Főoldal > EGÉSZSÉG > Allergia vagy megfázás? Melyik tünet mire utal?

Allergia vagy megfázás? Melyik tünet mire utal?

allergiatünettüsszögésviszketés
0

Írta:

A tünetek, ha nem is teljesen azonosak, de sok esetben legalábbis elég hasonlóak. Adunk egy kis segítséget, hogy gyorsabban el tudd dönteni, megfázással bajlódsz, vagy valamilyen allergiád van.

1. Bőrkiütés: allergia

A közönséges megfázásnak nem szabad bőrelváltozást okoznia, hacsak nem jár nagyon hosszú lázas állapottal. A bőrkiütések, az ekcéma, a bőr krónikus gyulladásos betegsége sokkal inkább az allergia tünete lehet.

2. Izomfájdalmak: megfázás

Az allergiás tünetek leginkább a légutakra vannak hatással. Az izomfájdalmak viszont a sejtek gyulladására, fertőzésre, megfázásra utalnak.

3. Helyhez kötött tünetek: allergia

A megfázás kellemetlen tünetei főként reggel ébredés után, meg este, az elalvás környékén érezhetőek. Az allergiás reakciók inkább helyhez kötöttek: például ahol állatszőr, por vagy pollen kerülhet a levegőbe.

4. Köhögés: megfázás

Csípés utáni reakció is lehet a köhögés, de ha nem történt ilyen, akkor sokkal inkább a megfázásra utalhat.

5. Viszketés: allergia

Az egyik legnyilvánvalóbb tünete az allergiának. A szakemberek szerint a szem, az orr, vagy éppen a fül a hirtelen, nagy mennyiségben felszabaduló hisztamin miatt viszket.

6. Láz: megfázás

Bár a tavaszi allergiákat gyakran szénanáthakén is emlegetjük, ám ez szinte sosem jár hőemelkedéssel. Ellenben, ha valamilyen vírusfertőzéssel küzd a tested, akkor lázas lehetsz.

7. Szezonalitás: allergia

Ha a tünetek periodikusan, például adott évszakban térnek vissza, akkor allergia lehet a háttérben. Általában tavasszal történik, amikor a növények virágoznak, és a pollenszám magas.

8. Torokfájás: megfázás

A vírusos megbetegedések kiterjedhetnek a teljes légzőrendszerre, beleértve a torkot is, ami komoly fájdalommal jár. Allergia esetén ez általában nem olyan erőteljesen jelentkezik a tünetek között.

9. Könnyező szemek: allergia

Általában a viszketéssel együtt szokott jelentkezni és allergiára utal. Próbáld meg a szemedet vízzel kiöblíteni és ha, van, akkor allergia elleni szemcseppet használva a tüneteket enyhíteni.

10. Zöldes/sárgás orrváladék: megfázás

Oké, nem a legszebb dolog a zsebkendőd tartalmát vizsgálgatni, de azért vethetsz egy pillantást rá. Allergia esetén általában tiszta, vizes jellegű az orrváladék, megfázás pedig zöldes, sárgás színű.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X