Főoldal > EGÉSZSÉG > Hogyan készülj a pollenszezonra, ha allergiásként sportolsz?

Hogyan készülj a pollenszezonra, ha allergiásként sportolsz?

allergiaegészségimmunrendszerpollenpollenkoncentrációsporttünet
0

Írta:

A  mogyoró és az éger pollenkoncentrációja helyenként már elérheti a tüneteket okozó szintet is, ami megnehezíti a szabadban rendszeresen sportoló allergiások mindennapjait.

Az előttünk álló pollenszezonban sem kell lemondani a mozgásról, de allergiásként érdemes néhány dologra odafigyelni. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa összefoglalta, hogy melyek ezek.

Erősödő allergiás tünetek

Az egészség megőrzésének egyik alapvető feltétele, hogy mozogni kell, ez alól az allergiás betegségben szenvedők sem kivételek. Esetükben azonban gondot okozhat az allergének jelenléte, ami miatt a tüneteik felerősödhetnek: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, orr- és szemviszketés léphet fel, allergiás asztma esetén nehézlégzés, súlyos esetben asztmás roham is kialakulhat. Ezeket azonban kellő odafigyeléssel és megfelelő felkészüléssel meg tudjuk előzni.

Penészgomba, poratka allergiások és a sport

A fűtési szezonban több időt töltünk zárt térben, a beltéri allergénterhelés révén felerősödnek a penészgomba és poratka által kiváltott allergiás tünetek. Sportolóknál ennek azért van jelentősége, mivel ők így nem csak télen, vagy a pollenszezonban, hanem sportolás közben, egész évben találkoznak a tüneteket okozó allergénnel.

„Úszóknál gyakori a penészallergia, mert kisgyerekkoruktól kezdve az uszodában, medencében élik az életüket és ott bizony mindig van penész. A poratka allergia a tornászoknál kerül elő, hiszen a zárt helyeken, tornatermekben a szőnyegekben a takarítás ellenére is megjelenik ez a háziporatka és a tüneteket kiváltó ürüléke.”

Pollenallergiások és a szabadtéri sportok

A közelgő allergiaszezonban a pollenallergiásoknak oda kell figyelni, hogy a szabadtéri mozgást magas pollenkoncentráció esetén kerüljék inkább. Meleg, szeles időben is jobb az aznapra tervezett például futást az edzőteremben végezni. A pollenszám a hajnali órákban a legmagasabb, a reggelre időzített szabadtéri futás sem jó választás tehát pollenszezonban.

Tennivalók sport után

A pollenek a ruhán és a bőrön is megtapadnak: hajmosás, férfiaknál a szakáll alapos tisztítása javasolt szabadtéri edzést követően és este lefekvés előtt is. Ha ez elmarad, egész nap erősebb tünetekre számíthatunk a pollenek belélegzése miatt, illetve éjszaka a párnánkra került polleneket belélegezve, nem számíthatunk nyugodt pihenésre. Pollenszezonban érdemes a párnahuzatot is gyakrabban cserélni. Mosás után azonban ne teregessünk a szabadban, mert a pollenek a nedves ruhán könnyen megtapadnak.

Ha most kezd mozogni, ellenőriztesse a gyógyszereit!

Aki allergiásként, asztmásként szeretne sportolni, először konzultáljon kezelőorvosával.

  • Allergiás asztma esetén fontos beállítani a kezelést, csak jól kontrollált asztmával, tünetmentesen mozogjunk! A fizikai aktivitás asztmás rohamot provokálhat. Fontos, hogy tudjuk, milyen gyógyszereket szükséges sport előtt, közben és után használni, hogy ezt elkerüljük.
  • Allergiásként mindig kövessük az aktuális pollenjelentést, a gyógyszereket szerezzük be mindenképp előtte és kezdjük el szedni, amikor a tüneteinket okozó növény pollenje megjelent a levegőben, de még nincs panasz.
  • Ha korábban nem sportoltunk, akkor egyeztessünk erről kezelőorvosunkkal, aki úgy fogja összeállítani a kezelési tervet, hogy az allergiás tünetek a legkevésbé zavarják az edzést. A tüneti kezelés mellett javasolhat tartós megoldást is.

„Az allergén immunterápiával három éves kezelést követően akár tíz évre is megszüntethetjük az allergiás tüneteket, a javulás pedig már az első évben is jelentős. Ha eddig nem tudtunk igazán jó eredményt elérni a tüneti kezeléssel, vagy nem szeretnénk a gyógyszerek szedésétől függeni minden allergiaszezonban, akkor érdemes ezt a lehetőséget is megfontolni.”

Forrás: Budai Allergiaközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X