Főoldal > EGÉSZSÉG > Miért végeznek allergiatesztet asztma kivizsgálása során?

Miért végeznek allergiatesztet asztma kivizsgálása során?

allergiaasztmabetegségbokafájdalomköhögéslégzéspollen
0

Írta:

Nehézlégzés, éjszakai vagy reggeli köhögőroham, sípoló légzés és mellkasi feszülés. Az asztma kezdeti jelei jellemzően nem állandóan, hanem időszakosan, vagy rohamokban jelentkeznek.

Kialakulásuk összefügghet a környezetünkben található allergénekkel. Ilyen esetben allergiás asztmáról beszélünk, melynek kivizsgálásáról dr. Tárnok Ildikó, a Budai Allergiaközpont tüdőgyógyásza számolt be.

Az allergiás asztma gyakoribb

Felnőttkorban légúti vírusfertőzést követően is jelentkezhetnek asztmás panaszok, ám az esetek többségében, a felnőtt betegek 60-70 százalékánál mutatható ki fennálló allergiás betegség is, ők az allergiás asztmások.

Miért fontos megkülönböztetni az asztmát az allergiás asztmától?

Az asztma tünetei rosszabbodhatnak például fizikai terhelés, időjárás változás, dohányfüst vagy légúti fertőzés következtében, de egyidejűleg fennálló refluxbetegség esetén a savas panaszok fokozódása miatt is. A felsoroltakat triggereknek is nevezzük, vagyis olyan tényezőknek, melyek rontják a beteg állapotát, akár asztmás rohamot is előidézhetnek. Az asztma kezelésében amennyire lehet, ezeket a triggereket kerülni kell, vagy a beteg környezetében minimálisra csökkenteni. Allergiás asztma esetén ilyen triggerek a felsoroltak mellett a légúti allergének, melyek belélegzése – egyéni érzékenység függvényében – szintén erősödő tüneteket, asztmás rohamot provokálhat.

69290257 - doctor performing allergy test on skin in clinic

Milyen allergének okozhatnak tüneteket allergiás asztma esetén?

Attól függően, hogy a beteg mire allergiás, tüneteket okozhatnak az alábbi légúti allergének:
– pollenek
– háziállatok szőre
– poratka
– penészgomba

Allergiavizsgálattal megtudjuk, milyen allergént kell kerülni!

Ha a beteg tünetei alapján felmerül az allergia gyanúja, akkor allergiateszt elvégzésére kerül sor, mely történhet alkaros bőrpróbával vagy vérvizsgálattal.  A panaszokat okozó allergént allergiavizsgálattal meghatározzuk, ezt figyelembe véve állítjuk össze az asztma gyógyszeres kezelését. „Az allergének azonosítása után törekednünk kell rá, hogy a környezetünkben minimalizáljuk azok előfordulását. A kezelőorvos által felírt inhalációs szteroidok, hörgőtágítók és allergia ellenes orrspray-k, tabletták segítségével, az asztma és az allergia együttes kezelésével valódi javulás érhető el.”

Forrás: Budai Allergiaközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X