Főoldal > EGÉSZSÉG > A legjobb praktikák allergia ellen

A legjobb praktikák allergia ellen

allergiaorrfolyástüsszögés
0

Írta:

Állandó tüsszögés, orrfolyás, viszkető szemek….Aki allergiás, annak biztosan ismerősek ezek a tünetek. Hogy könnyíthetünk az induló szezon kellemetlenségein? Segítünk!

Ha nem csak a múló megfázások alkalmával tapasztalsz tüsszögést és orrfolyást, valószínűleg az allergia váltja ki panaszaidat. Mielőtt azonban a gyógyszerekhez fordulnál, ismerj meg néhány egyszerű, de hatásos praktikát!

Telítetlen zsírsavak

Mivel az allergia alapvetően a szervezet gyulladásos folyamata, az erős gyulladásgátló hatással bíró telítetlen zsírsavak sokat segíthetnek: az olívaolajban, lenmagolajban, tengeri halakban található zsírsavakat a táplálkozás során vagy kapszula formában már az allergiaszezon előtt érdemes bevinni a szervezetbe.

Edzés

Tudjuk, hogy borzasztóan hangzik, miért is akarnánk tüsszögés, hunyorgás és köhögés közben még izzadni is. Thai kutatók mutattak rá arra, hogy ha csak félórás mérsékelt erősségű edzést folytatunk, 83 százalékkal kevesebb orrdugulással, viszketéssel, tüsszögéssel kell számolnunk, mert az edzéseknek vélhetően gyulladáscsökkentő hatása van az orrjáratokra.

Sós vizes orröblítés

A kellemetlen orrviszketés, orrfolyás ellen hatásos lehet a sós vizes orrmosás vagy orröblítés. Ha teheted, himalájai sót válassz a kezeléshez. Egy grammnyit keverj egy deciliter felforralt és lehűtött vízhez. Az oldatot cseppentő, injekciós fecskendő, vagy speciális pumpa segítségével juttathatod az orrodba. Kíméletesen tisztít, kimossa a már bejutott polleneket, nedvesen tartja a nyálkahártyát, mellékhatásai pedig helyesen elkészítve egyáltalán nincsenek.

Akupunktúra

Az akupunktúra szintén mellékhatások nélkül segít csökkenteni a szénanátha tüneteit: aktivizálja a szervezet védelmi rendszerét, növeli a boldogsághormon szintjét, és a keringésen is javít. Ahhoz, hogy a tünetek jelentősen enyhüljenek, általában tíz alkalomból álló kezeléssorozatot írnak elő, majd később havi egy emlékeztető kezelést a pollenszezon idején.

Zárt ablakok

Akkor szellőztessünk, amikor kisebb a pollenkoncentráció a levegőben. Könnyíti a tüneteket, ha a légkondicionálóhoz vagy tűzhelyhez speciális légszűrő tartozik, amely a szálló részecskék akár 95 százalékát is eltávolítja a levegőből. Az allergia ellen az allergének távol tartása a legjobb módszer.

Folyadékbevitel növelése

Igyunk több folyadékot! Jó védekezés az allergia ellen, ha az orr bedugulása, náthás tünetek esetén több vizet, gyümölcslevet és egyéb folyadékot iszunk. Az extra mennyiségű folyadék segít elvékonyítani a váladékot az orrjáratokban, és némi enyhülést okoz a tünetekben. A tea, a csirke- vagy egyéb leves szintén nagyon jó, ugyanis velük együtt forró gőzt is magunkhoz veszünk.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X