Főoldal > EGÉSZSÉG > Orrdugulás, reggeli tüsszögés – mi okozhatja? 

Orrdugulás, reggeli tüsszögés – mi okozhatja? 

porporatkaporatka allergiatüsszögés
0

Írta:

A lakáson belül az allergia tünetei ősztől-tavaszig felerősödnek, a legtöbb panaszt a poratka okozza. 

Dr. Tárnok Ildikó allergológus, tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tünetek esetén gyanakodjunk, hogyan vizsgálható és kezelhető a poratka allergia.

Jellegzetes tünetek 

A légúti allergiák főként orrfolyást okoznak, a poratka allergiásoknál pedig jellemzően inkább orrdugulás jelentkezik. Emellett előfordul szemviszketés és tüsszögés, bőrtünetek is. Mindenképp említsük meg a kezelőorvosnak, ha ezek a tünetek a reggeli ébredést követően intenzívebben jelentkeznek – hangsúlyozza dr. Tárnok Ildikó. Ez azért fontos információ, mert az atkákkal a legnagyobb mennyiségben az éjszaka folyamán találkozunk, így a reggeli tüneteink szorosan összefügghetnek a jelenlétükkel.

Atkák a lakásban 

A poratka elhalt emberi hámsejtekkel táplálkozik, így legnagyobb mennyiségben az ágyban, párnákban, matracban fordul elő. Az allergiás tüneteket az atkák mikroszkópikus méretűre feltöredezett, beszáradt ürüléke okozza, amit belélegezve, megérintve az arra érzékenyeknél szénanáthás, asztmás tünetek jelentkezhetnek, de okozhat csalánkiütést, ekcémát is. A panaszok a téli időszakban felerősödnek egyrészt, mert több időt töltünk a lakásban, másrészt a fűtési szezonban a meleg és a magasabb belső páratartalom is kedvező feltételeket biztosít az atkák elszaporodásához.

Tippek a lakás atkamentesítéséhez

Az ágyak mellett az atkák a bútorhuzatokban, szőnyegekben, plüssállatokban is előszeretettel telepednek meg, megszabadulni tőlük pedig még a legalaposabb takarítás mellett is nehéz. A háziporatka allergiában szenvedő beteg lakásának padlója ezért lehetőleg könnyen mosható, hézagmentesen záródó parketta, csempe legyen, a lehető legkevesebb szőnyeggel. A függönyök könnyű, műszálas anyagból készüljenek és mossuk gyakran, legalább havonta. Kárpitozott bútorok helyett válasszuk a bőr, illetve műbőr borításúakat. Az ágynemű talán a legideálisabb atka-tenyészhely, ezért az ágyneműt (paplant és párnát is, nem csak a huzatot) 1-2 havonta, 60 fokon mossuk át. A plüssjátékok tisztítására a 60 foknál magasabb hőmérsékleten végzett mosás mellett megoldás lehet, ha 24 órára a fagyasztóba helyezzük, ugyanis -20 °C-on az atkák elpusztulnak.

A takarításon túl – immunterápia  

A háziporatka okozta allergiás tünetek kezelésére súlyosabb esetekben alkalmazható az immunterápia is, melynek során a beteg azt az anyagot kapja cseppek vagy tabletta formájában, szigorúan ellenőrzött mennyiségben, amire allergiás. A szervezete így idővel megtanulja elviselni azt az allergént, amely korábban az allergiás tüneteket okozta. A 3-5 éven át tartó terápia során a beteg szervezete így fokozatosan hozzászokik a korábban tüneteket okozó allergénhez és végül megtanulja panaszok nélkül elviselni azt. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy az őszi-téli időszakban, az átlagosnál gyakoribb és alaposabb takarítás nélkül is várhatóan nem vagy csak alig jelentkeznek majd a tünetek. Az életminőségen túl az immunterápia a betegek egészségében is számottevő javulást eredményez. A tünetek megszűnése mellett a kezelés jó eséllyel meggátolja a további allergiák kialakulását és megelőzheti az allergiák szövődményeként gyakran jelentkező asztmát is.

Az immunterápiás kezelést még a tünetek jelentkezése előtt javasolt megkezdeni. Háziporatka allergia esetében a „szezont” egyértelműen a téli hónapok jelentik, november végétől-decembertől erősödnek az allergiás panaszok. A kezelést ezért javasolt már most, az őszi hónapokban megkezdeni. A terápia sikerességéhez legalább 3 éven keresztül, évi 6 hónapon át tartó kezelés szükséges.

Forrás: Budai Allergiaközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X