ha valaki asztmás, és az utóbbi időben egyre többször tapasztal rosszulléteket – köhögés, sípoló légzés, mellkasi szorító érzés és nehézlégzés jelentkezik látszólag minden ok nélkül -, akkor mindenképp vizsgáltassa ki magát. Pollenszezonban felmerül a gyanú, hogy esetleg egy fel nem ismert légúti allergia miatt is jelentkezhetnek, illetve rosszabbodhatnak az asztmás tünetek.”

Több allergén is állhat a tünetek hátterében

Allergiás asztma esetén a panaszokat a pollenek mellett okozhatja háziporatka, penészgomba, háziállat allergia is. A kiváltó okot allergiavizsgálattal lehet kideríteni. Ez történhet Prick-teszt, vagy más néven bőrpróba segítségével. Ennek során az alkar bőrére allergén kivonatot cseppentenek, majd ezen keresztül apró karcolást végeznek. Ha körülötte duzzanat, vörösség alakul ki és viszketés jelentkezik, akkor a vizsgálat pozitív, vagyis a beteg az adott allergénre érzékeny.

Pollenszezonban, súlyos allergiás tünetek, terhesség esetén vagy egyes gyógyszerek, pl. antihisztaminok szedése mellett ez a vizsgálat nem végezhető, vagy nem ad megbízható eredményt. Ilyenkor az allergének beazonosítása vérvizsgálattal történik, mely során a vérben keringő, allergénre specifikus IgE antitestek szintjét határozzák meg. A pozitív eredmény igazolhatja az allergia gyanúját. Fontos kihangsúlyozni, hogy mindkét típusú allergiavizsgálat eredményét a tünetekkel együtt kell értékelni.

Hogyan kezelhető az allergiás asztma?

Ha az asztmás tünetek megléte mellett pozitív és a panaszokkal összefüggő lesz az allergiavizsgálat eredménye is, akkor a két betegséget együtt kell kezelni. Elképzelhető, hogy emiatt módosítani kell az asztmára szedett gyógyszereken, illetve ezt mindenképp ki kell egészíteni az allergiás tünetek elleni készítményekkel.

Sem az asztma, sem az allergia nem gyógyítható véglegesen, ám a két betegség együttes kezelésével tünetmentességet és jó  életminőséget lehet elérni.

Forrás: Budai Allergiaközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X